Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Beter voorkomen dan genezen: een pensioengat

Blog Vooruitdenken Beter voorkomen dan genezen: een pensioengat
16-03-2021

Leven in het hier en nu. Carpe diem. Klinkt goed, maar… je zorgeloze leven nu, kán de oorzaak zijn van geldzorgen later. Denk vooruit als het gaat om je geldzaken. En in het bijzonder: voorkom een pensioengat nu het nog kan. We geven 4 tips.

Wat is een pensioengat?

Wanneer je met pensioen gaat, krijg je AOW van de overheid. Heb je in loondienst gewerkt? Dan krijg je ook pensioen via je werkgever. En misschien spaar je ook wel voor je oude dag. Of je voldoende inkomsten hebt als je met pensioen bent, hangt af van jouw eigen situatie. Heb je na de pensioenleeftijd niet genoeg om van te leven? Dan spreek je over een pensioengat. Een extra pensioenpot opbouwen kan dus nodig zijn. Sparen ligt voor de hand, maar er zijn meer mogelijkheden.

Even vooruitdenken: Kom ik straks te kort?

Bekijk goed wat je nu hebt én wat je wensen en uitgaven zijn voor later. Dit kan met FinSnap . Genieten van de rust, een tweede huis in Frankrijk of fulltime op de kleinkinderen passen. Wat je plannen ook zijn, voldoende geld om van te leven is belangrijk. Bereken je uitgaven voor de toekomst vandaag met FinSnap. En kom er simpel en snel achter hoe je ervoor staat.
 

Tip 1: Spaar zelf voor je pensioen

Zet maandelijks geld opzij op een spaarrekening. Het voordeel daarvan is dat je geld altijd bereikbaar is. Dat is ook gelijk de adder onder het gras. Je wil het geld juist opzij zetten voor later. Nadeel is ook dat de spaarrente momenteel erg laag is. Goed om te weten: boven een bepaald bedrag op je spaarrekening betaal je vermogensbelasting.

Tip 2: Los extra af op je hypotheek

Als je een hypotheek hebt, kan het verstandig zijn om meer af te lossen. Dat kán een paar honderd euro in de maand schelen. Als je extra aflost, daalt je hypotheekschuld. Hierdoor valt je hypotheekschuld misschien in een andere tariefklasse met een lagere rente. Het is dus mogelijk dat je hier op lange termijn goed geld mee bespaart voor later. Goed om te weten: als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, geldt dit voordeel niet. Zo'n hypotheek heeft áltijd de laagste rente. Aan het extra aflossen zitten ook nadelen, laat je dus vooraf goed adviseren.

Tip 3: Kies voor een pensioenproduct

Een andere mogelijkheid is geld opzij zetten via een lijfrenterenteverzekering of bankspaarrekening. Je legt structureel of eenmalig een bedrag in en betaalt daarover geen vermogensbelasting. Voldoe je aan de voorwaarden, dan is je inleg aftrekbaar voor inkomstenbelasting. De uitkering die je krijgt wanneer je de pensioenleeftijd behaalt, wordt wél belast. Het voordeel van een pensioenproduct is dat je er zelf weinig omkijken naar hebt. Bovendien kun je tussentijds niet bij je geld. Dat kan óók een nadeel zijn. Als je onverwacht geld nodig hebt bijvoorbeeld.

Tip 4: Leer te beleggen of laat het doen

Beleggen is een meer risicovolle manier om aanvullend pensioen op te bouwen. Je bouwt hiermee een leuk extraatje op voor na je pensionering. Maar.. beleg alleen met spaargeld dat je voor langere tijd kunt missen. Beleggen brengt risico's met zich mee. Dat het minder oplevert dat je inlegt bijvoorbeeld. Je kunt in één keer een bedrag storten of maandelijks een vast bedrag. Ook kun je ervoor kiezen om je geld te láten te beleggen.

Laat je goed adviseren!

Voordat je halsoverkop een lijfrenteproduct aanschaft of een beleggingsrekening opent, is het fijn om met een adviseur te praten. De wereld van de financiële producten voor je pensioen is nogal een jungle. Een adviseur legt je precies uit hoe je jouw gewenste pensioenpot het beste bereikt. Ga gratis in gesprek met een adviseur

De eerste stap naar financieel vooruitdenken is gezet...

Heb je de smaak te pakken? Lees dan onze tips over vooruitdenken en je geldzaken. De slimme keuzes die je nu maakt, zorgen voor minder geldzorgen in de toekomst. De Financieel Vooruit Checklist helpt je ook verder.

 

Vooruitdenken Aegon

Slimme keuzes voor straks

Het leven gaat álle kanten op. Ook financieel. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Of het nou gaat om je hypotheek, verzekeringen of pensioen. Wij noemen dat ‘vooruitdenken’.

Start met vooruitdenken

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?