Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

U wilt een nieuwbouwhuis kopen

Hypotheek en nieuwbouw: nét een beetje anders

Een huis kopen is spannend. En kiest u voor nieuwbouw? Nóg spannender! Want dan koopt u een huis dat nog niet bestaat. U heeft alleen tekeningen gezien. En u moet er maar op vertrouwen dat alles goed komt. Bovendien heeft u ook nog eens een hypotheek voor uw nieuwbouwhuis nodig. Meer weten over hypotheken én nieuwbouw? Lees verder! 

Ook bij nieuwbouw heeft u een onderpand nodig

Een hypotheek is een lening voor een koophuis. U geeft de hypotheekverstrekker uw huis als onderpand. Maar bij nieuwbouw is er nog geen huis. Daarom tekent u een koop-aannemingsovereenkomst. Dat is een overeenkomst tussen koper en verkoper. In deze overeenkomst staan de koopprijs en de voorwaarden. 

Een deel van de hypotheek zit in het bouwdepot

Bij nieuwbouw koopt u vaak eerst de grond. De rest van de hypotheeklening gaat in het bouwdepot. Dat is een speciale rekening die bij uw hypotheek hoort. Uit het bouwdepot wordt de rest van het aankoopbedrag in fases betaald. Heeft de aannemer een bouwfase afgerond? Dan gaat er een bedrag uit het bouwdepot. U kunt zelf ook kosten declareren uit uw bouwdepot. Bijvoorbeeld bonnetjes van de bouwmarkt. Dat gaat heel eenvoudig met de Mijn Aegon-app. Hiermee kunt u ook snel zien wat het saldo van uw bouwdepot is.

Alle voor- en nadelen van nieuwbouw op een rijtje

Voordelen van nieuwbouw

 • Het huis is ‘vrij op naam’. Dat betekent dat u minder bijkomende kosten hoeft te betalen voor het overdragen van de woning. 
 • Het huis is meestal goed geïsoleerd. Dit scheelt in uw energielasten.
 • Er is in de eerste jaren weinig onderhoud nodig, want alles is nieuw. 
 • U bepaalt de inrichting, vloer, keuken en badkamer vaak helemaal zelf.
 • U krijgt vaak een garantie van de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK). Dit geeft zekerheid over de kwaliteit van uw nieuwe huis.

Nadelen van nieuwbouw

 • U kunt meestal niet onderhandelen over de prijs.
 • Meerwerk kan duur uitvallen.
 • U weet niet precies hoe uw woonomgeving eruit gaat zien.
 • Het duurt soms lang voordat uw huis wordt opgeleverd.
 • U moet de tuin nog helemaal zelf aanleggen.

Tips bij het kopen van een nieuwbouwhuis

U ziet het: een nieuwbouwhuis kopen gaat nét een beetje anders dan een bestaand huis kopen. Bent u geïnteresseerd in een nieuwbouwhuis? Dan helpen wij u graag met deze 4 tips!

 1. Bereken uw maximale hypotheek met onze hypotheekcalculator. Zo weet u in welke prijsklasse u naar uw ideale nieuwbouwhuis kunt zoeken.
 2. Bekijk alle verschillende hypotheekvormen. Welke vorm past het beste bij u?
 3. Ontdek met ons stappenplan bij nieuwbouw hoe het kopen van een nieuwbouwhuis precies in zijn werk gaat. 
 4. Vraag een gratis Aandacht voor je nieuwe huis-gesprek aan. In 30 minuten krijgt u antwoord op al uw vragen over een hypotheek voor nieuwbouw. Gewoon telefonisch, wanneer het u uitkomt.

Een hypotheekadviseur helpt u verder

Bent u helemaal voorbereid én heeft u al een prachtig nieuwbouwproject gevonden? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. Dat kan een Aegon adviseur zijn of een onafhankelijke adviseur. Vaak is het eerste gesprek gratis. Bekijk nu de adviesmogelijkheden of vraag direct een adviesgesprek aan.

Producten

Aegon biedt de volgende hypotheekvormen: 

Aegon Annuïteitenhypotheek
U lost in het begin weinig af en later steeds meer. Daarnaast betaalt u rente. Uw maandlasten blijven gelijk tijdens de rentevaste periode.
Aegon Lineaire Hypotheek
U lost elke maand een vast bedrag van uw lening af. Daarnaast betaalt u rente. Uw maandlasten dalen tijdens de rentevaste periode.
Aegon Bankspaarhypotheek
U spaart om uw hele lening terug te betalen. Over het bedrag dat u spaart krijgt u rente.
Aegon Spaarhypotheek
U spaart om uw hele lening terug te betalen. Over het bedrag dat u spaart krijgt u rente. Als u overlijdt, krijgen uw nabestaanden het verzekerde bedrag en lossen daarmee de hypotheek (deels) af.
Aegon Aflossingsvrije Hypotheek

U betaalt elke maand alleen rente. Op de einddatum moet u de lening zelf in één keer aflossen.