Marjolein vindt groot geluk in tiny house

Ze droomde altijd al van een huis in het groen met kippen en een groentetuintje. Helaas ging die vlieger niet op voor Marjolein Jonker, want ze woonde in een rijtjeshuis in Oudkarspel. De oplossing? Vooruitdenken en van je droom een doel maken. Lees mee hoe Marjolein de eerste tiny house bewoonster van Nederland werd. 

Image
Tiny house
Author Image

Redactie | Aegon Blog

28 June 2023 08:21

Wonen in een tiny house, hoe kwam je erop?

Marjolein vertelt: “In mei 2016 ging ik voor het eerst in een tiny house wonen. Daarvoor woonde ik in een sociale huurwoning in een rijtjeshuis in Oudkarspel. Ik woonde in mijn eentje in een redelijk grote woning met 3 slaapkamers, in een nieuwbouwwijk met bijna geen natuur. Dat sloot helemaal niet aan bij wie ik ben. Ik droomde altijd van een huis in het groen met kippen en een groentetuintje. Toen ben ik op zoek gegaan naar een andere woning. Ik ontdekte dat ik als alleenwonende met mijn budget alleen een appartement kon kopen. Dat wilde ik niet, dat paste niet bij mij.”

Wat is dan wel jouw manier van wonen?

“Ik ben verder gaan zoeken naar een oplossing en stuitte op de ‘tiny house-beweging’ in Amerika. Op dat moment waren er nog geen tiny house projecten in Nederland. Dat was toen nog helemaal niet bekend. Maar het hele concept greep mij zo aan. Toen dacht ik, ik ga ervoor. Ik ben er alles over gaan uitzoeken en ben er een blog over gestart. Niemand kende het principe van een tiny house nog. Er waren nog geen bouwers en geen plekken waar je kon wonen.”

Wat kost een tiny house?

“Mijn eerste huisje kostte tussen de €50.000,- en €60.000,-. Dat was een tiny house on wheels. Na een aantal jaar wilde ik graag de tuin van mijn dromen aanleggen. Op de tijdelijke plek die ik had, had dat weinig zin. Het huis dat ik nu heb, is echt een huisje op fundering op een eigen kavel en voldoet aan de hoogste nieuwbouwregels. Dus deze was ook wel duurder. Maar dat komt ook omdat het gewoon een heel mooi en beetje luxe ontwerp is. Ik heb er zo’n €150.000,- voor betaald. En dat is zonder de grond. Want ik heb ook veel tuin bij dit huisje. Zo heb ik mijn vrijstaande droomhuis in de prachtige natuur in Olst, Overijssel.”

Image
Tiny house Marjolein

Je kocht een lap grond en toch bouw je een tiny house. Waarom? 

Ja, ik heb toch voor tiny house gekozen. Ik hou veel meer van tuinieren dan van schoonmaken. Dit huis is meer dan genoeg voor mij. Het huis is 24 m2, en dan zit er nog een niet geïsoleerde kas aan. Dus als het zonnetje schijnt kan ik daar ook zitten. Dat is een verlengstuk van mijn woonkamer.

Hoe duurzaam is jouw tiny house?

De voorkant van het huis is de kas. Op het dak van de kas zitten zonnepanelen. Dit huisje zit niet op het net, ik ben helemaal zelfvoorzienend. Ik ben wel aangesloten op riolering, maar ik spoel de wc door met regenwater. Ik verwarm mijn huis meestal met een speksteen houtkachel. Je stookt deze kachel op en dan verwarmt de steen. Als de kachel uitgaat, blijft de steen nog heel lang warmte geven. Ik heb ook een lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een airco die ook kan verwarmen. Maar daar wek ik in de winter niet genoeg energie voor op, dus dan gebruik ik ook die houtkachel voor extra warmte. Daarnaast kook ik elektrisch, op inductie.”

Hoe financier je een tiny house?

“Eigenlijk wilde ik mijn oude huisje meenemen naar mijn kavel hier in Olst. Ik zocht eerst de financiering alleen voor de grond. En dat kon bij de bank. Maar het bleek dat mijn huisje niet meer aan nieuwe bouwregelgeving voldeed. Toen heb ik een nieuwe laten bouwen. Daar had ik iets meer financiering voor nodig, maar dat was allemaal mogelijk. Het is een permanente woning op een eigen stuk grond. Gaat het om een tijdelijke tiny house die niet verankerd is aan de grond, dan is de financiering lastiger rond te krijgen.”

Image
Tiny house marjolein

En hoe verzeker je een tiny house?

“Voor mijn eerste huisje was dat lastiger, want destijds waren er weinig verzekeraars die dat deden. Het was toen een nieuwe woonvorm. Veel verzekeraars zagen het als een recreatiewoning, maar ik woonde er permanent. Later werden tiny houses meer geaccepteerd als volwaardige woningen. Ik heb nu een Aegon-verzekering. Het is een houten woning die wat meer risico heeft, maar het is wel een volwaardige woning. Zo heb ik het dus ook kunnen verzekeren. En houtbouw wordt steeds populairder, dus dat wordt ook steeds meer geaccepteerd.”

Waarom is dit jouw manier van wonen?

“Je moet er wel een beetje het type mens voor zijn. Wonen in een tiny house. Ik denk wel dat we onnodig groot zijn gaan wonen. A: we belasten de aarde. En B: we belasten onszelf. We moeten het warm stoken en schoonhouden. Als je een huis laat bouwen naar jouw maat en smaak, dan heb je een huis dat goed bij jou past en dat werkt. Ik word er persoonlijk een blijer mens van doordat het niet onnodig groot is. En ik heb veel meer verbinding met de natuur.”

Fotografie: Chiela van Meerwijk

Image
Header vooruitdenken

Fijn en veilig wonen

Of je nu brand wil voorkomen, thuis van het gas af wil of zonnepanelen op je dak legt: met onze woonverzekeringen kan je alle kanten op. Ongeacht voor welke woonvorm je kiest. Zodat je fijn en veilig kunt wonen. 

Alles over fijn en veilig wonen