Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Particulier Hypotheek Een bouwkundige of bouwtechnische keuring

Een bouwkundige of bouwtechnische keuring

Bouwkundige keuring

Ben je verliefd op een prachtig oud huis? Een huis met geschiedenis, met karakter? Wacht dan nog even met bieden. En overweeg eerst een bouwkundige keuring te laten doen. Want zo’n huis ziet er misschien van buiten mooi uit. Maar is de binnenkant net zo fraai? Oude huizen kunnen allerlei gebreken hebben. Sommige zijn makkelijk te zien: lekkage, rotte kozijnen. Andere gebreken vallen niet op, maar daar moet vroeg of laat wel iets aan gebeuren. En dat kan veel geld kosten. Met een bouwkundige keuring voorkom je nare verrassingen.

Wat is een bouwkundige keuring?
Waar kijkt een bouwkundig ingenieur allemaal naar?
Wat kost een bouwkundige keuring?

Ook voor nieuwere huizen

Ook bij nieuwere huizen is een bouwkundige keuring een goed idee. In huizen van acht jaar en ouder kunnen al kleine gebreken ontstaan. Zoals een krimpscheur, of dubbel glas dat lek is. Doe je daar niets aan, dan wordt reparatie alleen maar duurder. Met een bouwkundige keuring spoor je ze vroeg op. Daardoor kost het minder tijd (en minder geld) om ze te repareren. In het bouwkundig rapport staat ook wat je komende vijf jaar moet herstellen of vervangen. Zo weet je met welke klussen je de komende jaren rekening moet houden.

Een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde

Je kunt op een huis bieden ‘onder voorwaarde van bouwkundige keuring’. Dat betekent dat je de bouwkundige keuring opneemt als ontbindende voorwaarde. Blijken er belangrijke gebreken te zijn? En kost het je te veel geld om die gebreken te herstellen? Dan kun je de koop ‘ontbinden’. Dat betekent dat je van de koop afziet. Je moet dan wel eerst een grens bepalen, bijvoorbeeld € 5.000,-. Komen de herstelkosten boven die grens uit, dan gaat de koop niet door.

Jonge man achter laptop

Bespreek het met een specialist

Als je meer informatie wilt over een bouwkundige keuring, kun je een adviesgesprek aanvragen met een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur beantwoordt je vragen over de bouwkundige keuring. Je adviseur kan een Aegon-adviseur zijn, of een onafhankelijke adviseur.

Bekijk de adviesmogelijkheden