Zo berekenen we elk jaar je variabele pensioen

Heb je een Aegon Uitkerend Beleggingspensioen? Dan verandert de hoogte van je pensioen één keer per jaar. Hieronder leest je hoe het werkt.

Image
Zo berekenen we elk jaar je variabele pensioen

De hoogte van je pensioen verandert één keer per jaar

Het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen is een variabel pensioen. Dat betekent dat je maandelijkse pensioen vaststaat tot het einde van het jaar. Je weet dus precies wat je tot die tijd op je rekening krijgt. Wat er daarna gebeurt? Dat is nog een vraagteken. Elk jaar op 1 januari berekenen we je pensioen opnieuw. Je hoort dan van ons hoeveel pensioen je dat jaar gaat krijgen. Misschien is dat meer dan het jaar ervoor, misschien minder.

De volgende onderdelen spelen een rol

De hoogte van je pensioen verandert dus ieder jaar. Maar wat bepaalt nu of je pensioen stijgt of daalt? Dat hangt af van de volgende 3 onderdelen:

Je beleggingen

We beleggen voor je. De resultaten hiervan kunnen mee- of tegenvallen. De bedoeling is dat je beleggingen de vaste daling in je pensioen goedmaken. En je pensioen daardoor op langere termijn gemiddeld ongeveer gelijk blijft.

We passen de vaste daling elk jaar toe op 1 januari. We kijken dan ook naar het rendement van je beleggingen. Hebben je beleggingen het zo goed gedaan als verwacht? En is er verder niets veranderd? Dan blijft je pensioen gemiddeld ongeveer gelijk. Hebben je beleggingen het beter gedaan? Dan stijgt je pensioen. En hebben ze het slechter gedaan? Dan daalt je pensioen.

Hoe sterk de vaste daling is? Dat hangt af van je beleggingsprofiel:

  • Zeer defensief beleggingsprofiel: de vaste daling is 0 procent per jaar (er is dus geen vaste daling)
  • Defensief beleggingsprofiel: de vaste daling is maximaal 1 procent per jaar
  • Neutraal beleggingsprofiel: de vaste daling is maximaal 1,5 procent per jaar
  • Offensief beleggingsprofiel: de vaste daling is maximaal 2 procent per jaar

Verandert je beleggingsprofiel? Dan gebruiken we de vaste daling die hoort bij je nieuwe profiel.

Voorbeeld

Stel, je hebt een offensief beleggingsprofiel. Daar hoort een vaste daling bij van maximaal 2 procent. En stel dat je beleggingen in een jaar tijd 5 procent minder waard zijn geworden. Verder verandert er niets. In dat geval daalt je pensioen met ongeveer 7 procent.

De markrente

De marktrente is de rente die op een bepaald moment op de kapitaalmarkt geldt. Is deze rente gestegen? Dan heeft dat een positief effect op de hoogte van je pensioen. Is de rente gedaald? Dan heeft dat een negatief effect op de hoogte van je pensioen.

Voorbeeld

Stel, je bent 67. En de marktrente daalt met 1 procent. Verder verandert er niets. In dat geval daalt je pensioen met ongeveer 10 procent. Omgekeerd geldt hetzelfde. Stijgt de marktrente met 1 procent en verandert er verder niets? Dan stijgt je pensioen met ongeveer 10 procent. Het effect van de marktrente wordt kleiner naarmate je ouder wordt.

De gemiddelde levensverwachting

We leven gemiddeld steeds langer. Dat betekent ook dat we gemiddeld steeds langer pensioen uitbetalen aan onze klanten. En dat kost geld. We houden al rekening met een stijgende levensverwachting. Maar natuurlijk kan dit in werkelijkheid anders verlopen. Stijgt de gemiddelde levensverwachting van iemand van jouw leeftijd sneller dan verwacht? Dan heeft dat een negatief effect op de hoogte van je pensioen. Blijft de levensverwachting achter op onze eerdere verwachting? Dan heeft dat een positief effect op de hoogte van je pensioen.

