Financiële gevolgen als je partner en jij uit elkaar gaan

Het aanpassen van financiële producten is niet het eerste waar je aan denkt als je uit elkaar gaat of gaat scheiden. Logisch bij deze emotionele gebeurtenis. Toch is het wel belangrijk. Als je bijvoorbeeld samen een huis hebt gekocht, moet je de waarde van de woning en de hypotheek verdelen. Maar ook aan kleine veranderingen - zoals het doorgeven van je nieuwe adres of het wijzigen van de gezinssamenstelling bij een schadeverzekering - moet worden gedacht. Omdat jij al genoeg aan je hoofd hebt in deze moeilijke tijd, hebben wij alle financiële zaken waar je aan moet denken voor je op een rijtje gezet.

Regel je geldzaken

Als je partner en jij uit elkaar gaan, moeten jullie gezamenlijke financiële producten worden aangepast. Hieronder zie je een overzicht van de de zaken die moeten worden geregeld.

Bankrekeningen

De spaar- en beleggingsrekeningen wijzigen.

Lees meer

Huis en hypotheek

De waarde van de woning en de bijbehorende hypotheek verdelen.

Lees meer

Gedeelde bankrekening(en)

Hebben jullie samen spaar/beleggingsrekeningen? Laat dan via dit formulier aan ons weten jullie uit elkaar gaan. Wij nemen contact met je op om te laten weten wat de gevolgen zijn voor jullie rekening(en).

Gezamenlijke hypotheek en waarde van de woning

De woning en de hypotheek zijn onderdeel van het gezamenlijke vermogen. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd of staat de woning op naam van jou en je ex-partner? Dan moet je ook de waarde van de woning en de bijbehorende hypotheek verdelen. Er zijn 2 opties om dit te doen:

  • Je verkoopt het huis en lost de hypotheek af.
  • Of: een van jullie neemt de hypotheek in z’n geheel over en blijft in het huis wonen.

Schadeverzekeringen

De gezinssamenstelling en dekkingen wijzigen.

Lees meer

Levensverzekeringen

De lijfrenteverzekering en/of de overlijdensrisicoverzekering wijzigen.

Lees meer

Schadeverzekering aanpassen

Vergeet niet om je gezinssamenstelling / dekking van je schadeverzekering aan te passen als je uit elkaar gaat. Dit kan via Mijn Aegon door op de verzekering te klikken en deze te wijzigen.

Levensverzekering veranderen

De bekendste soorten levensverzekering zijn de lijfrenteverzekering en de overlijdensrisicoverzekering. Wijzigen van een levensverzekering kan gevolgen hebben voor de belasting.

 

Ouderdoms- en partnerpensioen

Afspraken maken over je pensioen.

Lees meer

Ouderdoms- en partnerpensioen

Als jullie uit elkaar gaan, kan dat gevolgen hebben voor jullie pensioen. Vergeet daarom niet om duidelijke afspraken te maken met elkaar. Geef die afspraken binnen 2 jaar nadat jullie uit elkaar zijn gegaan aan ons door.

 

Image
Financieel advies Aegon adviseur

Echtscheidingsconvenant

Een echtscheidingsconvenant wordt ook wel een echtscheidingsovereenkomst genoemd. Hierbij leg je de afspraken tussen jou en je ex-partner op papier vast. Denk aan afspraken over de kinderalimentatie, de woning of het gezamenlijk pensioen nadat jullie uit elkaar gaan. Jullie samen, een advocaat, een mediator of een notaris stelt het echtscheidingsconvenant op.

Je advocaat kan de rechter vragen om het echtscheidingsconvenant vast te stellen. Als afspraken dan niet worden nagekomen, zitten hier consequenties aan vast. Je mag dan bijvoorbeeld een deurwaarder langs sturen als je ex-partner niet betaalt.

Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht, maar we raden het wel aan. Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar? Dan is het wel verplicht om een ouderschapsplan te maken.

Vergeet ook niet...

...je verhuizing door te geven

Geef je nieuwe adresgegevens aan ons door, zodat de Aegon-producten zoals een verzekering of hypotheek up-to-date blijft.

Wijzig je adres

...je belastingaangifte anders in te vullen

Waren jullie fiscaal partners en deden jullie samen belastingaangifte? Dan heeft het gevolgen voor jullie belastingaangiften, aftrekposten en toeslagen.

Meer infromatie

...je rechten en plichten te checken

Bij een scheiding of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap zijn er rechten en plichten.

Rechten en plichten van de overheid

Belastingaangifte na uit elkaar gaan

Meestal stopt een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of het samenwonen in de loop van het jaar. Jij en je ex-partner kunnen ervoor kiezen om nog het hele jaar fiscale partners te zijn of om niet meer samen de aangifte in te vullen. In het laatste geval, vullen jullie allebei apart je belastingaangifte in. Ook over de periode dat jullie nog fiscale partners waren.

Image
Vrouw bekijkt Mijn Aegon app op tablet

Financiële Vooruitblik

In een gesprek met een financieel adviseur krijg je tijdens de 'Financiële Vooruitblik’ inzicht in wat jouw netto inkomsten zijn vlak na de scheiding en op belangrijke momenten in de toekomst. Dit helpt om goede afspraken te maken in het echtscheidingsconvenant.

Lees meer over financiele vooruitblik

Misschien ook interessant voor jou

Wijzig je nieuwe e-mailadres in Mijn Aegon
Het wijzigen van het e-mailadres kan via Mijn Aegon. Als je bent ingelogd kies dan de optie  'Gegevens' en vervolgens 'Wijzigen' bij E-mail/Gebruikersnaam. Je krijgt dan op je nieuwe e-mailadres een code toegestuurd. Die code vul je in en is hiermee je wijziging doorgevoerd in Mijn Aegon. Je logt dan de volgende keer in met je nieuwe e-mailadres. Jouw gebruikersnaam is dan ook automatisch aangepast. Dit is je nieuwe e-mailadres. 

Heb je nog geen Mijn Aegon-account?
Maak dan eenvoudig via iDIN in vijf minuten een account aan met onze pagina: Maak een Mijn Aegon account aan
*Heeft je telefoonnummer geen groen vinkje? Verifieer dan eerst jouw telefoonnummer met een code die je per brief ontvangt.

Heb je hulp nodig bij het aanmaken van een Mijn Aegon account? Bekijk dan de pagina Mijn Aegon-account aanmaken via iDIN.
 
Wijzig je telefoonnummer binnen Mijn Aegon
Wanneer je een Mijn Aegon account hebt en je telefoonnummer wijzigt, dan kun je dat zelf doen in Mijn Aegon.
 
Geen toegang meer tot Mijn Aegon
Kan je niet meer in Mijn Aegon komen omdat jouw telefoonnummer is gewijzigd? Op de pagina Telefoonnummer aanpassen lees je wat je het beste kunt doen om weer binnen jouw Aegon account in te loggen.
Dat doe je hier: Maak een Mijn Aegon account aan. Je kunt een account aanmaken via iDIN of via een activatiecode die we binnen drie dagen per brief sturen.


 
Usabilla Feedback