Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blogs Nieuws Samenwonen en belastingaangifte doen: wat moet je weten?

Samenwonen en belastingaangifte doen: wat moet je weten?

10-02-2020

Samenwonen, dat betekent samen het huishouden doen, samen boodschappen doen en ook… sámen belastingaangifte doen! Toch? Nou, niet per se. Want of je gezamenlijk belastingaangifte moet doen of ieder apart, dat ligt aan je situatie. In deze blog lees je hoe het zit.

Zijn jullie fiscale partners?

Als het gaat om belastingen en samenwonen is de belangrijkste vraag: zijn jullie fiscale partners? Want dat bepaalt of je sommige kosten slim kunt verdelen. In deze gevallen zijn jullie fiscale partners: 

 • Jullie zijn getrouwd of geregistreerde partners.
 • Jullie zijn meerderjarig, staan op hetzelfde woonadres ingeschreven en één van onderstaande situaties geldt voor jullie:
  • Jullie hebben samen een kind.
  • Eén van jullie heeft het kind van de ander erkend.
  • Tenminste één van jullie is aangemeld als pensioenpartner bij een pensioenfonds.
  • Minderjarige kinderen van (één van) jullie staan op jullie woonadres ingeschreven.
 • Jullie zijn samen eigenaar van een koophuis waarin je samenwoont.
 • Jullie hebben een notarieel samenlevingscontract.
 • Jullie waren vorig jaar ook fiscale partners.

Op de website van de Belastingdienst vind je alle voorwaarden voor fiscaal partnerschap.

Fiscaal partnerschap heeft gevolgen voor je belastingaangifte

Als je fiscale partners bent, kun je samen belastingaangifte doen. En dat kan positief uitpakken: je mag namelijk gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen. Als je dat slim doet, kun je geld besparen. De ene partner kan bijvoorbeeld in een hoger belastingtarief vallen dan de ander. Door wat schuifwerk kun je dan meer inkomstenbelasting terugkrijgen. Elke verdeling mag, zolang je maar op een totaal van 100% uitkomt. In de digitale aangifte kun je - vóórdat je deze verstuurt - net zo vaak schuiven totdat je de meest voordelige verdeling hebt gevonden. 

Wat als je niet het hele jaar fiscale partners bent geweest?

Misschien woon je pas sinds een paar maanden samen. En ben je niet het hele jaar lang fiscale partners geweest. Toch kan de Belastingdienst je dan het hele jaar als fiscale partners beschouwen. Daar kun je zelf voor kiezen. Dit kán belastingvoordeel opleveren. Maar het hangt erg van de omstandigheden af. En het kan niet als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Twijfel je? Vraag dan een belastingadviseur om hulp!

Wel samenwonend, maar (nog) geen fiscale partners

Als je geen fiscale partners bent, kun je niet gezamenlijk aangifte doen. Maar samenwonen kan wél gevolgen hebben voor toeslagen of de heffingskorting. De Belastingdienst kijkt namelijk naar jullie gezamenlijke inkomen. Dus woonde je eerst alleen en kreeg je huurtoeslag? Dan kan het zijn dat die toeslag vervalt. Jullie gezamenlijke inkomen is dan te hoog. Nog een voorbeeld: woonde je eerst alleen met een minderjarig kindje en ga je samenwonen? Dát kan gevolgen hebben voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op de website van de Belastingdienst lees je meer hierover.

Belastingaangifte: zelf doen of uitbesteden?

Natuurlijk kun je zelf gaan schuiven met aftrekposten. Maar zie je dat niet zitten? Vraag dan een belastingadviseur om hulp. Dit is vooral handig als er het afgelopen jaar veel voor je is veranderd. Als je nog maar pas fiscaal partners bent geworden, bijvoorbeeld. In onze blog ‘Belastingaangifte: zelf doen of uitbesteden?’ lees je hier meer over.

laptop verzekeren

Checklist belastingaangifte

Alle papieren bij de hand voor je belastingaangifte? We helpen je met onze handige checklist!

Download de checklist

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.