Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Een vast of variabel pensioen: wat is het verschil?

Particulier Pensioen Een vast of variabel pensioen: wat is het verschil?

U heeft een pensioenkapitaal opgebouwd. Bij Aegon, of bij een andere pensioenverzekeraar. Als u straks met pensioen gaat, komt uw pensioenkapitaal vrij. Maar dit bedrag komt niet in één keer op uw rekening. U moet er een levenslange pensioenuitkering van kopen. Dat kunt u doen bij een aantal verzekeraars. Aegon is er daar een van. Onderstaand overzicht helpt u bij de juiste keuze. U kunt bij Aegon op de pensioendatum kiezen tussen deze twee producten. Eenmaal gekozen kunt u dit niet terugdraaien of later een andere keuze maken.

Aegon Uitkerend Garantiepensioen

vast pensioen

Aegon Uitkerend Beleggingspensioen

variabel pensioen

Wat is een vast pensioen?

Met een vast pensioen kiest u voor zekerheid over de hoogte van uw pensioen. U weet namelijk precies hoeveel pensioen u elke maand gaat krijgen. Dat klinkt aantrekkelijk. Maar er zitten ook nadelen aan: u bent afhankelijk van de rentestand op het moment dat we uw pensioen vaststellen. Hoe hoger de rente, hoe hoger het pensioen dat u de rest van uw leven krijgt. Helaas staat de rente al een paar jaar laag. U krijgt daardoor minder pensioen dan u misschien had verwacht. Stijgt de rente nadat uw pensioen is ingegaan? Dan stijgt uw pensioen niet mee. Verder wordt uw pensioen niet geïndexeerd. De hoogte van uw pensioen staat namelijk vast. Bedenk ook dat uw pensioen waarschijnlijk minder waard wordt. Dat komt door de inflatie. Door inflatie daalt uw koopkracht. U kunt daardoor steeds minder boodschappen doen van uw pensioen.

Lees meer over het Aegon Uitkerend Garantiepensioen

Wat is een variabel pensioen?

Met een variabel pensioen gebruikt u een deel van uw pensioenkapitaal voor uw maandelijkse pensioen in het eerste jaar dat u met pensioen bent. De rest blijft belegd. Elk jaar bekijken we hoe uw beleggingen het deden. En hoe het ervoor staat met de rente en de gemiddelde levensverwachting. Is het een goed jaar geweest? Dan heeft dat een positief effect op de hoogte van uw pensioen. Is het een slecht jaar geweest? Dan heeft dat een negatief effect op de hoogte van uw pensioen. De hoogte van uw maandelijkse pensioen wisselt dus per jaar. Met een variabel pensioen heeft u kans op een hoger pensioen. Er is ook een risico dat uw pensioen lager wordt.

Wat past bij u? Bekijk het Standaardmodel

De vaste en variabele pensioenen van verschillende pensioenuitvoerders vergelijken? Dat doet u met het ‘Standaardmodel vast-variabel pensioen’. Het Standaardmodel kent bij elke pensioenuitvoerder dezelfde opzet. Dat maakt vergelijken eenvoudig. Vul uw gegevens in en klik op de knop ‘Naar Standaardmodel’. U krijgt dan een persoonlijke schatting van uw pensioen in de komende twintig jaar.