Trouwen of samenwonen

Trouwen of een geregistreerd partnerschap

Staat u op het punt elkaar het ja-woord te geven? Gefeliciteerd! U kijkt vast uit naar de grote dag. Maar neem tussen alle voorbereidingen door ook een moment om naar uw pensioen te kijken. U weet dan hoe het zit met uw geld voor later. Bovendien voorkomt u administratieve rompslomp voor uw partner als u overlijdt. Met de 4 stappen hieronder helpen we u op weg.

Adreswijziging doorgeven
Image
Trouwen de gevolgen voor uw pensioen
 • 1
  Maak afspraken over uw pensioen en leg ze vast

  Trouwt u onder huwelijkse voorwaarden? Of laat u partnerschapsvoorwaarden opstellen? Leg dan vast wat er met het pensioen moet gebeuren als u ooit uit elkaar gaat. Dat is niet verplicht. Maar bedenk wel dat u recht heeft op de helft van elkaars pensioen als u niets afspreekt. Lees meer over pensioen en uit elkaar gaan.

 • 2
  Stel uw werkgever op de hoogte

  Geef uw huwelijk of geregistreerd partnerschap door aan uw werkgever. Uw werkgever meldt dit dan bij ons. En wij zorgen ervoor dat alles netjes wordt vastgelegd. Dat is vooral belangrijk voor het geval u overlijdt. Want uw partner heeft dan vaak recht op partnerpensioen. Zo is hij of zij verzekerd van een inkomen na uw overlijden.

 • 3
  Bekijk hoeveel pensioen u beiden heeft opgebouwd

  Trouwen of een geregistreerd partnerschap verandert niets aan uw eigen pensioen. Toch is het slim om eens naar het pensioen van u en uw partner te kijken. U weet dan hoeveel u allebei heeft opgebouwd. En wat er gebeurt als een van beiden overlijdt.

  Benieuwd hoe dit bij u zit? En of u misschien in actie moet komen? Kijk dan eens in Mijn Aegon. U ziet daar ook of uw werkgever extra mogelijkheden biedt. Bijvoorbeeld een Anw-hiaatpensioen. Uw partner krijgt hiermee een extra uitkering als u overlijdt voor uw pensioendatum. Vaak mag u zelf beslissen of u meedoet. Wacht in dat geval niet te lang. Want u moet zich dan aanmelden binnen 3 maanden nadat u elkaar het ja-woord heeft gegeven. Meer weten? Kijk onder het kopje ‘Anw-hiaatpensioen: extra zekerheid voor uw partner’ op deze pagina.

  Een andere handige website is www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vindt u niet alleen het pensioen dat u nú opbouwt, maar ook uw pensioen bij vorige werkgevers. Zo ziet u in één oogopslag wat u later kunt verwachten.

  Wilt u iets extra’s doen voor uw oude dag? Bekijk de mogelijkheden om uw pensioen aan te vullen.

 • 4
  Uit dienst? Check uw pensioen dan opnieuw

  Veel pensioenregelingen kennen een partnerpensioen. Uw partner krijgt dit partnerpensioen als u overlijdt. Gaat u in de toekomst uit dienst bij uw huidige werkgever? Dan heeft dat effect op het partnerpensioen. Dat kan lager worden. Of zelfs helemaal verdwijnen. Controleer dus goed hoe dit bij u zit. Lees meer over uw pensioen als u uit dienst gaat.

Al met pensioen?

Misschien bent u al van uw pensioen aan het genieten. Heerlijk, natuurlijk. Maar het betekent ook dat uw aanstaande partner géén partnerpensioen krijgt als u overlijdt. Bekijk dus samen of uw partner kan rondkomen als u er niet meer bent.

Let op de rechten van uw ex-partner

Misschien bent u eerder getrouwd geweest. Of heeft u een geregistreerd partnerschap gehad. Uw ex-partner heeft dan recht op een deel van uw pensioen. Het gaat daarbij om het deel dat u opbouwde tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat betekent dat u later minder pensioen krijgt. Omgekeerd geldt trouwens hetzelfde: u heeft recht op een deel van het pensioen van uw ex-partner. Heeft u hier afwijkende afspraken over gemaakt? Dan gaan die natuurlijk voor.

Er verandert daarnaast ook iets voor het partnerpensioen. In sommige gevallen ook als u alleen maar heeft samengewoond. Partnerpensioen is het pensioen dat uw partner krijgt als u overlijdt. Uw ex-partner heeft recht op het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd tot het moment dat u uit elkaar ging. Komt u te overlijden? Dan blijft er dus minder over voor uw huidige partner. Bekijk samen of u hier iets voor moet regelen.

