Pien, Dian en Mayke hielden hun financiële voornemens wél vol!

Eind 2021 vroegen we Pien, Dian en Mayke naar hun financiële voornemens voor 2022. Zij hadden duidelijke doelen, maar die waren wel kostbaar. Nu, een jaar later, zijn we benieuwd: hebben zij hun spaardoelen gehaald? Zijn al hun plannen gerealiseerd? En hebben ze alweer nieuwe financiële voornemens voor 2023?

Image
header hoe gaat het nu met

De financiële voornemens van Pien Hengeveld

Pien Hengeveld woont samen met haar twee tienerzoons in Haarlem. Omdat ze haar oudste zoon een ruimere kamer gunde, besloot ze te gaan sparen voor een dakkapel. Maar dat was niet haar enige spaardoel voor 2022. Pien wilde ook graag met haar zoon naar New York, als speciaal eindexamencadeau. Daar had ze een gedegen spaarplan voor. Heeft ze haar doelen ook waargemaakt? En wat zijn de plannen voor 2023?

“Alles is gelukt. Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen. En zelfs meer uitgegeven dan ik van tevoren had gebudgetteerd. In mei zijn mijn zoon en ik vijf dagen naar New York geweest. Dat was geweldig. Wel is New York echt ontzéttend duur. Ik had €5000 gebudgetteerd en gespaard via mijn privérekening. Dat is ook helemaal opgegaan. Maar dat is niet erg, want het was onvergetelijk. 

Ook de dakkapel heb ik kunnen financieren. Die is gigantisch, met een kamer voor mijn zoon en een extra kamer voor mezelf. En er is nog meer gebeurd., zoals een nieuwe vloer en schilderwerk. Dat had ik niet ingecalculeerd, maar heb ik wel kunnen laten doen. Ik had €15.000,- gebudgetteerd voor de verbouwing, maar dat is €25.000,- geworden. Met de vloer en het schilderwerk erbij zijn mijn uitgaven uiteindelijk verdubbeld. Mijn reserves zijn nu dan ook echt op. Beneden wil ik nog een nieuwe vloer en nieuwe binnendeuren. Daarna wil ik de woonkamer restylen. Dus ik moet weer helemaal opnieuw beginnen met sparen. 

Ik vind het soms best pittig hoor. Ik werk voor mezelf en heb daardoor ook verzekeringen afgesloten die maandelijks flink wat geld kosten. Wat er overblijft, zet ik weg. Als je me vraagt of ik er dingen voor laat: ja, ik koop tijdelijk even geen nieuwe spullen voor mezelf. Maar dat is niet erg. Ik heb ook nog een andere auto gekocht afgelopen jaar. Daarvoor heb ik een bedrag geleend bij een vriendin. Die lening heb ik na deze maand afgelost, dan kan ik dat bedrag ook weer wegzetten voor andere plannen. Een mooie vakantie met mijn zoons bijvoorbeeld, dat gaat er dit jaar ook echt van komen. Als je je doel voor ogen houdt en er ook echt aan vasthoudt, dan lukt het. Ook al moet je er soms wat voor laten.”

De financiële voornemens van Dian Voortman

Dian Voortman had een duidelijk doel voor 2022: meer tijd spenderen bij en met haar zieke vader in Spanje. Dat betekende geld opzijzetten voor vliegtickets. Voor Dian eigenlijk geen probleem: ze gaat al bewust met haar geld om en heeft altijd zicht op haar inkomsten en uitgaven. Sparen gaat haar dan ook goed af. Maar is het haar ook echt gelukt om vaak naar Spanje te vliegen? En hoe ziet 2023 er financieel gezien uit?

“Ik zorg ervoor dat ik altijd een buffer heb voor kleine ongemakken. En heb daarnaast geld opzij gezet voor de tickets. Ik ben dit jaar 6 keer naar Spanje gevlogen. Dat ik het financieel zou redden, daar twijfelde ik niet aan. De vraag was meer óf ik zou kunnen gaan. In verband met corona was dat niet heel vanzelfsprekend. Gelukkig is dat allemaal gelukt.

Met mijn vader gaat het eigenlijk stabiel slecht. Iedere keer als ik daar kom, ben ik bezig om van alles te regelen en uit te zoeken. Tijd om samen te genieten, is er niet echt bij. Dat is wel jammer. Iedere keer als ik ga ben ik benieuwd wat ik aantref. Hij vergeet dingen, dus dat is soms echt lastig. En het baart me zorgen. Ik weet ook niet hoe lang hij het nog redt. Daarom wil ik ook in 2023 zo vaak als ik kan naar Spanje. 

De tickets schommelen rond de €200,-, dat blijft redelijk stabiel. Het ligt er ook aan of je in het laag- of hoogseizoen vliegt. Omdat ik redelijk sober leef, kan ik dat wel betalen. Ik hoop meer dat ik het in 2023 ook red qua vakantiedagen. Dat is een grotere uitdaging dan het geld. Ik zou in 2022 ook naar Australië gaan, maar dat heb ik geannuleerd. Niet vanwege de kosten, maar omdat ik anders niet weet hoe ik aan mijn uren kom in 2023. Ik heb nog wel wat overuren, maar niet meer voor zes weken. Ik moet weer extra uren draaien om aan die tijd te komen. Maar omdat het krap is in de zorg, hebben ze grenzen gesteld aan wat mag en wat niet mag. Dus ik kan waarschijnlijk niet meer 6 keer naar mijn vader vliegen. Maar goed, als het dan 3 of 4 keer wel lukt, is dat al heel fijn.”

De financiële voornemens van Mayke

Toen Mayke Kleuskens trouwde, zat een groot feest er voor haar en haar man financieel niet in. Ze namen zich toen voor: dat trouwfeest gaat er zeker ooit nog komen. In 2022 zou het eindelijk zover zijn Een feest met alles erop en eraan, precies zoals ze voor ogen hadden. Mayke had dus een duidelijk spaardoel. Maar is dat doel gehaald? Is het feest er gekomen? 

“Ja, we hebben eindelijk ons feest kunnen vieren. Het was geweldig! We hadden alles vooraf goed berekend en gepland. Daar hadden we ook genoeg tijd voor. Maandelijks zetten we een bedrag opzij. Omdat we al ruim van tevoren begonnen met plannen, budgetteren en sparen, hoefde dit geen groot bedrag te zijn. Dat scheelde al een hoop.

We hadden eerst nog een lening lopen bij familie. Die hebben we in februari afbetaald en toen konden we dat bedrag ook elke maand apart zetten. We waren er toch al gewend dat we dit niet konden besteden, dus dat misten we niet. 

Mijn tip voor anderen om spaardoelen en/of financiële voornemens te bereiken? Neem voldoende tijd, dan kan je elke maand een kleiner bedrag wegzetten in plaats van een groot bedrag. Hierdoor hoef je niet of minder ergens anders op te besparen. En doe vooraf (online) onderzoek naar wat de kostenposten zijn van je doel. Dan kom je ook niet voor verrassingen te staan.”

Image
financiele voornemens teaser image

Vooruitdenken voor 2023

Grootse plannen in het vooruitzicht? Zet dan eerst je geldzaken op een rij. Want is jouw goede voornemen voor 2023 wel haalbaar én betaalbaar? Wij helpen je graag op weg met onze tips en tools.

Lees meer