Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zo berekenen we elk jaar je variabele pensioen

Zo berekenen we elk jaar je variabele pensioen
Particulier Pensioen Aegon Uitkerend Beleggingspensioen Zo berekenen we elk jaar je variabele pensioen

Heb je een Aegon Uitkerend Beleggingspensioen? Dan verandert de hoogte van je pensioen één keer per jaar. Hieronder leest je hoe het werkt.

De hoogte van je pensioen verandert één keer per jaar

Het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen is een variabel pensioen. Dat betekent dat je maandelijkse pensioen vaststaat tot het einde van het jaar. Je weet dus precies wat je tot die tijd op je rekening krijgt. Wat er daarna gebeurt? Dat is nog een vraagteken. Elk jaar op 1 januari berekenen we je pensioen opnieuw. Je hoort dan van ons hoeveel pensioen je dat jaar gaat krijgen. Misschien is dat meer dan het jaar ervoor, misschien minder.

De volgende onderdelen spelen een rol

De hoogte van je pensioen verandert dus ieder jaar. Maar wat bepaalt nu of je pensioen stijgt of daalt? Dat hangt af van de volgende 3 onderdelen:

Je beleggingen
De marktrente
De gemiddelde levensverwachting

De drie onderdelen in het kort

In de tabel hieronder zie je in één oogopslag welke rol de drie onderdelen hebben. Meer weten? Bekijk dan de impacttabel variabel pensioen. Die laat in percentages zien wat er gebeurt als één onderdeel verandert en de rest gelijk blijft. Alle aanbieders van een variabel pensioen gebruiken de impacttabel. Dat maakt vergelijken eenvoudig.

 BeleggingenMarktrenteLevensverwachting
 Waarde neemt toeWaarde neemt afStijgtDaaltStijgtDaalt
Effect op je pensioenPositiefNegatiefPositiefNegatiefNegatiefPositief

 

Bekijk het effect van de drie onderdelen op je pensioen in deze video:

Zo hangen deze onderdelen met elkaar samen

Je beleggingen, de marktrente en de gemiddelde levensverwachting. Die onderdelen bepalen dus of je pensioen stijgt of daalt. Maar hoe hangen ze nu met elkaar samen?

We kijken eerst naar de waarde van je beleggingen op 1 januari. Deze waarde kun je zien als een koopsom. Met die koopsom doen we alsof we een nieuw levenslang pensioen voor je kopen. De marktrente en de gemiddelde levensverwachting bepalen hoe hoog dat levenslange pensioen dan is. Maar je zit natuurlijk niet de rest van je leven vast aan dit bedrag. Want we maken deze berekening elk jaar opnieuw. Telkens met de beleggingswaarde, de marktrente en de gemiddelde levensverwachting van dat moment.

Je krijgt in de loop van januari bericht van ons

In januari van ieder jaar krijg je een bericht van ons. Daarin lees je hoeveel pensioen je het komende jaar gaat ontvangen. Ook zie je hoe de waarde van je pensioenkapitaal zich heeft ontwikkeld. Wil je weten hoe dit eruitziet? Bekijk een voorbeeld van het bericht dat je ieder jaar ontvangt.

Hoeveel pensioen ontving een klant gemiddeld de afgelopen jaren?

Benieuwd hoe het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld? Bekijk hier voorbeelden van wat we de afgelopen jaren hebben uitgekeerd.

Ook interessant

Bij het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen beleggen we voor je in een mix van 3 fondsen

Ontdek hoe we voor je beleggen

Bij het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen beleggen we voor je in een mix van 3 fondsen. Hoe die mix precies is samengesteld? Dat hangt af van je persoonlijke beleggingsprofiel.

Zo beleggen we voor je

Een voorzichtige blik vooruit pensioen

Een voorzichtige blik vooruit

Benieuwd hoe je beleggingen en de marktrente het dit jaar doen? En wat dit ongeveer zou kunnen betekenen voor je pensioen van volgend jaar?

Bekijk de nieuwste cijfers