De financiële voornemens van Manoëlle: op wereldreis met kinderen

Na een heftige emotionele ervaring wisten Manoëlle Maijs en haar man Johan van Heck het zeker: we gaan het helemaal anders doen. Ze besloten hun droom te volgen en te gaan reizen. Met hun drie zoons vertrokken ze voor onbepaalde tijd uit Nederland. Zo’n ingrijpende verandering vraagt om creatief denken. Ook qua financiën. Want een wereldreis moet natuurlijk wel betaald worden. Hoe doen ze dat? We vroegen het Manoëlle tijdens een van hun camperritten door Spanje. 

Image
headerfoto_manoelle

Hoe kwamen jullie op het idee om naar het buitenland te gaan?

Begin vorig jaar kwam Johan zonder werk te zitten. Omdat we het tijdens coronaperiode zo fijn vonden om zoveel bij elkaar te zijn, hadden we zoiets van ‘eens kijken of het ook anders kan’. We hebben altijd de droom gehad om naar het buitenland te verhuizen, dus wilde Johan gaan solliciteren in Scandinavië. Met het idee dat we daar dan een jaartje zouden blijven. Maar een baan vinden in Zweden of Denemarken bleek als buitenstaander enorm moeilijk. We kwamen er echt niet doorheen. Uiteindelijk besloten we om toch die kant op te gaan en dan zouden we wel zien hoe en wat. Maar we bleven twijfelen. Tot er een ingrijpende gebeurtenis plaatsvond die onze ogen opende.” 

Wat is er gebeurd?

Op 17 december 2021 werd er een man onwel op straat. Waar Johan bij was. Hij heeft hem ter plaatse gereanimeerd, maar de man kwam niet meer bij. Na 50 minuten reanimeren heeft hij het uiteindelijk toch overleefd. Na vier dagen ontwaakte hij uit zijn coma en een week later zat hij zelfs weer op de fiets. Voor de artsen een wonder en voor die man een tweede kans. Die gebeurtenis was voor ons een keerpunt. Je weet nooit wat er kan gebeuren, het kan zomaar afgelopen zijn. Dat was het moment dat we besloten om gewoon te gaan léven en het echt te gaan doen. We gingen onze droom achterna.”

Wist je al meteen waar jullie reis naartoe zou gaan?

We wilden eigenlijk eerst met een camper gaan rondreizen door Europa. Dan bleven we nog op rijafstand van familie en vrienden. Maar toen brak de oorlog uit. De benzineprijzen schoten omhoog en we twijfelden of het überhaupt verstandig was om rond te gaan reizen. Want waar zou dit eindigen? Dus zeiden we tegen elkaar ‘Nou, dan gaan we echt all-in. Dan vliegen we naar de andere kant van de wereld’. En dat deden we. We hebben rondgereisd door Midden-Amerika: Panama, Costa Rica, Mexico en als laatste naar Curaçao.”

Image
tussenfoto 1 manoelle

Maar na Curaçao besloten jullie toch blijven reizen …

Klopt. We wisten niet of we in Nederland wilden gaan wonen of ergens anders. De hele wereld lag aan onze voeten. We hadden geen huis meer en zowel de kinderen als ik zijn uitgeschreven uit Nederland. Dit hebben we gedaan, zodat zij geen leerplicht meer hebben en we voor onbepaalde tijd weg konden. Ze krijgen nu thuisonderwijs en blijven zo op hun lesniveau. Maar eigenlijk leren ze iedere dag nog veel meer. De hele wereld is hun leer- en speeltuin.” 

Hoe heb je dit financieel allemaal aangepakt?

De beslissing om het anders te gaan doen, was echt het spannendste moment ever. We besloten om de knop om te zetten en er gewoon voor te gaan. We hebben ook vrij snel daarna ons huis te koop gezet. Dat was echt op het juiste moment. De markt was op zijn hoogtepunt, waardoor we het huis binnen no time verkochten. Voor een bizar bedrag. We hebben kunnen verdubbelen qua prijs, dus de overwaarde was enorm. Hartstikke fijn natuurlijk, want dat zorgde ervoor dat we onze plannen ook echt konden gaan realiseren.”

Verfijn je financiële voornemens

Wat je goede voornemens ook zijn: ze moeten wel haalbaar zijn. Daarom helpen wij je vooruit te denken over je geldzaken. Pak het slim aan en gebruik onze interactieve checklist financiële voornemens. Deze staat vol slimme tips en keuzes voor een financieel gelukkige toekomst.

De overwaarde financiert dus als het ware jullie reis?

