Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

U wilt aanvullend pensioen opbouwen

Wilt u leven zoals u gewend bent, ook als u straks met pensioen gaat?

Misschien heeft u dan niet voldoende aan uw AOW en uw werkgeverspensioen. U heeft verschillende mogelijkheden om iets extra’s te doen voor uw pensioen. Natuurlijk kunt u gewoon zelf extra sparen of beleggen. Soms kan dat zelfs met belastingvoordeel. En verdient u meer dan € 105.075,-? Dan kunt u vaak via uw werkgever extra sparen voor uw pensioen. 

Waarom zou u uw pensioen willen aanvullen?

Veel mensen bouwen in Nederland pensioen op. Gelukkig maar. Dat geeft zekerheid. Maar bent u van baan gewisseld? Of een tijdje geen werk gehad? Dan kan het goed zijn wat extra’s te regelen. U heeft dan misschien een pensioentekort.   

Op deze manieren kunt u uw pensioen aanvullen: 

Met belastingvoordeel
U heeft het geld voorlopig niet nodig

U spaart of belegt op een geblokkeerde rekening
 
Via uw werkgever
U verdient meer dan € 105.075,-

U wilt uw nabestaandenpensioen en ouderdomspensioen aanvullen
 
Zelf sparen of beleggen
U wilt maximale vrijheid 

Aanvullend pensioen met belastingvoordeel

De overheid geeft u belastingvoordeel op het moment dat u aanvullend pensioen opbouwt in een lijfrente. Binnen uw fiscale ruimte mag u de inleg ieder jaar aftrekken van uw belastbaar inkomen. Net als bij hypotheekrente. Wat uw ‘fiscale ruimte’ is? Dat berekent u met de jaarruimtecalculator.  

U betaalt geen belasting over de premie die u betaalt

Bij een lijfrente betaalt u per jaar of per maand een premie of spaart u een bedrag. Met die premies of bedragen spaart u een lijfrentekapitaal. Over dat kapitaal hoeft u geen vermogensrendementsheffing te betalen. En de premies mag u zelfs van de belasting aftrekken. Later gebruikt u dat lijfrentekapitaal voor een aanvullend pensioen. Over de uitkering betaalt u wel belasting.

Beleggen voor aanvulling op pensioen

U kunt ook kiezen voor Aegon Beheerd Beleggen Lijfrente. U laat uw geld beleggen op een geblokkeerde rekening. Uw inleg mag u aftrekken van uw belastbare inkomen. Het bedrag dat u aftrekt mag ieder jaar net zo groot zijn als uw fiscale jaarruimte. Let op! De aftrek is afhankelijk van uw individuele situatie en kan in de toekomst wijzigen. Na de looptijd van Aegon Beheerd Beleggen Lijfrente zet u de opgebouwde waarde om in een lijfrente-uitkering. Deze uitkering is uw aanvullend pensioen en wordt belast.

Praktijkvoorbeeld
Peter heeft in 2014 een inkomen van € 45.000,-. Omdat Peter in 2014 te weinig pensioen heeft opgebouwd, ontstaat er jaarruimte. De jaarruimte is een bedrag dat kan worden gespaard voor de aanvulling op pensioen. Als Peter gebruikmaakt van de jaarruimte, kan hij het bedrag dat hij betaalt voor een lijfrente, aftrekken van zijn inkomen. Dit levert dus fiscaal voordeel op.

 

Aanvullend pensioen via de werkgever 

Verdient u meer dan € 100.000,-? Dan heeft u bijna zeker een pensioentekort. Sinds 2015 bouwt u boven dat bedrag niet meer standaard pensioen op via uw werkgever. Het is dus goed om na te gaan hoe dat in uw situatie is. Vraag uw werkgever er desnoods naar. 

U kunt via de werkgever sparen met belastingvoordeel

De premie voor dit aanvullende pensioen moet u zelf betalen. Anders dan bij een normaal pensioen draagt uw werkgever daar niet aan bij. Uw werkgever houdt die extra pensioenpremie in op uw loon. Het voordeel van deze manier van aanvullend pensioen opbouwen, is dat u er niets voor hoeft te regelen. En dat u geen belasting betaalt over het kapitaal dat u gespaard heeft. U betaalt wel belasting over de uitkering die u later krijgt. Net als bij een gewoon pensioen. 

Praktijkvoorbeeld
Laurens heeft in 2015 een inkomen van € 98.000,-. Over dit hele bedrag bouwt hij pensioen op. Na een promotie is zijn inkomen in 2016 gestegen naar € 110.000,-. Laurens bouwt dus over € 10.000,- geen pensioen meer op. Als hij niets doet, dan ontstaat er een pensioentekort. Daarom vraagt hij zijn werkgever per maand € 200,- in te houden op zijn inkomen. De werkgever houdt dit in op het bruto-inkomen. Laurens moet vanwege zijn hoge inkomen 52% belasting betalen. Hij heeft dus een belastingvoordeel van € 104,-. Dit is 52% van € 200,-. Laurens spaart € 200,- per maand en zijn inkomen daalt maar met € 96,-.     

 

Aanvullend pensioen via sparen of door uw geld te laten beleggen

De eenvoudigste manier om iets extra’s te doen voor uw pensioen is om zelf te sparen of te beleggen. U kunt per maand inleggen wat u wilt. En als het even tegenzit, dan legt u niks in. Of kunt zelfs geld opnemen. Wij hebben een aantal mogelijkheden voor u.  

Houdt u van zekerheid? Dan past sparen bij u     

Als u niet van risico’s houdt, dan kiest u voor sparen. Helaas is de spaarrente de afgelopen jaren erg laag. Da’s fijn voor de mensen die een hypotheek afsluiten. Maar voor alle spaarders is een lage rente natuurlijk ongunstig. Toch kan sparen nog steeds een prima keuze zijn. Bijvoorbeeld als u de zekerheid wilt dat u uw spaargeld op ieder moment kunt opnemen. We hebben verschillende spaarvormen voor u.      

Uw geld laten beleggen door experts

Beleggen is een slimme manier om meer uit uw geld te halen. Maar goed beleggen kost tijd en aandacht. Wij bieden dan ook de mogelijkheid om uw geld te laten beleggen. U heeft er zelf geen omkijken naar; u zet gewoon onze experts aan het werk. Zo heeft u niet het gedoe van beleggen, maar op de lange termijn wél het resultaat. Lees meer informatie over uw geld laten beleggen door experts.

Praktijkvoorbeeld
Claudia werkt al enige tijd als zelfstandige. Als het kan, zet ze geld opzij op haar spaarrekening. Ze heeft sterk wisselende inkomsten en daarom wil ze niet een vast bedrag per maand of per jaar sparen. Bovendien, zo redeneert ze, kan ze dat spaargeld altijd inzetten als ze even geen werk heeft. Onlangs had ze een goedbetaalde klus. Daarom kon ze een buffer opbouwen. Een deel wil ze gebruiken om iets extra’s te doen voor haar pensioen. Ze heeft een bedrag van € 5000,-. Na een gesprek met een adviseur besluit ze om het geld te laten beleggen. Claudia is 43 jaar. Daarmee is er voldoende tijd om eventuele slechte beleggingsjaren te compenseren. 

Advies over uw pensioen

Een adviseur geeft persoonlijk en professioneel advies over uw pensioen. Kies voor een adviseur van Aegon of een onafhankelijk adviseur.

Vraag een adviesgesprek aan

Heeft u nog geen adviseur? Vind een adviseur bij u in de buurt. 

Heeft u nog vragen? Wij helpen u graag.