Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Fiscale gevolgen van het (voortijdig) uitkeren van uw kapitaalverzekering

Particulier Verzekeren Levensverzekeringen Levensverzekering wijzigen of stopzetten Uw kapitaalverzekering afkopen Fiscale gevolgen van het (voortijdig) uitkeren van uw kapitaalverzekering

Na de einddatum kunt u uw kapitaalverzekering laten uitkeren. Maar misschien wilt u niet tot de einddatum wachten en de kapitaalverzekering al voortijdig stopzetten (afkopen). Wat betekent het (voortijdig) laten uitkeren van uw kapitaalverzekering voor u? Heeft u bijvoorbeeld recht op een vrijstelling?

De fiscale gevolgen hangen mede van de ingangsdatum van uw verzekering af

Zoekt u daarom eerst de oorspronkelijke ingangsdatum van uw verzekering op. Deze vindt u terug in Mijn Aegon of op het polisblad. Afhankelijk van de ingangsdatum zijn bepaalde belastingregels op uw verzekering van toepassing. Hieronder vindt u hierover meer informatie. Heeft u een Kapitaalverzekering Eigen Woning? Dan gelden er aparte regels, los van de ingangsdatum.

Mijn kapitaalverzekering ging in:

vóór 1 januari 1992
Dan valt uw verzekering onder het oude belastingregime 'Pré Brede Herwaardering'. De uitkering van uw verzekering is dan mogelijk belastingvrij.
op of na 1 januari 1992 en vóór 15 september 1999
Dan valt uw verzekering onder het belastingregime 'Brede Herwaardering'. De uitkering van uw verzekering is dan mogelijk belastingvrij.
op of na 15 september 1999 en vóór 1 januari 2001
Dan wordt de waarde van uw verzekering gedurende de looptijd jaarlijks belast in box 3 volgens IB 2001.
op of na 1 januari 2001
Dan wordt de waarde van uw verzekering gedurende de looptijd jaarlijks belast in box 3 volgens IB 2001.
Ik heb een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW)
Dan valt uw verzekering onder het speciale belastingregime 'Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW)'. De uitkering van uw verzekering is dan mogelijk belastingvrij.

Persoonlijk advies van een adviseur

Een wijziging op uw verzekering kan gevolgen hebben voor uw financiële situatie. Het is verstandig om vooraf goed te kijken naar de voor- en nadelen. Uw adviseur heeft inzicht in uw persoonlijke financiële situatie en kan u helpen met het maken van de juiste keuzes. U vindt de naam van uw adviseur in Mijn Aegon.