9 tips voor lagere vaste lasten in 2023

Je kent het misschien wel: heb je net je salaris binnen, gaat er gelijk een flink deel op aan vaste lasten. Niet fijn, maar met de huidige inflatie en torenhoge energielasten voor veel mensen wel maandelijkse realiteit. Goed idee dus om vooruit te denken en het in 2023 anders aan te pakken. Bombardeer het verlagen van je vaste lasten tot jouw goede voornemen voor het nieuwe jaar. Zo maak je het waar...

Image
blog_vaste_lasten_verlagen_header

1. Los je lening(en) af

Ze zeggen het niet voor niets: geld lenen kost geld. Over een lening betaal je rente, een stuk meer dan je bijvoorbeeld verdient met sparen. Je kunt leningen daarom het beste sneller aflossen. Zorg wel altijd voor een gezonde buffer.

2. Hou je hypotheek tegen het licht

Over sneller aflossen gesproken, dat geldt natuurlijk ook voor een hele belangrijke lening – je hypotheek. Sneller aflossen zorgt voor lagere maandlasten, en dat kan in bepaalde gevallen heel interessant zijn. 

3. Verander je verzekeringen

Een verzekering? Die sluit je af wanneer je ‘m nodig hebt. Logisch. Maar: het kan lastig zijn om dan goed overzicht te krijgen én houden. Past de dekking nog wel bij je (misschien veranderde) situatie? Of is het slimmer om deze aan te passen?

4. Annuleer (sommige) abonnementen

Het klopt – los zijn al die muziek- en videostreamingdiensten, tijdschriften en kranten niet eens zo heel duur. Maar tel ze allemaal bij elkaar op en dan blijk je maandelijks toch best een smak geld ervoor te betalen. Heb je eigenlijk wel tijd om alles te kijken, luisteren en lezen? Neem al je abonnementen eens onder de loep en kijk of je niet ook met minder kan. 

Financiële checklist

Deze tips zijn een goede manier om je vaste lasten volgend jaar te verlagen. Heb je meer informatie nodig, of wil je meer financiële tips voor volgend jaar? Pak dan onze checklist financiële voornemens  erbij.

5. Verdiep je in verduurzaming

Verduurzaming is nodig. Het is goed voor het milieu en je bespaart op je energielasten. Bovendien verhoogt het je wooncomfort. Maar verduurzamen is niet goedkoop: vóór het iets oplevert, moet je eerst investeren. En dat kan best spannend zijn. Daarom is het goed om eerst uit te zoeken wat er allemaal mogelijk is en hoe je dit kunt financieren

6. Bespaar op je boodschappen

Boodschappen – één van die dingen waar je niet onderuit kan. Maar je kan er misschien nog wel op besparen. Als je bijvoorbeeld in één keer voor meerdere dagen winkelt, verklein je het aantal impulsaankopen. Kies vooral ook grootverpakkingen, en koop een huismerkproduct in plaats van een A-merk. Vries eten in en koop seizoensgroente en – fruit. Dat is vaak nog lekkerder ook. Maar wat je ook doet, ga vooral niet met honger de supermarkt in. Dan weet je zéker dat je met te veel terugkomt. 

7. Wees slim met water 

Je kunt ook op een andere manier op energie besparen. Wist je dat je met een gemiddelde douchebeurt van 9 minuten 70 liter water verbruikt? Misschien kan dat af en toe wel korter. En of je nou een balkon of tuin hebt, in beide gevallen kun je regenwater opvangen en hergebruiken. Denk gerust out-of-the-box – er is veel mogelijk.

8. Deel je dingen 

Natuurlijk is het handig om een eigen grasmaaier te hebben, want dan kan je die altijd pakken als je ‘m nodig hebt. Alleen: dat is niet elke dag. Dus waarom deel je deze, en andere dingen, niet met buurtgenoten of familie? Hetzelfde geldt voor abonnementen: de meeste mediaplatformen staan meerdere gebruikers op één account toe. Alle kleine beetjes helpen. 

9. Blijf bewust, ook in de toekomst

De bovenstaande 8 stappen werken op de korte termijn, maar: ze zijn nog veel effectiever als je ze telkens opnieuw uitvoert. Blijf bewust met de inzichten bezig, dan heb je er niet alleen in 2023, maar ook tot ver daarna, profijt van. Vooruitdenken noemen wij dat!  

Image
financiele voornemens teaser image

Vooruitdenken voor 2023

Grootse plannen in het vooruitzicht? Zet dan eerst je geldzaken op een rij. Want is jouw goede voornemen voor 2023 wel haalbaar én betaalbaar? Wij helpen je graag op weg met onze tips en tools.

Lees meer