Scheiden en pensioen? Jolanda schrok zich het apezuur

Vrouwen krijgen gemiddeld 40% minder pensioen dan mannen. De oorzaken: veel vrouwen kiezen voor deeltijd werken of een periode van fulltime moederen. Ook verdienen vrouwen vaak minder dan mannen. Jolanda Bogers  (58) weet er alles van. Toen ze uit elkaar ging met haar ex-man schrok ze zich het apezuur. Hij had véél meer pensioen opgebouwd dan zij. Tijdens de International Womens Day staan we erbij stil.

Image
Jolanda International Womens Day Aegon
Author Image

Annieck Verkerk

03 March 2022 16:18

Jolanda is Director Programs and Projects bij KPMG en bouwt bij Aegon pensioen op. Nog maar een jaar geleden scheidde ze van haar ex-man Erik. Het was een intense periode waarin veel geregeld moest worden. “We waren in gemeenschap van goederen getrouwd. Een verdeling van 50-50 lag daarom voor de hand. Maar toen ik mij realiseerde wat dat inhield, dacht ik: dat nooit! Dan zou ik nú moeten bloeden voor een beslissing die ik 30 jaar geleden maakte.”

Fulltime moederen

Van oorsprong is Jolanda verpleegkundige. Tot ze 30 jaar geleden met haar ex-man haar dochter kreeg, had ze een leuke carrière. “Ik gaf destijds leiding aan 200 doktersassistenten. Maar het was een andere tijd. Toen ik zwanger raakte, zei mijn leidinggevende: in deze functie kun je niet gaan parttimen. Erik en ik besloten toen dat ik tijdelijk zou stoppen met werken. Vanuit huis uit had ik dat voorbeeld meekregen: ik kom uit een simpel Brabants gezin. Mijn moeder zorgde voor de kinderen en mijn vader verdiende de kost. Het voelde als een logische keuze.”

Duobaan

Een paar maanden na de bevalling werd Jolanda gillend gek. De muren kwamen thuis op haar af. Ze besloot parttime aan de slag te gaan. Na wat omzwervingen kwam ik bij KPMG terecht. “Gewoon, een baan als secretaresse. Zo had Erik alle ruimte voor zijn carrière. Toen onze dochter ouder werd, groeide ook mijn ambities. Ik ging weer fulltime werken en zocht ik binnen KPMG naar een rol  met meer verantwoordelijkheden. Inmiddels alweer ruim 20 jaar geleden. Ik heb bij KPMG echt de mogelijkheid gekregen om mij verder te ontplooien. Zo was ik onder meer Director Corporate Responsibility en Director Inclusion & Diversity. In die laatste functie ging ik mij realiseren dat minder werken of een baan met minder verantwoordelijkheid en bijbehorend lager salaris gevolgen hebben. Niet alleen voor je bankrekening op dat moment, óók op de lange termijn. Want als je parttime werkt of niet zoveel verdient, bouw je minder pensioen op.”

Image
Jolanda International Womens Day Aegon

Alimentatie betalen

Toen Jolanda fulltime ging moederen na de geboorte van haar dochter, stond ze totaal niet stil bij de gevolgen voor haar pensioen. Maar tijdens haar scheiding werd ze met haar neus op de feiten gedrukt. “Mijn ex-man had jarenlang een fulltimebaan met uitstekend salaris. Twee jaar voor onze scheiding kreeg hij een gouden handdruk mee en besloot hij alleen nog te doen wat hij leuk vond. Hij werd postbode en ging werken bij een drankenspecialist. Omdat we in gemeenschap van goederen getrouwd waren, betekende dit dat ik hem na de scheiding alimentatie moest gaan betalen. Ik verdiende op dat moment immers meer dan hij. Dat voelde zó krom. Daar tegenover stond dat we allebei recht hadden op de helft van elkaars pensioen. Dat was in mijn voordeel, want Erik had door al die jaren fulltime werken en een goed salaris een royaal pensioen opgebouwd. Dat was bij mij wel anders. Ik had maar een klein pensioenpotje…”  

Goede afspraken

Tijdens de scheiding konden Jolanda en haar ex-man nog prima door één deur. “Dat was fijn. We konden goed met elkaar praten. Bovendien is Erik bedrijfseconoom. Hij weet dus van de hoed en de rand als het om geldzaken gaat. Hierdoor kwamen we er samen uit. Hoe? Erik wilde graag in het huis blijven wonen. Dit betekende dat hij mij moest uitkopen. Dat was mijn ‘wisselgeld’. Ik hoefde geen jarenlange alimentatie te betalen als hij in het huis kon blijven wonen. Ook zou hij geen beroep doen op mijn pensioen. En ik niet op het zijne. Behalve als hij komt te overlijden. Dan heb ik recht op het zogenaamde bijzonder partnerpensioen. Andersom is dat niet het geval, spraken we af.”

Pensioen opbouwen

Komende jaren wil Jolanda graag blijven werken. “Ik vind mijn baan gewoon heel erg leuk. Toch merk ik dat mijn pensioen best snel dichterbij komt. Zo kan ik over 5 jaar met prepensioen. Ik weet nog niet of ik daar gebruik van wil maken. Misschien wel… als verpleegkundige heb ik zoveel mensen ziek zien worden zodra ze met pensioen gingen. Maar wanneer mijn pensioen ook begint, het belangrijkste vind ik dat ik lekker kan blijven leven. Regelmatig naar de kapper, mijn nagels mooi laten doen, af en toe naar het theater of een concert, een botoxprikje hier en daar… Dat vind ik belangrijk. En dat allemaal in goede gezondheid en een fijne financiële situatie natuurlijk!”

Image
Minder werken FinSnap Aegon

Denk ook vooruit voor je pensioen

Wil jij net als Jolanda vooruitdenken voor je pensioen? Zodat je het beste uit het leven kunt halen? Dat kan heel eenvoudig met FinSnap. Met deze online tool krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiën. Voor nu en voor later.

Gebruik FinSnap