Potjes-check: heb jij recht op toeslagen?

Zorgpremie omhoog, inflatie, bedrijven starten met corona-schulden afbetalen. Het lijkt een financieel pittige tijd te worden voor Nederland. Gelukkig heb je als Nederlander recht op verschillende toeslagen en regelingen. Voor welke ‘potjes’ je in aanmerking komt, verschilt per situatie. Ken jij de onderstaande potjes en zijn ze er voor jou? 

Image
Header potjes check blog

1. Potjes voor de zorg

Een zorgverzekering hebben is verplicht in Nederland. De kosten van zo'n zorgverzekering zijn best hoog en worden naar verwachting nog hoger. Gelukkig kun je zorgtoeslag aanvragen als je inkomen niet toereikend is. De Overheid betaalat jou dan een geldbedrag, zodat je je zorgverzekering kunt betalen. Let op: verandert je inkomen, dan moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst. Ontvang je teveel geld, dan moet je de toeslag namelijk achteraf terugbetalen. De te ontvangen zorgtoeslag wordt in 2024 naar verwachting lager. Let dus goed op dat je een financiele buffer opbouwt om het verschil te compenseren. 

Bouw een buffer op

2. Potjes voor kinderen

Heb je (jonge) kinderen in huis? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor potjes die je financieel ondersteunen bij de opvoeding. Sommige potjes zijn voor iedereen, andere zijn afhankelijk van je inkomen. Bekende toeslagen zijn de kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Maar er zijn gelukkig meer initiatieven wanneer je financieel in moeilijk weer verkeerd. Denk aan Stichting jarige job voor verjaardagscadeaus, Jeugdfonds Sport en Cultuur voor de fysieke en culturele ontwikkeling van je kind en Stichting Leergeld voor educatie.  

Let op: Ben je alleenstaande ouder, dan heb je misschien ook recht op belastingkorting of eenoudertoeslag. Check hier of jij hiervoor in aanmerking komt. Doe de potjes-check. 

3. Potjes voor wonen

Woon je in een huurhuis, dan heb je misschien wel recht op huurtoeslag. Of je huurtoeslag krijgt hangt af van een aantal voorwaarden. Je woonsituatie, huur, inkomen en leeftijd bepalen of je recht hebt op huurtoeslag. En op welk bedrag. Dit potje is alom bekend. Minder bekend, maar niet minder belangrijk is de energietoeslag. Daar is momenteel nog veel onduidelijkheid over. Zo zijn de vorm, bedragen en voorwaarden van deze toelsag nog niet bekend voor komend jaar. Het is wel verstandig om dit in de gaten te houden. Tot die tijd hopen we je te kunnen helpen met tips over energie besparen. 

Energie besparen: zo doe je dat

Potjescheck op Geldfit.nl 

We hebben de meeste ‘potjes’ aangestipt. Maar misschien zijn er toch nog een aantal toeslagen en regelingen waar jij voor in aanmerking komt. Op Geldfit.nl/potjes-check kun je checken of jij geen geld laat liggen. Dat is namelijk veel te kostbaar in deze tijd.

Image
Aegon finsnap 4 momenten HC

Slimme keuzes voor straks

Wil jij het beste uit je leven halen? En kun je daarbij hulp gebruiken als het om geldzaken gaat? Doe de Geldfit-test van de Nederlandse Schuldhulproute. Deze helpt met vooruitdenken, zodat je nú slimme keuzes kunt maken voor een financieel gezonde toekomst. 

Doe de GeldFit-test
Author Image

Leonie Rozemulder

28 September 2023 10:44