Fondsen en koersen

Onderhoud van beleggingsfondsen

Wist u dat een beleggingsfonds regelmatig onderhoud nodig heeft? Net als uw huis, of uw auto. Onderhoud aan een beleggingsfonds betekent dat de inhoud van het fonds wordt aangepast. Dit hoeft u niet zelf te doen. Dit doen wij voor u.

Image
Vrij beleggen: Zelf je fondskeuze bepalen

Wanneer veranderen wij de inhoud van een beleggingsfonds?

Wij passen een fonds aan als:

  • er nieuwe beleggingsmogelijkheden ontstaan
  • wij nieuwe kansen zien
  • onderdelen van een fonds niet goed genoeg presteren
  • de financiële markten actie vragen

Uw risico verandert niet door deze wijzigingen

Begint u net met fondsbeleggen? Dan bepaalt u uw risicoprofiel. Daarin maakt u de afweging tussen de hoogte van uw financiële doel en hoeveel risico u wilt lopen met beleggen. De fondsen waarin u belegt passen bij uw risicoprofiel. Als wij deze fondsen aanpassen, kunnen die veranderingen groot of klein zijn. Soms zijn het kleine verschuivingen binnen de verschillende soorten beleggingen van een fonds. En soms zijn het grotere veranderingen. Maar of de aanpassingen nu groot of klein zijn: uw risico binnen het fonds blijft ongeveer gelijk.

Afspraak is afspraak

In een beleggingsfonds belegt u niet zelf. Dat laat u over aan de fondsbeheerders. Deze beleggingsexperts maken de keuzes binnen de fondsen. Zij kunnen de samenstelling van zo’n fonds aanpassen. Maar afspraak is natuurlijk wel afspraak. Dus, mag een beleggingsfonds volgens zijn eigen voorwaarden niet in aandelen handelen? Dan mag dat na de aanpassing ook niet. En volgt een beleggingsfonds de AEX? Dan kan zo’n fonds niet ineens een andere aandelenindex volgen. 

Hoe ziet u wat er in de fondsen verandert?

Alle beleggingsfondsen van Aegon hebben een eigen internetpagina. Op deze pagina staan allerlei documenten. Onder andere het document ‘fondsinformatie’. Hierin staat wat de verdeling van de verschillende beleggingen binnen een fonds is. Zo kunt u zelf zien waar uw fonds in belegt. Grotere veranderingen zetten wij op de internetpagina van dat fonds.