Vooruitdenker Willemien wil op haar zestigste tegelijk met haar man met pensioen

Wil je later net zo lekker blijven leven als nu? Eerder met pensioen? Of wil je juist nú minder werken? Hoe dan ook: het is fijn om je financiën op orde te hebben. Voor nu en in de toekomst. Dus start vandaag nog met keuzes maken voor straks.

Image
Willemien Aegon FinSnap

Wie: Willemien (55) en Ron (62)
Verdient de kost als: directiesecretaresse bij Aegon
Woont: samen met Ron en zoon Chester (22) in een klein Gelders dorpje
Vraag: wat zijn mijn kansen om samen met mijn man met pensioen te gaan?

Er zijn mensen die verpieteren zodra ze met pensioen gaan. Jij denkt daar geen last van te hebben?

“Absoluut niet. Nu al gaan mijn man en ik elk weekend op pad in onze camper. Dat zijn de leukste tripjes. Maar altijd binnen een straal van zo’n twee uur rijden vanaf ons huis, omdat het iedere keer weer sneller maandag is dan je denkt. In die zin houdt werk ons tegen van wat we het allerliefste zouden doen: lekker met ons eigen, fijne tiny house op wielen de wereld in.”

Je zult je baan dus missen als kiespijn?

“Nee, zo is het niet. Ik ben dol op mijn werk en zat kort voor corona nog vol ambities. Ik was zelfs van plan nog een gloednieuwe studie op te pakken. Kerstavond 2020 kreeg ik echter een flinke wake-up call. Toen werd duidelijk dat ik al bijna een maand rondliep met een gescheurde aorta. Het is dat een huisarts in opleiding het opmerkte, anders had ik hier niet meer gezeten. De zware operatie die hierop volgde, gaf mij een nieuwe blik op het leven. Want leuk werk is fijn, maar er is nog zoveel meer. Naar Nieuw-Zeeland, de kustlijn van Portugal ontdekken of een rondreis langs de Baltische staten. Laten we zeggen dat ik een goed gevulde bucketlist heb.”

Vandaar dus de wens voor een vervroegd pensioen. En, is het haalbaar?

“Ik vrees van niet. De hoop wás om met pensioen te kunnen zodra mijn man Ron afzwaait. Dan is hij 67 en ik 60 en zijn we - hopelijk - nog kwiek genoeg om samen veel mooie reizen te maken. Maar helaas, FinSnap laat duidelijk zien dat deze wens niet heel realistisch is. Het gat dat dan in mijn pensioen ontstaat, is simpelweg te groot om vrijuit te kunnen leven.”

Dat klinkt als een flinke domper.

“Tsja, het is wat het is. Maar dat gezegd: FinSnap is een geweldig hulpmiddel, waarmee je heerlijk kunt spelen. Zo kun je precies zien wat het voor je pensioen betekent als je besluit om bijvoorbeeld 20 in plaats van 40 uur te gaan werken. Maar ook in dat scenario houden we onvoldoende middelen over wanneer ik samen met Ron met pensioen wil. Een en ander kunnen we in de tussentijd nog aanvullen door slim te gaan beleggen. Maar ik weet niet of dat echt iets voor ons is. Stom eigenlijk dat ik nooit eerder zo ver heb vooruitgedacht; ik werk nota bene al jaren voor Aegon, de maker van deze online tool. Maar goed, beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald. Daarbij, de wens om eerder te stoppen met werken is ook vrij nieuw. Als alles lichamelijk nog steeds in orde was geweest, had ik daar minder behoefte aan gehad.”

En nu moét je dus doorbuffelen tot aan je pensioen…

“Nou, deels. Zo ben ik van plan om na mijn 60ste sowieso minder te gaan werken. Ook wil ik ergens de komende vijf jaar een sabbatical inzetten om op zijn minst die reis naar Nieuw-Zeeland van mijn bucketlijst te kunnen schrappen. Hoe dan ook, ik ga de komende jaren voor een betere balans tussen werk en privé. Desnoods word ik in de herfst van mijn leven alsnog een digital nomad. Dan werk ik gewoon parttime vanuit een klapstoel voor de camper. Als corona mij iets heeft geleerd, is het dat werken op afstand prima kan.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de commerciële redactie van NU.nl en fotograaf Mark Kuipers

Image
Aegon finsnap 4 momenten HC

Denk vooruit met FinSnap

Wil jij het beste uit het leven halen? Dan is het belangrijk om vooruit te denken. FinSnap helpt daarbij. Met deze online tool krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiën. Voor nu en voor later.

Gebruik FinSnap