"Spelen we op safe of gaan we voor die tweede hypotheek?"

Wil je later net zo lekker blijven leven als je nu doet? Eerder met pensioen? Of wil juist nú minder werken? Wat er ook speelt; het is fijn om je financiën op orde te hebben. Voor nu en in de toekomst. Dus start vandaag nog met keuzes maken voor straks.

Image
Blog FinSnap familie - Aegon

Vooruitdenkers

In de serie Vooruitdenkers praten we met verschillende Nederlanders over hun financiële situatie. Hierbij vullen ze FinSnap in. Daarmee brengen ze in tien minuten hun financiën van nu en later in kaart. Dit keer denken we vooruit met Masja en Jimmy die zich afvragen of het slimmer is om veilig te sparen of om toch wat meer risico te nemen en hun droom achterna te gaan.

We praten met vooruitdenker:

Wie: Masja (38) en Jimmy (37) Harsveld-Post
Verdienen de kost met: intern begeleider in het onderwijs en kwaliteitsspecialist bij een grote scheepswerf
Wonen: in Piershil met tweeling Beau en Dean (10) en dochter Tess (8)
Vraag: kunnen we beter sparen of ons geld in stenen investeren?

Waarom zouden jullie een tweede hypotheek willen?

Jimmy: "Zowel Masja als ik zijn fan van tv-programma's, waar ze oude, vervallen panden opkopen, verbouwen en weer doorverkopen. Huizen flippen dus. Al langer hebben we de droom om ooit zo zelf ons geld te gaan verdienen."

Hoe realistisch is deze droom?

Masja: "Tja, die vraag stellen we onszelf ook regelmatig. Vandaar dat we onlangs de FinSnap tool van Aegon hebben ingevuld en in gesprek zijn gegaan met een van hun adviseurs. We wilden nu eindelijk wel eens duidelijkheid: wat kan wel en wat kan niet?"

Welke financiële ruimte dachten jullie te hebben?

Jimmy: "Onze huidige dijkwoning is de afgelopen zeven jaar in waarde verdubbeld. Maar onze maandlasten zijn al die tijd alleen maar minder geworden. Onder andere door de hypotheekrente steeds om te zetten naar een lagere rente. We begonnen ooit op 4 procent en zitten nu op 2,5 procent."

Masja: "Even speelden we daarom met de gedachte om versneld te gaan aflossen op de hypotheek. Maar de adviseur van Aegon raadde ons dat af. Omdat onze maandlasten toch al laag zijn, kunnen we beter investeren in verbouwingen die de meerwaarde van ons huis nóg verder doen groeien."

Nog meer tips die uit het gesprek kwamen?

Masja: "Onder andere dat we er door jarenlang netjes sparen en pensioen afdragen beter voorstaan dan we dachten. Zolang we dat blijven volhouden, komt ook ons pensioen of het studiepotje voor de kinderen niet in gedrang. En dan nog blijkt er voldoende financiële speelruimte voor een eventueel tweede woning."

Toch een tweede woning? Maar hoe dan?!

Jimmy: "Het verschil tussen onze hypotheek en de taxatiewaarde van het huis kunnen we gebruiken om een tweede hypotheek op af te sluiten. Gezien de veel lagere rente is dat gunstiger dan het afsluiten van (bijvoorbeeld) een doorlopend krediet. Maar belangrijker: je kunt dat geld gebruiken om te doen wat je wilt."

Masja: "Je kunt er een nieuwe auto mee kopen, een verbouwing financieren of een klushuis kopen. Een waarmee we vervolgens kunnen doen wat we willen: verhuren, verbouwen en weer verkopen of (tijdelijk) de kinderen erin laten wonen wanneer ze gaan studeren."

Zijn jullie meteen naar nieuwe huizen gaan kijken?

Jimmy: "Niet meteen. Alles staat of valt natuurlijk bij het handhaven van onze huidige situatie. Als een van ons zijn baan verliest, staan we er ineens heel anders voor. Zo was het even spannend toen mijn werkgever flink aan het reorganiseren sloeg. Mag ik wel of niet blijven?"

"Daarbij: ook Masja twijfelt soms of ze in het onderwijs blijft of alsnog een heel andere kant op gaat. Die twijfels en onvoorziene gebeurtenissen zorgen ervoor dat we vooralsnog geen gekke uitgaven doen."

Toch op safe blijven spelen dus?

Masja: "We blijven nuchtere types. Maar nu we bevestigd hebben gekregen dát er ruimte is voor een tweede woning, krijg ik het idee niet meer uit mijn hoofd. Zodra we tijdens een van onze hardlooprondes door de polder een leuk 'te koop'-bordje zien, sluit ik niet uit dat we er ook daadwerkelijk een bod op doen."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de commerciële redactie van NU.nl en fotograaf Petja Buitendijk

Image
Aegon finsnap 4 momenten HC

Denk vooruit met FinSnap

Wil jij het beste uit het leven halen? Dan is het belangrijk om vooruit te denken. FinSnap helpt daarbij. Met deze online tool krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiën. Voor nu en voor later.

Gebruik FinSnap
Author Image

Leonie Rozemulder

02 March 2021 19:39