Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Scheiden en uw levensverzekering

Bij een echtscheiding komt heel wat kijken. Wat wilt u bijvoorbeeld doen met uw levensverzekering? Als u gaat scheiden, heeft u verschillende mogelijkheden voor uw Aegon Levensverzekering. Wanneer u uw levensverzekering wijzigt, kan dit gevolgen hebben voor de belasting. U kunt de mogelijkheden het beste bespreken met uw financieel adviseur of advocaat. Valt de levensverzekering onder het gemeenschappelijke vermogen van u en uw ex-partner? Dan maken u en uw ex-partner daarover afspraken in het echtscheidingsconvenant.

Het verdelen van de levensverzekering

Bij Aegon heeft u in geval van echtscheiding vier opties voor de verdeling van uw levensverzekering:

1. De verzekering onveranderd door laten lopen
De verzekering blijft eigendom van de verzekeringnemer.
2. De verzekering volledig overdragen aan uw ex-partner
Uw ex-partner wordt dan de verzekeringnemer.
3. De verzekering voortijdig beëindigen en de waarde laten uitkeren
Dit noemen we afkoop. De waarde van de verzekering keren wij uit aan de verzekeringnemer.
4. De verzekering voortijdig beëindigen met fiscaal geruisloze overdracht (afkoop)
Dit is alleen een optie wanneer u een lijfrenteverzekering heeft. Zo kunt u de waarde van uw lijfrente verdelen zonder fiscale gevolgen.

Samen met uw ex-partner kiest u voor één van de bovenstaande opties. Aegon ontvangt graag een door u beiden ondertekend document waarop u aangeeft voor welke optie u samen kiest. U kunt hiervoor gebruik maken van ons keuzeformulier. Het wijzigen van uw levensverzekering kan onder andere fiscale gevolgen hebben. Wij raden u daarom aan om uw opties en de keuze voor een wijziging altijd eerst met een financieel adviseur of advocaat te bespreken.

Afhankelijk van uw keuze kunnen er vervolgens ook andere wijzigingen op uw verzekering nodig zijn. Bijvoorbeeld het wijzigen van de begunstigde op de verzekering. De mogelijkheden hiervoor hangen af van uw product. Kijkt u hier goed naar.

Belangrijk om te weten

1. De verzekering valt onder het gemeenschappelijke vermogen van u en uw ex-partner
Wij ontvangen dan graag een door u beiden ondertekend document waarin de afspraak over uw levensverzekering van Aegon staat.
2. Uw adres verandert
Geef dan uw nieuwe adres aan ons door.
3. U wilt de waarde weten van uw verzekering in verband met een onderlinge verdeling
U kunt hiervoor kosteloos een waardeopgave bij ons aanvragen.

Laat ons weten of en zo ja, hoe u uw verzekering wilt aanpassen

U kunt uw informatie uploaden via Mijn Aegon. U kunt de documenten ook veilig en snel digitaal insturen via het formulier levens- en beleggingsverzekeringen documenten opsturen. Vergeet niet uw polisnummer en de naam van de verzekeringnemer te vermelden.