Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

'Hoe pakt een 4-daagse werkweek uit voor mijn portemonnee?'

Mark vooruitdenken Aegon
Blog Vooruitdenken 'Hoe pakt een 4-daagse werkweek uit voor mijn portemonnee?'
23-03-2021

Wil je later niet inleveren op je huidige leefstijl? Eerder met pensioen? Of maak je je juist zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je financiën op orde te hebben. Voor nu en in de toekomst. Dus start vandaag nog met keuzes maken voor straks.

Vooruitdenkers

Hierbij kun je verschillende online tools gebruiken, zoals de FinSnap tool die in tien minuten je financiën van nu en later in kaart brengt en je zo helpt vooruit te kijken. In de serie Vooruitdenkers praten we met verschillende Nederlanders over hun financiële situatie. Dit keer kijken we vooruit met Mark die een dag minder zou willen werken, maar met zo min mogelijk netto verlies.

We praten met vooruitdenker:

Wie: Mark (27)*
Verdient de kost als: accountmanager bij een marketingbureau en als dj
Woont: in Utrecht met drie huisgenoten
Vraag: hoe pakt een vierdaagse werkweek uit voor mijn portemonnee?

Een dag korter werken voor hetzelfde geld. Is dat haalbaar?

"Niet als je naast je salaris geen andere inkomstenstromen hebt. Maar dankzij mijn huis heb ik die wel: ik verhuur drie vrienden elk een kamer in mijn koophuis. Zelfs als ik niet werk, komt er geld binnen. Al is dat niet voldoende om zomaar een dag minder te gaan werken."

"Jammer, want ik zou graag meer tijd willen besteden aan muziek maken. DJ-klussen heb ik niet meer sinds de coronacrisis. Maar ik zou ook graag jingles voor reclames gaan produceren. Iets wat ik niet voor elkaar krijg in de avonduren na mijn werk. Dan ben ik vaak gewoon te moe."

Op zoek naar een nieuwe inkomstenstroom dus?

"Klopt. Als ik op korte termijn van een vijf- naar een vierdaagse werkweek wil gaan (zonder daar netto teveel op in te leveren), dan moet ik op zoek naar andere inkomensbronnen. Een optie is om te onderzoeken of ik daar met mijn huidige huis op zou kunnen inspelen."

"Zoals bij veel mensen, zit bij mij ook het geld ‘vast’ in de overwaarde van mijn huis. Toch zijn er mogelijkheden om daar op een slimme manier gebruik van te maken. Bijvoorbeeld door mijn huidige woning op een andere manier te financieren en deze volledig te verhuren. Mijn vriendin en ik kunnen dan wellicht een nieuwe hypotheek afsluiten op een nieuw huis, waar we zelf gaan wonen. Overigens heeft de adviseur van Aegon die ik sprak na het invullen van de FinSnap-tool aangegeven dat dit geen makkelijke route is maar dat ik deze optie zou kunnen onderzoeken."

Gratis in gesprek...

Wil jij ook je (financiële) wens vrijblijvend bespreken met een adviseur? Ga in gesprek met een adviseur en krijg in 20 minuten inzicht in je financiën.

Welke inzichten hebben het gesprek je nog meer gegeven?

"Bij het invullen van de FinSnap-tool zag ik dat mijn huidige pensioenopbouw nog vrij karig is. Als twintiger denk je meestal vooral aan de korte termijn: liever nu genieten dan sparen voor later. Maar dankzij het gesprek zie ik nu ook in hoe belangrijk het is om een goed pensioen op te bouwen."

"Eenmaal oud en grijs levert mijn pensioen me namelijk amper een paar honderd euro extra in de maand op. Niet genoeg om lekker van te kunnen rentenieren. En als ik nu dus minder ga werken, ga ik er later alleen nog maar verder op achteruit."

Kortom, haastige spoed is zelden goed…

"Sparen op de lange termijn is wellicht verstandiger inderdaad. Bijvoorbeeld door het afsluiten van een lijfrentepolis vertelde de adviseur van Aegon mij. Zo zorg je op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen wanneer je met pensioen gaat. Een flink percentage van het bedrag dat je eenmalig of periodiek inlegt, mag je bovendien afschrijven van de belasting."

Dan maar hobbymatig blijven dj’en?

"Dat sowieso. Want zomaar mijn vaste dienstverband opzeggen om een stoute jongensdroom achterna te gaan, zit er na het gesprek met de adviseur van Aegon niet helemaal in. Al zijn er nu wel veel mogelijkheden bijgekomen, waar ik even rustig over na kan denken."

Meer inzicht in je geldzaken

Wil jij ook meer inzicht in je geldzaken voor nu en in de toekomst? Ga met één van Aegon's (onafhankelijke) adviseurs in gesprek. Zij helpen je graag financieel vooruitdenken. Zodat je nu slimme keuzes maakt voor straks. Je kunt de online tool FinSnap natuurlijk ook zelf doorlopen, waarbij je inzicht krijgt in je financiële plaatje voor nu en voor later.

*De naam in dit artikel is gefingeerd om privacyredenen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de commerciële redactie van NU.nl

Hoe sta jij er financieel voor?

Heb je een droom die je wilt najagen? Of maak je je zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je geldzaken op orde te hebben. Voor nu én in de toekomst. Online tool FinSnap helpt je om nú slimme keuzes te maken voor een financieel gezonde toekomst.

Gebruik FinSnap

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?