Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Je kapitaalverzekering afkopen

Een kapitaalverzekering sluit je vaak af met een bepaald doel voor ogen. Door een wijziging in je (financiële) situatie kan het zijn dat je je verzekering al voor de einddatum wilt stoppen. Dit noemen we afkopen.

Maak een bewuste keuze

Het (voortijdig) uitkeren van je kapitaalverzekering kan (fiscale) gevolgen hebben voor je financiële situatie. Het is verstandig om vooraf goed te kijken naar de voor- en nadelen. Je adviseur heeft inzicht in je persoonlijke financiële situatie. Hij kan je helpen bepalen wat voor jou de beste keuze is op de korte én lange termijn. Je vind de naam van je adviseur in Mijn Aegon. Ook kun je gebruik maken van de keuzehulp bij stopzetten of afkopen.

Keuzehulp bij stopzetten of afkopen

Je garantiebedrag vervalt

Heb je een garantiebedrag op je verzekering? Dan ontvang je op de einddatum sowieso minimaal dat bedrag. Maar stop je je verzekering eerder dan de einddatum? Dan vervalt je recht op dit garantiebedrag.

Je moet mogelijk belasting betalen

Het (voortijdig) uitkeren van je kapitaalverzekering kan fiscale gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je op het moment van uitkeren geen belastingvrijstelling hebt.

Lees meer over de fiscale gevolgen van het (voortijdig) uitkeren van je kapitaalverzekering

Uitkering bij overlijden

Krijgen je nabestaanden een uitkering uit je kapitaalverzekering wanneer je overlijdt? Dan vervalt deze uitkering als je de verzekering afkoopt. Wil je nadat je hebt afgekocht toch een uitkering voor je nabestaanden als je komt te overlijden? Dan moet je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering sluiten. Houd er wel rekening mee dat de premie hiervoor hoger kan zijn, omdat je bijvoorbeeld ouder bent geworden. 

Je (hypotheek)lening aflossen met je kapitaalverzekering

Dan is je verzekering waarschijnlijk 'verpand' aan de pandhouder. Dit is de bank of verzekeraar waar je lening loopt. Wij vinden het belangrijk dat je een bewuste keuze maakt wanneer je je verpande verzekering afkoopt. Hieronder benoemen wij daarom een aantal aandachtspunten.

Je hebt toestemming van de pandhouder nodig voor afkopen
In de situatie dat je verzekering verpand is, zijn er twee situaties mogelijk.
Check of je kunt aflossen zonder aflossingskosten
Wanneer je je lening voortijdig (gedeeltelijk) wilt aflossen, dan kan het zijn dat je hiervoor kosten moet betalen.
Heb je een Kapitaalverzekering Eigen Woning? 
Dan gelden er speciale fiscale regels voor je verzekering.

Geef je keuze aan ons door

Heb je de keuze gemaakt om af te kopen? Dan kun je dit aan ons doorgeven via Mijn Aegon. Je ontvangt van ons een voorstel, inclusief een akkoordverklaring. Nadat wij de ondertekende akkoordverklaring en de andere benodigde stukken van je hebben ontvangen, handelen wij je verzoek tot afkoop af.

Heb je nog geen Mijn Aegon? Maak een account aan.