Scheiden of uit elkaar?
Jij en je partner hebben besloten om uit elkaar te gaan. Een ingrijpende beslissing, zowel emotioneel als financieel. Er breekt een periode aan, waarin je verschillende zaken moet regelen. Niet alleen het verdelen van de spullen maar ook de verdeling van het gezamenlijke vermogen. Het is daarom belangrijk dat je goede afspraken maakt met je ex-partner.
Regel je geldzaken
In deze periode denk je niet meteen aan het aanpassen van financiële producten en verzekeringen. Dat begrijpen we. Daarom helpen we je op weg met onderstaand overzicht. Zo weet je welke mogelijkheden er zijn om jullie geldzaken te verdelen.
Samen afspraken maken
Het maken van afspraken is soms niet gemakkelijk. Bijvoorbeeld door emoties of omdat niet duidelijk is wat de gevolgen van de afspraken zijn. Hieronder een aantal tips.

Mediation bij scheiden
Komen jij en je ex-partner er samen niet uit? Dan kan mediation helpen. Een mediator helpt jullie bij het vinden van oplossingen. Je kunt gebruik maken van mediation wanneer je een Aegon Rechtsbijstandverzekering met de aanvullende dekking 'Mediation bij echtscheiding' hebt. Bekijk hiervoor het polisblad van je verzekering in Mijn Aegon. Lees ook de voorwaarden waaraan je moet voldoen.
Geen aanvullende dekking? Dan vergoedt de overheid soms een deel van de kosten. Dit hangt af van jouw inkomen en vermogen dat je bezit. De mediator vraagt de bijdrage voor je aan bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Leg jullie afspraken vast
Hebben jij en je ex-partner een geregistreerd partnerschap of zijn jullie getrouwd? Dan leggen jullie de afspraken vast in een echtscheidingsconvenant. Wonen jullie samen zonder geregistreerd partnerschap of gehuwd te zijn? Dan is een echtscheidingsconvenant niet verplicht, maar wel verstandig. Bijvoorbeeld als jullie samen eigenaar zijn van een woning of één van jullie een eigen bedrijf heeft.
Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar? Dan is het verplicht om een ouderschapsplan te maken.
Een advocaat of een mediator kan de afspraken in een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan vastleggen. Daarna worden de documenten aan de rechter voorgelegd.
Financiële Vooruitblik bij scheiden
De 'Financiële Vooruitblik bij Scheiden' helpt je om vooraf inzicht te krijgen in de financiële gevolgen van de afspraken in het scheidingsconvenant. Op de korte én lange termijn. Hoe maken je verstandige keuzes? In een gesprek met een financieel adviseur zie je wat jouw netto inkomsten zijn vlak na de scheiding en op belangrijke momenten in de toekomst. Juist die duidelijkheid leidt tot betere afspraken met elkaar. Die financieel gunstiger kunnen uitpakken voor jou én je ex-partner.
Waar moet je nog meer aan denken?
Geef je verhuizing aan ons door
Ga je verhuizen? Geef je nieuwe adresgegevens dan aan ons door via Mijn Aegon. Je kunt hier ook andere persoonlijke gegevens wijzigen.
Heb je nog geen Mijn Aegon account?
Maak dan, voordat je verhuist, een Mijn Aegon account aan op het adres dat op dit moment bij ons bekend is. Ben je al verhuisd en heb je nog geen Mijn Aegon account? Neem dan contact op met onze Klantenservice via telefoon, chat of WhatsApp.
De belastingaangifte na scheiden
Waren jullie fiscaal partners? Dan heeft een scheiding ook gevolgen voor jullie belastingaangifte(n), aftrekposten en toeslagen. Meestal stopt een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of het samenwonen in de loop van het jaar. Jij en je ex-partner kunnen ervoor kiezen om nog het hele jaar fiscale partners te zijn of om niet meer samen de aangifte in te vullen. In het laatste geval, vullen jullie elk een eigen aangifte in. Ook over de periode dat jij en je ex-partner nog fiscale partners waren.
Rechten en plichten
Bij een scheiding of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap zijn er rechten en plichten. Op de website van de Rijksoverheid kun je deze nalezen. Ook geven zij antwoord op de meestgestelde vragen over scheiden, zowel zonder als met kinderen.