Trouwen of een geregistreerd partnerschap

Staan jullie op het punt elkaar het ja-woord te geven? Gefeliciteerd! Je kijkt vast uit naar de grote dag. Maar neem tussen alle voorbereidingen door ook een moment om naar je pensioen te kijken. Je weet dan hoe het zit met je geld voor later. Bovendien voorkom je administratieve rompslomp voor je partner als je overlijdt. Met de 4 stappen hieronder helpen we je op weg.

Adreswijziging doorgeven
Image
Trouwen de gevolgen voor uw pensioen
 • 1
  Maak afspraken over je pensioen en leg ze vast

  Trouw je onder huwelijkse voorwaarden? Of laat je partnerschapsvoorwaarden opstellen? Leg dan vast wat er met het pensioen moet gebeuren als je ooit uit elkaar gaat. Dat is niet verplicht. Maar bedenk wel dat je recht hebt op de helft van elkaars pensioen als je niets afspreekt. Lees meer over pensioen en uit elkaar gaan.

 • 2
  Stel je werkgever op de hoogte

  Geef je huwelijk of geregistreerd partnerschap door aan je werkgever. Je werkgever meldt dit dan bij ons. En wij zorgen ervoor dat alles netjes wordt vastgelegd. Dat is vooral belangrijk voor het geval je overlijdt. Want je partner heeft dan vaak recht op partnerpensioen. Zo is hij of zij verzekerd van een inkomen na je overlijden.

 • 3
  Bekijk hoeveel pensioen jullie hebben hebben opgebouwd

  Trouwen of een geregistreerd partnerschap verandert niets aan je eigen pensioen. Toch is het slim om eens naar het pensioen van jou en je partner te kijken. Je weet dan hoeveel jullie hebben opgebouwd. En wat er gebeurt als een van beiden overlijdt.

  Benieuwd hoe dit bij jou zit? En of je misschien in actie moet komen? Kijk dan eens in Mijn Aegon. Je ziet daar ook of je werkgever extra mogelijkheden biedt. Bijvoorbeeld een Anw-hiaatpensioen. Je partner krijgt hiermee een extra uitkering als je overlijdt voor je pensioendatum. Vaak mag je zelf beslissen of je meedoet. Wacht in dat geval niet te lang. Want je moet je dan aanmelden binnen 3 maanden nadat jullie elkaar het ja-woord hebben gegeven. Meer weten? Kijk onder het kopje ‘Anw-hiaatpensioen: extra zekerheid voor je partner’ op de pagina over pensioen voor je partner en kinderen na overlijden.

  Een andere handige website is www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vind je niet alleen het pensioen dat je nú opbouwt, maar ook je pensioen bij vorige werkgevers. Zo zie je in één oogopslag wat je later kunt verwachten.

  Wil je iets extra’s doen voor je oude dag? Bekijk de mogelijkheden om je pensioen aan te vullen.

 • 4
  Uit dienst? Check je pensioen dan opnieuw

  Veel pensioenregelingen kennen een partnerpensioen. Je partner krijgt dit partnerpensioen als je overlijdt. Ga je in de toekomst uit dienst bij je huidige werkgever? Dan heeft dat effect op het partnerpensioen. Dat kan lager worden. Of zelfs helemaal verdwijnen. Controleer dus goed hoe dit bij jou zit. Lees meer over je pensioen als je uit dienst gaat.

Al met pensioen?

Misschien ben je al van je pensioen aan het genieten. Heerlijk, natuurlijk. Maar het betekent ook dat je aanstaande partner géén partnerpensioen krijgt als je overlijdt. Bekijk dus samen of je partner kan rondkomen als jij er niet meer bent.

Let op de rechten van je ex-partner

Misschien ben je eerder getrouwd geweest. Of heb je een geregistreerd partnerschap gehad. Je ex-partner heeft dan recht op een deel van jouw pensioen. Het gaat daarbij om het deel dat je opbouwde tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat betekent dat je later minder pensioen krijgt. Omgekeerd geldt trouwens hetzelfde: je hebt recht op een deel van het pensioen van je ex-partner. Heb je hier afwijkende afspraken over gemaakt? Dan gaan die natuurlijk voor.

Er verandert daarnaast ook iets voor het partnerpensioen. In sommige gevallen ook als je alleen maar hebt samengewoond. Partnerpensioen is het pensioen dat je partner krijgt als jij overlijdt. Je ex-partner heeft recht op het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd tot het moment dat jullie uit elkaar gingen. Kom je te overlijden? Dan blijft er dus minder over voor je huidige partner. Bekijk samen of je hier iets voor moet regelen.

Image
pensioen advies van Aegon

Advies nodig?

Een adviseur kan je helpen. Maak een afspraak met een adviseur van Aegon. Of vind een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.

Adviseur van Aegon Vind een onafhankelijke adviseur
Image
pensioen meer geldzaken regelen

Samen geldzaken regelen

Je pensioen is één ding. Maar welke geldzaken moet je nog meer regelen nu je een partner hebt?

Bekijk het overzicht

Veelgestelde vragen

Je hebt een nieuwe partner, maar je ex-partner is nog niet afgemeld
Het is belangrijk dat je eerst aan ons doorgeeft dat je uit elkaar bent met je ex-partner. Op de webpagina 'uit elkaar gaan', lees je hoe je dit eenvoudig doet.

Je kan je nieuwe partner aanmelden via je werkgever
Je werkgever heeft de volgende gegevens van je nodig:
 • De naam en voorletters van de partner
 • De geboortedatum van de partner
 • Het geslacht van de partner
 • Het BSN van de partner
 • De ingangsdatum van het samenlevingsverband
 • Het soort samenlevingsverband (samenwonen met of zonder akte, huwelijk/ geregistreerd partnerschap) 
Je nieuwe partner is niet direct zichtbaar in Mijn Aegon Pensioen of op je pensioenoverzicht 
Want het is noodzakelijk dat we eerst het einde van je vorige samenlevingsverband goed verwerken in onze administratie. Een deel van je partnerpensioen moet worden afgesplitst voor je ex-partner. Je krijgt van ons bericht als dit is verwerkt. Dit kan enkele maanden duren.
Hoeveel pensioen je nodig hebt hangt af van je persoonlijke wensen
Het antwoord op deze vraag is dan ook voor iedereen anders. Als je nog veel wilt reizen, heb je meer geld nodig dan wanneer je dat niet doet. Weet je niet zeker of je genoeg pensioen hebt? Of heb je een overbrugging nodig tot je AOW-datum? Dan is het goed om na te denken over aanvullingen op je pensioen. Goed om te weten: je betaalt ná je AOW-datum minder belasting. Dat betekent dat je netto meer overhoudt dan vóór je pensioen.

Welke mogelijkheden zijn er om mijn pensioen aan te vullen?
Het is belangrijk om ruim vóór je pensioendatum een aanvulling op je pensioen te regelen. Je hebt dan nog genoeg tijd om extra pensioen te 'sparen'. Een aantal mogelijkheden zijn: