Babs bouwde een reserve op toen ze nog in loondienst was

Het leven loopt niet altijd zoals gepland. En dat is vaak helemaal niet erg. Het enige – en tegelijkertijd het beste – wat je kunt doen, is vooruitdenken. Zodat je financieel bent voorbereid op onverwachtse wendingen in het leven. Zo begon Babs Muljadi (33) een eigen bedrijf, maar niet zonder buffer… 

Image
Babs blog FinSnap | Aegon

Dromen van het ondernemerschap

In 2018 begon Babs een marketing-adviesbureau voor ondernemers, De Marketing Ninja. Een langgekoesterde droom. Er was één maar aan de droom… Als haar bij elkaar gespaarde buffer van 6 maanden op zou zijn vóórdat ze geld had verdiend, dan ging de stekker van haar onderneming er met een ninjaruk uit. Dat was gelukkig niet het geval. Ze ontdekt gaandeweg dat haar manier van werken en denken veel beter matcht met ondernemen dan ze vooraf dacht. “Ondernemen geeft vrijheid in wat je doet, hoe en wanneer je het doet, en met wie je samenwerkt. Ik hou van het verbinden met mensen en dat is een belangrijk onderdeel van ondernemen”, aldus Babs.

Vooruitdenken voor als het leven iets anders loopt...

Bijvoorbeeld de carrière van Babs. Het is wél verstandig om je financieel voor te bereiden op dit soort wendingen in het leven. Zeker als het gaat om je inkomen voor nu en in de toekomst. Aegon helpt je daarbij met de online tool FinSnap. Hiermee heb je in 10 minuten inzicht in je financiën voor nu en voor later. Handig, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Een financieel zorgeloze start

Babs is De Marketing Ninja begonnen met een financiële buffer van 6 maanden. Ze bouwde een reserve op toen ze nog in loondienst was. Door deze financiële zekerheid kon ze 6 maanden zorgeloos aan het ondernemerschap ruiken. Zou ze niks verdienen in die tijd, dan zou de stekker eruit gaan. Gelukkig gebeurde het omgekeerde. Ze heeft haar buffer alleen de eerste maand hoeven aanraken. “Misschien juist door financieel zorgeloos te starten, voelde ik geen druk en gunde ik mezelf de ruimte om te bouwen aan een onderneming waar ik echt achter sta”, aldus Babs.

En toen corona…

Ondanks een kleine dip in het begin van de coronacrisis, heeft ze het financieel gelukkig nog steeds op een rij. “Ik heb in de eerste weken van de crisis wel direct gekeken hoe ik er financieel voorstond. Daarbij dacht ik vooruit en werkte ik wat scenario’s uit. Wat heeft het bijvoorbeeld voor impact als ik twee maanden minder verdien? Hoe snel slinkt mijn opgebouwde spaargeld? En zijn er dingen veranderd in mijn vaste lasten waar ik iets mee moet?” Dankzij Babs’ buffer was er geen paniek. Ook niet toen er wat klanten wegvielen. Ze kan dit iedere ondernemer aanraden. Hetzelfde geldt voor mensen die in loondienst zijn. 

Image
Babs blog FinSnap | Aegon

Ga niet stilzitten als het stil is…

Babs verloor een aantal klanten door de coronacrisis, maar is daardoor niet stil gaan zitten. “Ik adviseer mijn klanten om in stille tijden te werken aan je merk en je bedrijf. Om juist dan aan je marketingstrategie en positionering te sleutelen. Zelf heb ik De Marketing Ninja een volledige rebranding gegeven in deze periode. Ook heb ik de tijd gepakt om een opleiding te volgen en na te denken over mijn financiële toekomst”, aldus Babs. 

“Het werd tijd om na te denken over een plan voor later”

Vooruitdenken voor later

In haar eerste jaar als ondernemer gaf Babs zichzelf een ‘vrijbrief’ om zich druk te maken over later en haar pensioen. Nu, in het 2e jaar, was het tijd om na te denken over een plan voor later. Babs: “Ik wilde weten wat ik per maand opzij moest zetten voor een goed pensioen. En vanaf welke leeftijd ik hier dan van kan genieten. Dus ben ik gaan rekenen en heb ik het nu op een rij wat kan en realistisch is. Ik heb nog geen topplan, maar heb in ieder geval wel al inzicht voor later.” 

Tip: Zorg dat jij wel een topplan hebt. Met de tool FinSnap krijg je gemakkelijk inzicht in je financiële toekomst. Ook als je geen ondernemer bent. Voor de ondernemers raadt Babs het boek Profit First aan: hoe je je geldzaken als ondernemer het beste kunt managen voor nu en later.

Het braafste meisje van de klas

“Als ondernemer ben ik wel een beetje het braafste meisje uit de klas. Ik zit bovenop mijn financiën. Administratie vind ik niet leuk, dat besteed ik dus uit aan een accountant. Wel houd ik actief mijn cashflow bij. Hoeveel geef ik uit? Kom ik uit aan het eind van de maand? En, ik keer mezelf zelfs elk kwartaal een officiële winstuitkering uit!” 

Image
Babs blog FinSnap | Aegon
Image
Aegon finsnap 4 momenten HC

Denk vooruit met FinSnap

Wil jij het beste uit het leven halen? Dan is het belangrijk om vooruit te denken. FinSnap helpt daarbij. Met deze online tool krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiën. Voor nu en voor later.

Gebruik FinSnap
Author Image

Leonie Rozemulder

03 December 2020 20:18