'Hoe pakt een 4-daagse werkweek uit voor mijn portemonnee?'

Wil je later net zo lekker blijven leven als je nu doet? Eerder met pensioen? Of wil juist nú minder werken? Wat er ook speelt; het is fijn om je financiën op orde te hebben. Voor nu en in de toekomst. Dus start vandaag nog met keuzes maken voor straks.

Image
Blog FinSnap Mark | Aegon

Vooruitdenkers

Hierbij kun je verschillende online tools gebruiken, zoals de FinSnap tool die in tien minuten je financiën van nu en later in kaart brengt en je zo helpt vooruit te kijken. In de serie Vooruitdenkers praten we met verschillende Nederlanders over hun financiële situatie. Dit keer kijken we vooruit met Mark die een dag minder zou willen werken, maar met zo min mogelijk netto verlies.

We praten met vooruitdenker:

Wie: Mark (27)*
Verdient de kost als: accountmanager bij een marketingbureau en als dj
Woont: in Utrecht met drie huisgenoten
Vraag: hoe pakt een vierdaagse werkweek uit voor mijn portemonnee?

Een dag korter werken voor hetzelfde geld. Is dat haalbaar?

"Niet als je naast je salaris geen andere inkomstenstromen hebt. Maar dankzij mijn huis heb ik die wel: ik verhuur drie vrienden elk een kamer in mijn koophuis. Zelfs als ik niet werk, komt er geld binnen. Al is dat niet voldoende om zomaar een dag minder te gaan werken."

"Jammer, want ik zou graag meer tijd willen besteden aan muziek maken. DJ-klussen heb ik niet meer sinds de coronacrisis. Maar ik zou ook graag jingles voor reclames gaan produceren. Iets wat ik niet voor elkaar krijg in de avonduren na mijn werk. Dan ben ik vaak gewoon te moe."

Op zoek naar een nieuwe inkomstenstroom dus?

"Klopt. Als ik op korte termijn van een vijf- naar een vierdaagse werkweek wil gaan (zonder daar netto teveel op in te leveren), dan moet ik op zoek naar andere inkomensbronnen. Een optie is om te onderzoeken of ik daar met mijn huidige huis op zou kunnen inspelen."

"Zoals bij veel mensen, zit bij mij ook het geld ‘vast’ in de overwaarde van mijn huis. Toch zijn er mogelijkheden om daar op een slimme manier gebruik van te maken. Bijvoorbeeld door mijn huidige woning op een andere manier te financieren en deze volledig te verhuren. Mijn vriendin en ik kunnen dan wellicht een nieuwe hypotheek afsluiten op een nieuw huis, waar we zelf gaan wonen. Overigens heeft de adviseur van Aegon die ik sprak na het invullen van de FinSnap-tool aangegeven dat dit geen makkelijke route is maar dat ik deze optie zou kunnen onderzoeken."

Welke inzichten hebben het gesprek je nog meer gegeven?

"Bij het invullen van de FinSnap-tool zag ik dat mijn huidige pensioenopbouw nog vrij karig is. Als twintiger denk je meestal vooral aan de korte termijn: liever nu genieten dan sparen voor later. Maar dankzij het gesprek zie ik nu ook in hoe belangrijk het is om een goed pensioen op te bouwen."

"Eenmaal oud en grijs levert mijn pensioen me namelijk amper een paar honderd euro extra in de maand op. Niet genoeg om lekker van te kunnen rentenieren. En als ik nu dus minder ga werken, ga ik er later alleen nog maar verder op achteruit."

Kortom, haastige spoed is zelden goed…

"Sparen op de lange termijn is wellicht verstandiger inderdaad. Bijvoorbeeld door het afsluiten van een lijfrentepolis vertelde de adviseur van Aegon mij. Zo zorg je op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen wanneer je met pensioen gaat. Een flink percentage van het bedrag dat je eenmalig of periodiek inlegt, mag je bovendien afschrijven van de belasting."

Dan maar hobbymatig blijven dj’en?

"Dat sowieso. Want zomaar mijn vaste dienstverband opzeggen om een stoute jongensdroom achterna te gaan, zit er na het gesprek met de adviseur van Aegon niet helemaal in. Al zijn er nu wel veel mogelijkheden bijgekomen, waar ik even rustig over na kan denken."

*De naam in dit artikel is gefingeerd om privacyredenen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de commerciële redactie van NU.nl

Image
Aegon finsnap 4 momenten HC

Denk vooruit met FinSnap

Wil jij het beste uit het leven halen? Dan is het belangrijk om vooruit te denken. FinSnap helpt daarbij. Met deze online tool krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiën. Voor nu en voor later.

Gebruik FinSnap
Author Image

Leonie Rozemulder

23 March 2021 16:52