Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Vooruitdenken met... verbouwers

Blog Vooruitdenken Vooruitdenken met... verbouwers
05-07-2021

Welk moment in jouw leven is het inlijsten waard? Amke vertelt over haar fotomoment. Een foto van haar gezin in hun tuin, waar in oktober een stuk vanaf gesnoept wordt. Want dan komt ein-de-lijk die mooie uitbouw.  We praten met Amke over hoe zij en haar familie zich in spanning voorbereiden op een grote verbouwing. 

Wie staan er in de lijst?

In de lijst zien we Amke en Fabian met hun kindjes Tijmen (7) en Lina (4). Het gezin woont in Voorburg. In een kindvriendelijke, groene wijk met kwadrantwoningen. Kindjes uit de wijk spelen er met elkaar en auto's rijden langzaam door de straten. Ook de ligging van de wijk is voor het stel ideaal. Rustig, maar dicht bij school, de snelweg en de winkels… En toch, als het stel vooruitdenkt, past het huis niet meer bij hun woonwensen. 

Het huis past niet meer...

“We wonen nu zo’n 5 jaar in dit huis. Een fijn huis, maar we hebben ook nieuwe wensen. Dromen eigenlijk. Daarnaast zijn er steeds meer kleine dingen die beginnen te irriteren”, vertelt Amke. “De woonkamer wordt bijvoorbeeld te krap. Als de kindjes willen spelen met andere kindjes, is de huiskamer wat klein. Laat staan als ze ouder worden. Ook zijn er voorheen veel bouwkundige fouten gemaakt in het huis. De elektra blijkt bijvoorbeeld niet geaard en we hebben last van vocht en tocht in huis. Vandaar dat we al tijden worden achtervolgd door het dilemma: gaan we verhuizen of verbouwen?” 

Heb jij verbouwplannen?

Dan snappen we dat er veel op je afkomt. We raden je aan om je goed voor te bereiden op je verbouwing. Door nu slimme keuzes te maken, kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan. We vertellen je graag hoe je het beste vooruit kunt denken voor je verbouwplannen.

Alles over verbouwen 
 

Verhuizen of verbouwen?

“We willen graag een grotere woonkamer. Omdat het een flinke investering is om de hele benedenverdieping te verbouwen, keken we ook naar andere huizen. Maar de prijzen van woningen zijn nu zó hoog. Zeker in onze lievelingswijken – zoals oud Voorburg. En dan moet je vaak alsnog verbouwen. Daarom namen we, na een tijd huizen kijken, de beslissing om te blijven zitten waar ze zitten. Op deze plek hebben we meer oppervlakte voor hetzelfde geld. We zijn begonnen met verbouwplannen maken en in oktober gaat de eerste sloophamer al in de muur. Er ligt een mooi plan om meer ruimte en wooncomfort te krijgen in ons vertrouwde huis.”

Wat zijn de verbouwplannen?

“De hele benedenverdieping gaat op de schop. We krijgen een aanbouw van 12 m2. Met een leuke leeshoek onder een prachtige lichtstraat en een kookeiland. Alles erop en eraan. Ook gaan we verduurzamen. Denk aan het isoleren van de kruipruimte, vloerverwarming en dubbel glas. We hebben nu veel last van tocht in huis en dit gaat het zoveel comfortabeler maken.” 

“Wel moeten we 6 weken het huis uit. Dat is wel een ding”, vertelt Amke. Ook gaat de verbouwing veel geld kosten. Ze gaan het rigoureus aanpakken met een budget van 100.000 euro. Veel mensen in de wijk deden hetzelfde als Amke en Fabian nu doen. Hun huidige woning verbouwen om comfortabeler te wonen. Het stel is in veel verbouwde woningen wezen kijken om inspiratie op te doen voor hun verbouwing.

Wat heb je allemaal al geregeld?

“We hebben al heel veel op de rit want we denken graag vooruit. We hebben een aannemer gevonden. Dat is wel echt een heftig traject, omdat alle offertes van aannemers anders zijn ingestoken. Moeilijk te vergelijken. Er liggen bouwtekeningen van een architect klaar, dit raden we iedereen aan. Dit maakt het bouwproces voor de aannemer makkelijker. Een architect denkt echt aan dingen waar je zelf niet aan denkt – dat die ene deur naast het kookeiland wel heel krap wordt bijvoorbeeld.” 

“We hebben een financieel adviseur in de armen gesloten om ons te helpen met het regelen van de hypotheek. Een adviseur denkt slim mee over de manier van lenen die het beste bij je past. Ook hebben we alvast een rechtsbijstandverzekering afgesloten. Dat wil je ruim op tijd doen. Niet op het moment waarop je eventueel al ruzie hebt met partijen, want dan ben je te laat.” 

v

Nog tips voor aanstaande verbouwers?

Dat heeft Amke zeker. 

  • Zorg dat je alle financiële zaken goed regelt en checkt. Zoals je woonverzekeringen, hypotheek en offertes. En om het leuk te houden, wissel deze ‘saaie zaken’ af met de dingen waar je energie van krijgt. Meubels uitzoeken bijvoorbeeld. Of avondjes Pinteresten.  
  • Kies voor partijen waar je een goed gevoel bij hebt, die misschien niet per se de goedkoopste zijn maar jou wel geruststellen en kwaliteit leveren.  
  • Nog een leuke tip voor mensen met kinderen: betrek je kids bij de verbouwing. Laat ze zien wat de plannen zijn. Die van mij denken écht leuk mee over de mogelijkheden. Die glijbaan als trap is het alleen niet geworden, haha. 

Heb jij verbouwplannen?

Dan snappen we dat er veel op je afkomt. We raden je aan om je goed voor te bereiden op je verbouwing. Door nu slimme keuzes te maken, kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan. We vertellen je graag hoe je het beste vooruit kunt denken voor je verbouwplannen.

Alles over verbouwen 
 

verbouwen

Je huis verbouwen

Een aanbouw aan je huis? Kookeiland in je keuken? Je woondromen laten uitkomen begint met vooruitdenken. Want alle slimme keuzes die je nu maakt, zorgen voor meer financieel én wooncomfort later. Graag helpen we je op weg met vooruitdenken voor je verbouwing.

Alles over verbouwen
 

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?