Binnenkort met pensioen

Pensioenkeuzes

U gaat straks met pensioen. Natuurlijk wilt u dat uw pensioenuitkering aansluit bij uw nieuwe leven. Heeft u genoeg inkomen om al die leuke dingen te doen? Een goed pensioen regelen begint met drie simpele vragen. De antwoorden daarop bepalen voor een belangrijke deel welk pensioen bij u past.

Image
pensioen een schatting van je pensioen volgend jaar

U moet 3 keuzes maken als u met pensioen gaat

Voor u stopt met werken, is het handig om eens te kijken waar u allemaal pensioen heeft opgebouwd. En wanneer die pensioenen ingaan. Want door alle veranderingen van de afgelopen jaren, gaan pensioen en AOW vaak op verschillende tijdstippen in. Kijk eens hoe dat bij u zit. Zo komt u na uw pensioendatum niet onverwacht zonder geld te zitten. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl vindt u uw pensioenen en AOW overzichtelijk bij elkaar.

U kunt uw pensioen eerder of later laten ingaan

Wilt u stoppen met werken voor uw pensioen ingaat? Dan kunt u uw pensioen ‘vervroegen’. Maar het kan ook een mogelijkheid zijn om nog even door te werken. Omgekeerd kan ook: dat u nog werkt terwijl u pensioen al ingaat. Dan kunt u uw pensioen ‘uitstellen’. Het is handig dat al enige tijd voor uw pensioneren te regelen.

Geef op tijd aan wanneer u pensioen wilt  

Als u later met pensioen wilt, bijvoorbeeld omdat u blijft doorwerken, dan heeft u alle tijd om uw pensioen te regelen. Maar als u uw pensioen wat eerder wilt krijgen, geef dat dan op tijd door. Dat geeft ons de tijd uw pensioen goed te regelen. 

U krijgt straks een pensioen. Maar hoe zit het met uw partner? Als u overlijdt, heeft die dan nog een inkomen? Dat regelt u met een ‘partnerpensioen’. Dat is een pensioen dat uw partner krijgt als u overlijdt. U heeft op uw pensioendatum de keuze of u alleen een pensioen voor uzelf wilt, of dat u een deel van uw pensioen wilt gebruiken voor een partnerpensioen. Heeft u geen partner? Dan is deze keuze eenvoudig: dan kiest u natuurlijk alleen een pensioen voor uzelf.

Handige tips voor het partnerpensioen

Het valt niet altijd mee om te bedenken wat een goede keuze is. Maar we helpen u graag een eindje op weg met wat praktische tips.

 • Heeft uw partner zelf altijd gewerkt? Dan heeft hij of zij zelf misschien ook een goed pensioen opgebouwd. Maar in de traditionele gezinnen waarin de man werkte en de vrouw thuis was, daar is een partnerpensioen juist erg nodig. Als de man overlijdt, heeft de vrouw immers geen inkomsten meer.
 • Heeft u of uw partner spaargeld? Dan is een partnerpensioen misschien ook niet nodig. U kunt dan kiezen voor een zo hoog mogelijk pensioen om leuke dingen te doen. Na uw overlijden, kan uw partner leven van het spaargeld.
 • Hoeveel pensioen heeft uw partner nodig? De leeftijd en de hobby’s van uw partner spelen mee bij de keuze die u maakt. Is uw partner al wat ouder en houdt hij vooral van lezen? Of is uw partner 15 jonger dan u en verzamelt ze exotische vazen? Dat maakt natuurlijk uit bij uw keuze.

De hoogte van uw partnerpensioen vindt u in Mijn Aegon 

In Mijn Aegon ziet u de hoogte van uw ouderdomspensioen en uw partnerpensioen. Ook vindt u hier een keuzehulp: de pensioenplanner. De pensioenplanner laat zien welke keuzes u heeft en wat de gevolgen zijn voor de hoogte van uw pensioen. Bouwt u ergens anders pensioen op? Dan ziet u de hoogte van uw partnerpensioen op uw jaarlijks pensioenoverzicht (UPO) en www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Op uw pensioendatum berekenen we hoeveel pensioen u per maand krijgt. En dat bedrag krijgt u tot u overlijdt. Maar u kunt ook kiezen om te beginnen met een hoger pensioen. U krijgt dan bijvoorbeeld de eerste 5 of 10 jaar meer.

De voordelen van een tijdelijk hoger pensioen

Het voordeel daarvan is dat u in de periode net na uw pensioneren, als u vol plannen zit, wat meer te besteden heeft. Dat maakt het makkelijker om bijvoorbeeld met de kleinkinderen een weekendje naar de Efteling te gaan. Ook kunt u met een tijdelijk hoger pensioen de tijd overbruggen tot uw AOW ingaat. 