Voorbeeld

Stel, de gemiddelde levensverwachting van iemand van jouw leeftijd stijgt sneller dan verwacht. Bijvoorbeeld met 3 maanden extra. Verder verandert er niets. In dat geval daalt je pensioen met ongeveer 1 procent. Omgekeerd geldt hetzelfde. Blijft de gemiddelde levensverwachting met 3 maanden achter op onze eerdere verwachting? En verandert er verder niets? Dan stijgt je pensioen met ongeveer 1 procent.

De drie onderdelen in het kort

In de tabel hieronder zie je in één oogopslag welke rol de drie onderdelen hebben. Meer weten? Bekijk dan de impacttabel variabel pensioen. Die laat in percentages zien wat er gebeurt als één onderdeel verandert en de rest gelijk blijft. Alle aanbieders van een variabel pensioen gebruiken de impacttabel. Dat maakt vergelijken eenvoudig.

Image
tabel variabel pensioen

Zo hangen deze onderdelen met elkaar samen

Je beleggingen, de marktrente en de gemiddelde levensverwachting. Die onderdelen bepalen dus of je pensioen stijgt of daalt. Maar hoe hangen ze nu met elkaar samen?

We kijken eerst naar de waarde van je beleggingen op 1 januari. Deze waarde kun je zien als een koopsom. Met die koopsom doen we alsof we een nieuw levenslang pensioen voor je kopen. De marktrente en de gemiddelde levensverwachting bepalen hoe hoog dat levenslange pensioen dan is. Maar je zit natuurlijk niet de rest van je leven vast aan dit bedrag. Want we maken deze berekening elk jaar opnieuw. Telkens met de beleggingswaarde, de marktrente en de gemiddelde levensverwachting van dat moment.

Je krijgt in de loop van januari bericht van ons

In januari van ieder jaar krijg je een bericht van ons. Daarin lees je hoeveel pensioen je het komende jaar gaat ontvangen. Ook zie je hoe de waarde van je pensioenkapitaal zich heeft ontwikkeld. Wil je weten hoe dit eruitziet? Bekijk een voorbeeld van het bericht dat je ieder jaar ontvangt.

Hoeveel pensioen ontving een klant gemiddeld de afgelopen jaren?

Benieuwd hoe het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld? Bekijk hier voorbeelden van wat we de afgelopen jaren hebben uitgekeerd.

Veelgestelde vragen

Omdat het handig is om te weten wat je inkomen over een kalenderjaar is. De overheid stelt op 1 januari de zorgtoeslag en de huurtoeslag vast. En ook voor mensen die hypotheekrente aftrekken is het handig als zij hun inkomen weten per 1 januari. Daar sluiten wij dus bij aan. Is je Aegon Uitkerend Beleggingspensioen pas een maand of een paar maanden voor 1 januari begonnen? Ook dan berekenen we de hoogte van je pensioen opnieuw. Dit doen we voor iedere klant op dezelfde datum.
Bij het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen rekenen we met een vaste daling. Deze daling hangt af van je beleggingsprofiel. Je beleggingen kunnen deze daling weer goedmaken. Hiervoor heb je een positief rendement nodig. Dit rendement moet minstens zo hoog zijn als de vaste daling plus de rente die we gebruiken voor het vaststellen van je nieuwe pensioen. Lukt dit? En verandert er verder niets? Dan blijft je pensioen gemiddeld ongeveer gelijk.
Dat hangt af van je beleggingsprofiel. Je vindt de huidige dalingspercentages onder het kopje 'Je beleggingen' op www.aegon.nl/berekenen-ubp. Verandert je beleggingsprofiel? Dan gebruiken we de vaste daling die hoort bij je nieuwe profiel. 

Goed om te weten: de vaste daling kan niet hoger worden dan de percentages die we vastleggen op je polis. Lager kan wel. Dat komt doordat er een wettelijk maximum is voor de vaste daling. Dat maximum kan onder meer veranderen door wijzigingen in de marktrente. Daarom toetsen we elk jaar op 1 januari of je dalingspercentage nog voldoet aan het maximum. Is dat niet zo? Dan verlagen we je vaste daling. Kunnen we het jaar daarna weer het gewone percentage gebruiken? Dan doen we dat.