Ja inderdaad. Zonder dat geld hadden we niet kunnen doen wat we nu doen. Het geeft ons de financiële vrijheid die we nodig hebben. We hebben een deel van de overwaarde ook ingezet als reisbudget. Dat reispotje was ruim, want we wilden wel echt kunnen genieten zonder dat we op de centen moesten zitten. Maar daar betalen we dus alles van. Na al die maanden reizen, komt de bodem van het potje nu in zicht. Dus zijn we andere mogelijkheden aan het bekijken om geld te verdienen. Want we weten wel zeker dat we nu écht nog niet terug willen naar die rat race in Nederland.”

Aan wat voor mogelijkheden denk je dan?

“Een ander deel van de overwaarde hebben we opzij gezet met de bedoeling om dit te herinvesteren in een nieuwe woning. Daar hebben we nu wel de camper van gekocht, maar dat zien we ook als een investering. Het idee was dat we die straks net zo makkelijk weer zouden kunnen verkopen. Alleen hebben we besloten om hem toch te houden. Het is gewoon een superhandig ding! Maar we zitten nu dus wel met de vraag hoe we alles financieel gaan doen. In principe willen we het huispotje niet verder aanbreken, maar als dat toch nodig is om te kunnen blijven reizen, dan doen we dat.”

En verder? Wat heb je met de rest van de overwaarde gedaan?

“We hebben nog een potje gereserveerd voor calamiteiten. Reizen met kinderen is niet zonder risico en we willen zeker weten dat we ook zorg in het buitenland kunnen betalen. Ook hebben we na de verkoop van ons huis voor ieder kind een spaarrekening gevuld. Daarvan willen we nog de helft gaan beleggen of investeren in crypto’s. Voor later als investering. We zijn nu aan het uitzoeken welke vorm het gaat worden.”

Wat zijn jullie voornemens voor 2023? En hoe ga je die financieren?

“Er staat dus een heel ruim budget gereserveerd om te investeren in een nieuwe woning. We hebben lang getwijfeld wat we hiermee moeten doen. Want wat willen we in 2023? Gaan we settelen, gaan we dat geld gebruiken, gaan we investeren? Of willen we het nog steeds anders doen. Dat laatste is heel duidelijk, wij willen blijven reizen. Dus we hebben nu besloten om een deel van het geld te investeren in een reis naar en door Azië. Azië is vrij goedkoop, dus dat maakt het voor ons budget makkelijker. Daar kunnen we langer mee reizen. Maar goed, nu hebben we alsnog een groot deel van de overwaarde op een bankrekening staan. Dus wat doen we daarmee?”  

Image
tussenfoto 2 manoelle

Weet je al hoe je dat geld gaat gebruiken? 

“Nou, we weten nu al dat we, als we ergens in het buitenland gaan wonen, sowieso niet meteen gaan kopen. Want wie weet of we daar lang zullen blijven? Dus waarom dan zo’n groot bedrag op de bankrekening laten staan? Wat we heel graag willen, is dat we in 2023 een geheel passief inkomen hebben. We bekijken daarom of we een deel kunnen investeren in vastgoed, bijvoorbeeld om te verhuren als AirBnB. En Johan is nu heel erg bezig met crypto. Als we daarin kunnen investeren, hebben we toch een stukje van de overwaarde veiliggesteld. Dan kan dit geld voor ons gaan – en blijven – werken. 

Daarnaast willen we ons blog (www.wolvesontheroad.nl) verder uitbouwen en daar inkomsten uithalen door middel van affiliate marketing. We delen onze reisavonturen al wel via Instagram (@wolvesontheroad), maar daar verdienen we niets mee.” Het hoeft ook niet de hoofdprijs te zijn. Als we onze accommodaties of ons eten kunnen betalen vanuit de bloginkomsten, is dat al ideaal. Dit staat nog in de kinderschoenen, maar gaat zeker gebeuren.”

Waar of wanneer komt jullie reis ten einde?

We zijn sowieso nog tot de zomer aan het reizen. Daarna zien we wel. We hebben de vrijheid. Zolang iedereen het nog leuk vindt, blijven we reizen. Totdat een van de kinderen er klaar mee is. Dan gaan we ergens settelen. Waarschijnlijk wel ergens waar geen schoolplicht is, want dan kunnen we alsnog weg wanneer we willen. Maar waar weten we nog niet. En wanneer het zover is? Geen idee. Voorlopig ziet iedereen het nog zitten. Dit vrije leven bevalt ons echt meer dan prima.”

Image
financiele voornemens teaser image

Vooruitdenken voor 2023

Grootse plannen in het vooruitzicht? Zet dan eerst je geldzaken op een rij. Want is jouw goede voornemen voor 2023 wel haalbaar én betaalbaar? Wij helpen je graag op weg met onze tips en tools.

Lees meer