De nadelen van een tijdelijk hoger pensioen

Het nadeel is natuurlijk dat u na de periode van een hoger pensioen juist minder pensioen ontvangt. Terwijl u in de tijd misschien aan dat hogere pensioen gewend bent. Het is belangrijk dat u inschat of uw inkomen dan ook nog aansluit bij de lasten die u dan heeft. En gebruikt u uw pensioen om de tijd tot uw AOW te overbruggen? Dan betaalt u meer belasting over het hogere deel. Dat komt omdat de belastingtarieven omlaag gaan zodra u AOW krijgt. 

Zo berekenen we ‘hoog/laag’

U mag niet onbeperkt een hoog pensioen nemen. De verhouding tussen het hoge en lagere pensioen moet in de verhouding 100:75 zijn. Dus als het hoge pensioen bijvoorbeeld € 1000,- per maand is, dan moet het lagere pensioen minimaal € 750,- zijn. 

Gebruik de pensioenplanner bij het maken van uw keuzes

Het is niet voor iedereen even makkelijk om keuzes te maken. Dat snappen we. Daarom hebben we een keuzehulp ontwikkeld: de pensioenplanner. U kunt spelen met de verschillende keuzes en zien welk effect deze hebben op de hoogte van uw pensioen. U vindt de pensioenplanner in Mijn Aegon.

Bekijk of bereken mijn pensioen

Veelgestelde vragen

Hoeveel pensioen u nodig heeft hangt af van uw persoonlijke wensen
Het antwoord op deze vraag is dan ook voor iedereen anders. Als u nog veel wilt reizen, heeft u meer geld nodig dan wanneer u dat niet doet. Weet u niet zeker of u genoeg pensioen heeft? Of heeft u een overbrugging nodig tot uw AOW-datum? Dan is het goed om na te denken over aanvullingen op uw pensioen. Goed om te weten: u betaalt ná uw AOW-datum minder belasting. Dat betekent dat u netto meer overhoudt dan vóór uw pensioen.

Welke mogelijkheden zijn er om mijn pensioen aan te vullen?
Het is belangrijk om ruim vóór uw pensioendatum een aanvulling op uw pensioen te regelen. U heeft dan nog genoeg tijd om extra pensioen te 'sparen'. Een aantal mogelijkheden zijn:
 
Wilt u uw pensioenuitkering in het buitenland ontvangen?
Dan hebben wij de volgende gegevens van u nodig:
 • uw IBAN
 • het SWIFT/BIC-adres van uw bank
 • ABA Routing number/Sortcode of Bankbranche code (het liefst ontvangen wij een kopie van een bankafschrift, daar staat alles op): zie ook: https://www.aegon.nl/particulier/sparen/zo-downloadt-u-een-bankafschrift-bij-uw-bank
 • naam, adres en plaats van uw bank in het buitenland
 • uw burgerservicenummer; dit nummer kunt u opvragen bij de Belastingdienst Particulieren/Buitenland
 • een kopie van een geldig legitimatiebewijs van u en uw eventuele partner
U vraagt vrijstelling van loonheffing aan via de Belastingdienst
Om dubbele belastingheffing te voorkomen, vraagt u vrijstelling van loonheffing aan bij de Belastingdienst Particulieren/Buitenland in Heerlen. 
 • Download het formulier ‘vraag Vrijstelling inhouding loonbelasting’ van www.belastingdienst.nl
 • Stuur het ingevulde formulier naar de Belastingdienst
 • De Belastingdienst beoordeelt uw formulier
 • De Belastingdienst stuurt u een vrijstellingsverklaring toe 
 • U stuurt de vrijstellingsverklaring naar Aegon
 • Aegon stopt met het inhouden van loonheffing
Het kan zinvol zijn om wél verzekerd te blijven voor ziektekosten in Nederland
U kunt bij het CAK nagaan of dit mogelijk is. Als u aanvraag formulier 121 invult, regelen CAK dat de buitenlandbijdrage ZVW op uw pensioenuitkering wordt ingehouden.
Ga hiervoor naar https://www.hetcak.nl/regelingen/financiele-informatie-verdragsgerechtigden
U krijgt van ons een informatiebrief tussen 9 maanden en 6 maanden voor uw pensioendatum
Wij vragen u in deze brief om een drietal keuzes te maken. Op basis van de keuzes die u maakt, krijgt u vervolgens een offerte op maat. Geef uw keuzes eenvoudig aan ons door via de uploadlink 'pensioendocumenten opsturen' in Mijn Aegon. U gaat hiervoor naar 'Mijn Pensioen'. De link staat rechts in het rijtje 'snel naar'.

Meer informatie over met pensioen gaan 
In Mijn Aegon vindt u de pensioenplanner. Met de pensioenplanner krijgt u inzicht in de keuzes die u kunt maken voor uw pensioen. Ook ziet u wat de verschillende keuzes betekenen voor de hoogte van uw pensioenuitkering.
Usabilla Feedback