Eerste baan of nieuwe baan: waar heb je recht op?

Of je nu start met je eerste baan of met een nieuwe baan: er verandert een hoop. Nieuwe taken, nieuwe collega’s en een nieuw arbeidscontract. Weet waar je als werknemer recht op hebt. En zet niet zomaar je handtekening onder het nieuwe contract. Klopt het aantal vakantiedagen? En wat hoort er verder in een nieuw contract te staan? Voorkom conflicten achteraf, waar je misschien wel rechtshulp bij nodig hebt. Op deze pagina lees je waar je op kan letten.
Een arbeidsovereenkomst: welke rechten heb je?
Een nieuwe baan of een nieuwe arbeidsovereenkomst? Superfijn! In je enthousiasme over deze nieuwe stap, kijk je misschien minder kritisch naar de voorwaarden. Een veelgemaakte fout. Lees die kleine lettertjes. Wanneer je later onenigheid krijgt met je werkgever, kan jij mooi je arbeidsovereenkomst erbij pakken. Hieronder lees je de vijf belangrijke arbeidsrechten:
1. Je hebt recht op het minimumloon
Je mag nooit minder verdienen dan het wettelijk vastgestelde minimumloon. Meer verdienen dan het minimumloon mag natuurlijk wel. Dit staat in de cao of in je arbeidscontract.
2. Je hebt vakantierechten
Iedereen heeft recht op vakantiedagen. Zo kom je tot rust en werk je daarna met frisse energie weer verder. Hoeveel vakantiedagen wettelijk verplicht zijn, hangt af van het aantal uur dat je werkt. In uren is dit vier keer het aantal uren dat je per week werkt. Werk jij een jaar lang 40 uur per week? Dan heb je recht op 160 vakantie-uren. Als een werkdag acht uur duurt, zijn dit 20 vakantiedagen per jaar. Sommige werkgevers geven meer vakantiedagen of laten het jou helemaal zelf bepalen. Fijn! Maak hier ook goede afspraken over.
3. Je hebt recht op salaris
Staat in jouw contract dat je jouw loon maandelijks ontvangt? Je werkgever heeft dan officieel een kwartaal (drie maanden) de tijd om je loon uit te betalen. Bij wekelijks loon is de betaaltermijn een maand.
Ontvang je jouw salaris niet binnen de wettelijke termijn? Dan mag je om een verhoging wegens vertraging vragen. Ontvang je jouw loon helemaal niet? Vraag in een brief aan je werkgever om dit alsnog te betalen. Krijg je geen reactie? Een juridisch adviseur inschakelen voor rechtsbijstand is dan een goed idee.
4. Welke rechten bij ontslag?
Je denkt niet direct aan ontslag bij het ondertekenen van een nieuwe arbeidsovereenkomst. Toch is het goed om te weten welke rechten bij ontslag je hebt. Zowel als je ontslagen wordt, als wanneer je zelf ontslag neemt.
Soms geldt er bijvoorbeeld een opzegverbod bij ontslag. Je werkgever mag je contract dan niet opzeggen. Wanneer je ziek bent bijvoorbeeld. Of wanneer je zwanger bent. Ook geldt er soms een opzegtermijn. Of je nu net werkt of al langer in dienst bent: check regelmatig je arbeidsovereenkomst. Wat is de opzegtermijn? Zijn er misschien onderdelen aangepast? Zet niet klakkeloos je handtekening. In de haast zie je snel dingen over het hoofd.
5. Rechten zwangerschaps- en partnerverlof
Wil je kinderen en teken je een arbeidsovereenkomst? Wat de toekomst ook brengt, het is goed om te kijken wat je contract zegt over zwangerschaps-, geboorte- en partnerverlof. Hier heb je sowieso recht op als zwangere tijdens werk:
Ben je zwanger en nog wel aan het werk? Je hebt recht op:
- extra pauzes en rustmomenten;
- regelmatige werktijden en beperkt vrijwillig overwerken;
- medische afspraken plannen tijdens werktijd;
- aangepaste werkomstandigheden.
Daarnaast heb je recht op een totaal van zestien weken van zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Tussen de vier en zes weken voor je uitgerekende datum ga je met zwangerschapsverlof. Wordt de baby te vroeg geboren en is je zwangerschapsverlof hierdoor korter? Deze weken mag je dan bij je bevallingsverlof optellen.
Opkomen voor je recht: hoe doe je dat?

Nieuwe baan
Onderhandel je nog over de voorwaarden van je nieuwe arbeidsovereenkomst? Het is goed om de voorwaarden die niet overeenkomen met je wensen of rechten onder de aandacht te brengen. Zodat je werkgever dit aanpast voordat je tekent.

Huidige baan
Werk je al langer en loop je tegen iets aan waar je wel recht op hebt, maar niet krijgt? Zoals vakantiegeld? Of het recht op thuiswerken? Ga hierover in gesprek met je werkgever. Komen jullie er samen niet uit? Het is dan fijn om juridisch advies te vragen of rechtsbijstand in te schakelen. Zonder hier veel extra kosten aan kwijt te zijn. Met onze Rechtsbijstandverzekering Flex en de aanvullende dekking Inkomen & Arbeid ontvang je juridische hulp van de juristen van ARAG. Ook kan je advies vragen wanneer je nog geen conflict hebt.
Ook interessant:
Conflicten bij de koop en verbouwing van een woning | In deze 15 situaties is een rechtsbijstandverzekering zinvol | Rechtsbijstandverzekering afsluiten | Deze 5 arbeidsconflicten komen vaak voor | Hulp nodig bij scheiden? Bij deze 3 conflicten komt mediation van pas | Stijgende energieprijzen: zo kom je op voor je rechten | Juridische hulp nodig bij burenruzies |