Vooruitdenken voor 2022: de goede voornemens van Pien

Met een nieuw jaar in zicht is het tijd om vooruit te denken. Om plannen te maken, inclusief goede voornemens. Zo wil Pien in 2022 een dakkapel op haar woning én op reis naar New York met haar zoon. Maar is dat financieel haalbaar? Pien denkt met ons vooruit en vertelt hoe ze haar doelen gaat bereiken.

Image
Aegon goede voornemens pien

Wie is Pien?

Pien Hengeveld woont samen met haar tienerzoons in Haarlem. Sinds ze haar huis in april 2020 kocht, is er nog niet veel aan veranderd. Met twee kinderen, twee katten en een drukke baan bleef er weinig tijd over om te klussen. Omdat ze haar oudste zoon een ruimere kamer gunt, besloot ze te gaan sparen voor een dakkapel. Maar dat is niet haar enige spaardoel voor 2022. Pien wil haar zoon ook graag meenemen naar New York, als speciaal eindexamencadeau.

“Het geluk van mijn zoons gaat boven alles. Daar zet ik graag geld voor opzij.”

Je hebt twee financiële voornemens voor 2022. Vertel!

Pien vertelt: “Mijn oudste zoon doet volgend jaar eindexamen en ik wil hem graag een onvergetelijk cadeau geven. Daarom neem ik hem mee op een vijfdaagse trip naar New York. Hij werkt er zo hard voor en verdient dit echt. Ik heb altijd gezegd dat ik niet wil dat mijn zoons iets tekortkomen. Hun geluk gaat boven alles en daar zet ik dan ook graag geld voor opzij.”

Datzelfde eindexamen leidde ook tot het tweede spaardoel van Pien: een dakkapel op haar woning laten plaatsen. “Op dit moment heeft de oudste een kleine kamer waar nauwelijks fatsoenlijk daglicht binnenkomt. Op kamers gaan zit er financieel niet in, maar ik gun hem wel een fijne plek waar hij straks rustig kan studeren. Daarom die dakkapel. Met deze verbouwing ontstaan er bovendien twee nieuwe kamers, en een daarvan wordt mijn werkplek/hobby-atelier. Een eigen plek om ongestoord te werken en schilderen. Heerlijk!” 

Wat zijn je spaardoelen?

Toen het idee voor een dakkapel ontstond, vroeg Pien een offerte op bij een aannemer. Die rekende ruim € 20.000,- . Daar schrok ze wel van. “Dat was veel meer dan ik in gedachte had”, licht Pien toe. “Een vriendin van mij zat middenin een verbouwing en toen heb ik haar aannemer aangesproken. Die gaat het nu doen. Hij laat materialen uit het buitenland komen, waardoor de kosten lager uitkomen. Ik ga nu uit van €15000,-, waarvan ik er inmiddels al €9000,- bij elkaar heb gespaard. De resterende €6000,- spaar ik door maandelijks een bedrag opzij te zetten.

Voor New York heb ik een budget van €5000,- uitgetrokken. Daar moeten we het wel mee kunnen redden. Ik denk zelfs dat het te veel is, maar dan gaat de rest gewoon naar de dakkapel. Het hoeft allemaal niet luxe, het gaat erom dat we samen deze reis maken.”

Image
Aegon goede voornemens pien tussenfoto
Aegon denkt met je mee vooruit voor 2022...

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2022? En hoe ga je die betalen? Wij denken graag met je mee vooruit. Welke financiële keuzes maak je nu, zodat je straks kunt doen wat je wilt? Check de Financiële voornemenslijst voor tips en advies waarmee je jouw financiële voornemens haalbaar maakt.

“Ik ben vastberaden om mijn doelen te behalen. Dus dat betekent gewoon heel hard sparen.”  

Wat ga je doen om het geld bij elkaar te krijgen?

“Gewoon heel hard sparen”, aldus Pien. “Ik ben vastberaden om mijn doelen te behalen. Als dat betekent dat er minder geld voor mijzelf overblijft, dan is dat zo. Ik moet bijvoorbeeld eigenlijk een nieuwe auto. En dat kost geld. Dan kan ik mijn spaargeld inzetten, maar dat wil ik niet. Eerst New York, dan die dakkapel en daarna kijken we wel weer verder.”

Ze vervolgt: “Ik ben dit jaar voor mezelf gestart als zelfstandig HR-manager. Eerst naast een baan in loondienst, nu als fulltime ondernemer. Dat heb ik ook gedaan met het oog op later. Ik verdien nu meer, waardoor ik ook meer kan sparen. Ik zet al een vast maandbedrag opzij, maar dat wordt straks hoger. In januari maak ik de balans op en weet ik wat ik moet afdragen aan Inkomstenbelasting. Dan weet ik ook wat ik extra overhoud aan spaargeld.”

Is jouw goede voornemen haalbaar in 2022?

“Ja”, zegt Pien vol overtuiging. “Want het bedrag niet bij elkaar krijgen, is gewoon geen optie. Mijn moeder beloofde mij een trip naar Parijs na mijn eindexamen. Dat kwam er nooit van en daar was ik lang teleurgesteld over. Ik wil mijn zoons geen loze beloftes doen. Dus die reis gaat door, wat er ook gebeurt.”

Ze vervolgt: “Hetzelfde geldt voor die dakkapel. Die komt er ook zeker. Niet alleen omdat het praktisch gezien top is, maar ook omdat het een investering is in de toekomst. Zo’n verbouwing verhoogt ook de waarde van mijn woning. Een win-win dus. Maar als straks blijkt dat ik extra geld nodig heb voor New York, dan gaat die trip áltijd voor. Een dakkapel kan later ook nog wel, maar New York staat vast: 26 mei 2022 – een dag na de eindexamens – zitten wij in het vliegtuig.”

Author Image

Leonie Rozemulder

06 December 2021 07:53