7 groene voornemens voor het nieuwe jaar

Tegen het einde van het jaar zijn ze er weer: de goede voornemens. Je gaat meer sporten. Die extra kilootjes gaan eraf. Je wilt minder op je telefoon zitten. En nu écht. Goede voornemens zijn een goed moment om nieuwe doelen te stellen. Bijvoorbeeld om energie te besparen. Of minder nieuwe spullen te kopen. Een ‘groen’ voornemen noemen wij dat. We zetten er 7 voor je op een rij. Op naar een ‘groen’ begin van het nieuwe jaar!

Image
blog_groene_voornemens_header

1. Begin het jaar met een schone lei (en lijf)

Je wilt gezonder eten en elke dag minimaal 2 liter water drinken. Supergoed idee! Kies dan wel voor biologisch voedsel, dat is beter jezelf en voor het milieu. Zorg ook goed voor je lijf door dit te verzorgen met natuurlijke producten. Denk aan zeep zonder palmolie. Of aan shampoobars, natuurlijke shampoo zonder plastic. 

2. Bespaar (je de) energie

In de huidige energiecrisis is besparen belangrijker dan ooit. En dat hoeft echt niet moeilijk of duur te zijn. Denk aan tochtstrips bij deuren of radiatorfolie achter je verwarming. Douche korter om zo gas en water te besparen. En houd deuren gesloten om de warmte binnen te houden. Met een paar eenvoudige maatregelen, bespaar je al heel wat. Meer handige tips om je energielasten te verminderen, vind je hier

3. Less is more: koop minder 

Een goede manier om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen, is consuminderen. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd en geld, het is ook goed voor het milieu. Consuminderen is simpel. Koop minder nieuwe producten, maak dingen zelf of laat kapotte spullen repareren. Maak een lijstje en koop alleen iets wat je écht nodig hebt. Zo voorkom je impulsaankopen. Ga voor tweedehands en/of kijk eens op Vinted voor ‘nieuwe’ kleding. Ruilen of spullen delen met anderen helpt ook. En wist je dat consuminderen rust en ruimte biedt in je hoofd? Heb je dat voornemen ook meteen in de pocket.    

Een groen, gelukkig en goedkoop nieuwjaar!

Met deze voornemens draag jij jouw steentje bij aan een beter milieu. En ze zijn ook nog eens goed voor je portemonnee. Wil je nóg meer besparen? Onze financiële checklist  staat boordevol tips waarmee je geld overhoudt. Dus waar wacht je nog op? Op naar een groen, gelukkig en goedkoop nieuwjaar!

4. Eet vaker vegetarisch

Steeds meer Nederlanders eten minder vlees. Dit heeft grote voordelen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor het milieu. Als we minder vlees eten, wordt er minder CO2 uitgestoten.  Bovendien leef je gezonder en je veroorzaakt minder dierenleed. Een win-win dus. Vind je helemaal geen vlees meer eten nog lastig? Begin eens met een dag in de week. Alle kleine beetjes helpen. 

5. Laat de auto wat vaker staan

Is het voor die kleine stukjes nu écht nodig om de auto te pakken? Pak eens wat vaker de fiets of ga lopen. Of kies voor het openbaar vervoer om op je bestemming te komen. Dit scheelt een hoop (lucht)vervuiling en je wordt er zelf nog fitter van ook. Heb je meteen je voornemen om meer te bewegen gehaald! Kun je echt niet zonder auto? Overweeg dan om elektrisch te gaan rijden. Ook daarmee draag je al je steentje bij aan een beter milieu.

6. Koop lokaal

Koop je producten die dicht bij jouw woonplaats worden gemaakt, dan steun je lokale ondernemers. Dat is goed voor hen én je zorgt ervoor dat er minder transport nodig is. Minder transport = minder uitstoot. Jouw kersverse producten smaken zo toch net wat lekkerder vind je niet?

7. Ga voor duurzaam

Groen, groener, groenst. Je kunt verduurzamen door je huis te isoleren. Of investeren in een warmtepomp of zonnepanelen. Zo bespaar je direct op je energiekosten. En je maakt je woning een stuk comfortabeler. Verduurzamen is ook nog eens goed voor het milieu. Kortom: alleen maar pluspunten. En wist je dat er (gemeentelijke) subsidies en leningen zijn voor verduurzaming? Dat scheelt je een hoop in de kosten. Meer hierover lees je op de website van verbeterjehuis.nl 

Image
financiele voornemens teaser image

Vooruitdenken voor 2023

Grootse plannen in het vooruitzicht? Zet dan eerst je geldzaken op een rij. Want is jouw goede voornemen voor 2023 wel haalbaar én betaalbaar? Wij helpen je graag op weg met onze tips en tools.

Lees meer