Zo houd jij je financiële voornemens voor 2023 wél vol

Het nieuwe jaar is begonnen, dus is het weer tijd voor nieuwe voornemens. Vol goede moed begin je aan het nieuwe jaar. Ook financieel heb je een doel: je gaat nu écht die financiële buffer opbouwen. Tot een tegenvaller roet in het eten gooit – wéér je spaarpot aan diggelen. Goede financiële voornemens: hoe zorg je nou dat ze haalbaar zijn? En dat je je er ook het hele jaar aan houdt?

Image
financiele voornemens blog header

1. Maak je spaarplannen concreet

De eerste stap is stiekem heel simpel: maak je spaarplannen concreet. Dat klinkt logisch, maar als je niks hebt om naartoe te werken, bespaar je om het besparen. En dat is niet heel motiverend. Dus stel jezelf zeker die nieuwe laptop, flitsende smartphone of snelle fiets in het vooruitzicht. Of misschien heb je een groter doel: een huwelijk, wereldreis of minder werken. Koppel er dan een concreet bedrag aan. Geloof ons: een streefbedrag spaart een stuk makkelijker. Dan weet je precies waarvoor je spaart. 

2. Stippel een route uit

Vervolgens is het slim om te bedenken: hoe kom ik er eigenlijk? Want het is zoals ze zeggen: de reis is minstens zo belangrijk als de bestemming. Stippel daarom vooral een route uit die bij je past. Als die mooie nieuwe laptop €1200 kost, kun je per kwartaal misschien €300 opzijzetten. Maar waarom eigenlijk niet 100 euro per maand? Of 25 euro per week? Kleinere bedragen doen veel minder pijn. En het gevoel dat je goed bezig bent? Dat krijg je er gratis bij – elke week opnieuw.  

Verfijn je financiële voornemens

Wat je goede voornemens ook zijn: ze moeten wel haalbaar zijn. Daarom helpen wij je vooruit te denken over je geldzaken. Pak het slim aan en gebruik onze interactieve checklist financiële voornemens. Deze staat vol slimme tips en keuzes voor een financieel gelukkige toekomst.

3. Hou het haalbaar

Bij het uitstippelen van de route is het heel belangrijk dat je het wel haalbaar houdt. Een spaarplan is net als een lange treinreis: soms ligt er wel eens een tak op het spoor. Bouw daarom ruimte in om af en toe van dat spaarplan af te wijken. Stel dat je draadloze oordopjes een enkele reis wc-pot of gootsteen maken – luister je dan de rest van het jaar onderweg maar geen muziek meer? Neem daarom vooral de ruimte om het geld af en toe anders te besteden. Dat maakt de weg naar je doel een stuk fijner.

4. Stort op een slim moment

Dan nog een laatste, maar o-zo-belangrijke tip: stort het geld op een slim moment. Dat is niet nadat je alle rekeningen hebt betaald, want vaak is er dan (te) weinig over. Ook wij vinden het verre van leuk om een deel van ons salaris direct na ontvangst weg te zetten. Maar bedenk: op dat moment geef je geld veel makkelijker uit. En wat is er nou een betere investering dan een cadeau aan je toekomstige zelf? 

Image
financiele voornemens teaser image

Vooruitdenken voor 2023

Grootse plannen in het vooruitzicht? Zet dan eerst je geldzaken op een rij. Want is jouw goede voornemen voor 2023 wel haalbaar én betaalbaar? Wij helpen je graag op weg met onze tips en tools.

Lees meer