Image
pensioen advies van Aegon

Advies nodig?

Een adviseur kan u helpen. Maak een afspraak met een adviseur van Aegon. Of vind een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.

Adviseur van Aegon Vind een onafhankelijke adviseur
Image
pensioen meer geldzaken regelen

Samen geldzaken regelen

Uw pensioen is één ding. Maar welke geldzaken moet u nog meer regelen nu u een partner heeft?

Bekijk het overzicht

Veelgestelde vragen

Uw werkgever meldt uw partner aan bij Aegon
In uw pensioenreglement staat wanneer uw partner recht heeft op partnerpensioen. Om uw partner aan te melden hoeft u alleen uw werkgever te informeren. Goed om te weten: In sommige pensioenregelingen is aanmelding van uw partner verplicht. Kijk daarom altijd even in uw pensioen 1-2-3 in Mijn Aegon. Geef de volgende gegevens aan uw werkgever door:
 • Uw deelnemernummer (dit vindt u op uw Uniform Pensioenoverzicht of in Mijn Aegon)
 • De naam en voorletters van uw partner
 • De geboortedatum van uw partner
 • Het geslacht van uw partner
 • Het BSN van uw partner
 • De ingangsdatum van uw samenlevingsverband
 • Het soort samenlevingsverband
U kunt de gegevens ook zelf aan ons doorgeven
We ontvangen uw partneraanmelding graag via de pagina: Partner aanmelden voor pensioen.

Bent u al met pensioen?
Dan kunt u uw partner alleen aanmelden als uw partners was volgens het pensioenreglement vóór u met pensioen ging. Werd u partners na uw pensionering? Dan heeft uw partner geen recht op partnerpensioen. 
U heeft een nieuwe partner, maar uw ex-partner is nog niet afgemeld
Het is belangrijk dat u eerst aan ons doorgeeft dat u uit elkaar bent met uw ex-partner. Op de webpagina 'uit elkaar gaan', leest u hoe u dit eenvoudig doet.

U kunt uw nieuwe partner aanmelden via uw werkgever
Uw werkgever heeft de volgende gegevens van u nodig:
 • De naam en voorletters van de partner
 • De geboortedatum van de partner
 • Het geslacht van de partner
 • Het BSN van de partner
 • De ingangsdatum van het samenlevingsverband
 • Het soort samenlevingsverband (samenwonen met of zonder akte, huwelijk/ geregistreerd partnerschap) 

Uw nieuwe partner is niet direct zichtbaar in Mijn Aegon of op uw pensioenoverzicht 
Want het is noodzakelijk dat we eerst het einde van uw vorige samenlevingsverband goed verwerken in onze administratie. Een deel van uw partnerpensioen moet worden afgesplitst voor uw ex-partner. U krijgt van ons bericht als dit is verwerkt. Dit kan enkele maanden duren.
Hoeveel pensioen u nodig heeft hangt af van uw persoonlijke wensen
Het antwoord op deze vraag is dan ook voor iedereen anders. Als u nog veel wilt reizen, heeft u meer geld nodig dan wanneer u dat niet doet. Weet u niet zeker of u genoeg pensioen heeft? Of heeft u een overbrugging nodig tot uw AOW-datum? Dan is het goed om na te denken over aanvullingen op uw pensioen. Goed om te weten: u betaalt ná uw AOW-datum minder belasting. Dat betekent dat u netto meer overhoudt dan vóór uw pensioen.

Welke mogelijkheden zijn er om mijn pensioen aan te vullen?
Het is belangrijk om ruim vóór uw pensioendatum een aanvulling op uw pensioen te regelen. U heeft dan nog genoeg tijd om extra pensioen te 'sparen'. Een aantal mogelijkheden zijn:
 
In het pensioenreglement staat belangrijke informatie
Het pensioenreglement begint met een pagina met uitleg bij elke lastige term. Hier staat achter 'partner' wanneer een partner recht heeft op partnerpensioen. Soms is dat alleen als je getrouwd bent, maar vaak ook als je een bepaalde periode samenwoont. Je vindt het pensioenreglement bij de juridische documenten in Mijn Aegon. Ook zie je via Mijn Aegon hoeveel partnerpensioen er verzekerd is.

Lees meer over pensioen voor je partner op de pagina: Trouwen of samenwonen.