Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blogs Nieuws Samenwonen en belastingaangifte doen: wat moet je weten?

Samenwonen en belastingaangifte doen: wat moet je weten?

07-03-2019

Samenwonen, dat betekent samen het huishouden doen, samen boodschappen doen en ook… sámen belastingaangifte doen! Toch? Nou, niet per se. Want of je gezamenlijk belastingaangifte moet doen of ieder apart, dat ligt aan je situatie. In deze blog lees je precies hoe het zit.

Zijn jullie fiscaal partners?

Als het gaat om belastingen en samenwonen is de belangrijkste vraag: zijn jullie fiscaal partners? Dat heeft namelijk veel invloed op hoe je je belastingaangifte doet. In deze gevallen ben je fiscaal partners:

  • Jullie zijn getrouwd of geregistreerde partners
  • Jullie hebben een samenlevingscontract bij de notaris afgesloten
  • Jullie hebben samen een kind
  • Eén van jullie heeft het kind van de ander erkend
  • Jullie zijn aangemeld als pensioenpartners bij een pensioenfonds
  • Jullie zijn samen eigenaar van een koophuis waar je samen woont

Op de website van de Belastingdienst vind je alle voorwaarden voor fiscaal partnerschap.

Fiscaal partnerschap heeft gevolgen voor je belastingaangifte

Als je fiscaal partners bent, doe je samen belastingaangifte. En dat kan positief uitpakken: je mag namelijk gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen. Als je dat slim doet, kun je geld besparen. De ene partner kan bijvoorbeeld in een hoger belastingtarief vallen dan de ander. Door wat schuifwerk kun je dan meer inkomstenbelasting terugkrijgen. Elke verdeling mag, zolang je maar op een totaal van 100% uitkomt.

Wat als je niet het hele jaar fiscaal partners bent geweest?

Misschien woon je pas sinds een paar maanden samen. En ben je niet het hele jaar lang fiscaal partners geweest. Toch kan de belastingdienst je dan het hele jaar als fiscaal partners beschouwen. Daar kun je zelf voor kiezen. Dit kan belastingvoordeel opleveren. Maar het hangt erg van de omstandigheden af. En het kan niet als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Twijfel je? Vraag dan een belastingadviseur om hulp!

Geen fiscaal partners: ieder z’n eigen aangifte

Als je geen fiscaal partners bent, zijn er in principe geen gevolgen voor de belastingen. Ieder doet gewoon zijn eigen aangifte. Maar samenwonen kan wél gevolgen hebben voor toeslagen. De Belastingdienst kijkt namelijk naar jullie gezamenlijke inkomen. Dus woonde je eerst alleen, en kreeg je huurtoeslag? Dan kan het zo zijn dat die toeslag vervalt. Jullie gezamenlijke inkomen is dan te hoog.

Belastingaangifte: zelf doen of uitbesteden?

Natuurlijk kun je zelf gaan schuiven met aftrekposten. Maar zie je dat niet zitten? Vraag dan een belastingadviseur om hulp. Dit is vooral handig als er het afgelopen jaar veel voor je is veranderd. Als je nog maar pas fiscaal partners bent geworden, bijvoorbeeld. In onze blog ‘Belastingaangifte: zelf doen of uitbesteden?’ lees je hier meer over.

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!