Na huwelijk of geregistreerd partnerschap

Conversie van uw pensioen: zo werkt het

Gaat u uit elkaar? Dan beslist u samen met uw partner wat er moet gebeuren met uw pensioen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld conversie. Maar wat is dat precies? En in welke gevallen kunt u kiezen voor conversie? U leest het hieronder.

Wat is conversie?

Bij conversie knippen we uw pensioen in twee delen. Het ene deel is voor u. En het andere deel is voor uw ex-partner. Heeft u partnerpensioen opgebouwd? Dan tellen we de waarde daarvan op bij het deel voor uw ex-partner.

Op deze manier krijgt uw ex-partner een eigen pensioen. Dit pensioen staat helemaal los van uw pensioen. Dat betekent dat uw ex-partner zelf bepaalt wanneer dit pensioen ingaat. En dat u niets terugkrijgt als uw ex-partner overlijdt.

Hoe voert Aegon de conversie uit?

Conversie gebeurt bij ons op de volgende manier:

  • We bekijken hoeveel pensioen u bij ons heeft opgebouwd tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw ex-partner heeft recht op een deel hiervan. U heeft misschien ook partnerpensioen opgebouwd. Uw ex-partner heeft recht op het hele partnerpensioen dat is opgebouwd tot het moment dat u uit elkaar gaat. De waarde van deze twee delen samen vormen het nieuwe pensioen voor uw ex-partner.
  • Uw ex-partner krijgt een eigen pensioen binnen de pensioenregeling van uw werkgever. Het is niet mogelijk om dit pensioen ergens anders onder te brengen.
  • We passen geen correctie toe voor de kans dat uw ex-partner eerder overlijdt dan u. Dat betekent dat we het hele bedrag omzetten en dus niets inhouden.

Is conversie mogelijk voor mij?

Dat hangt af van uw situatie. Conversie is alleen mogelijk als u voldoet aan de volgende punten:

  • Uw pensioen bij ons is nog niet ingegaan.
  • U kiest voor echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap. Conversie is dus niet mogelijk bij scheiding van tafel en bed.
  • U en uw ex-partner krijgen na de conversie allebei een eigen pensioen. Deze pensioenen moeten elk hoger zijn dan de grens voor kleine pensioenen. In 2019 lag deze grens op € 484,09 euro bruto per jaar.
  • U vraagt conversie aan binnen 2 jaar nadat u uit elkaar bent gegaan.
  • Gaat meer dan 50 procent van de waarde van uw pensioen naar uw ex-partner? Of kiest u voor een afwijkende periode? Dan kunnen we u een aantal medische vragen stellen.

Meer weten?

Bekijk ook de andere mogelijkheden voor uw pensioen nu u uit elkaar gaat. Is alles duidelijk en heeft u samen een beslissing genomen? In 5 stappen zorgt u ervoor dat alles netjes wordt vastgelegd.