Veelgestelde vragen Levens- en beleggingsverzekeringen

Veelgestelde vragen

Ongeveer drie maanden voor de einddatum van je lijfrenteverzekering krijg je een brief
Hierin leggen we uit wat de hoogte is van je uitkering, wat je met het bedrag kunt doen en hoe je dit kunt regelen. Voor die tijd hoef je niks te doen. 

Ben je nu al nieuwsgierig?
Wil je nu meer algemene informatie over 'uitkeren of uitstellen' van je opgebouwde bedrag? Kijk dan bij Je lijfrente komt vrij. Wat nu? 

Je ziet je belegde waarde terug in Mijn Aegon
Bij je product zie je de actuele belegde waarde. Heb je een garantiekapitaal? Dan tonen we deze ook.
Heb je een polis met winstdeling? Dan zie je het verzekerde kapitaal exclusief winstdeling. Als je het verzekerd kapitaal op de einddatum wilt weten, kijk je in de winstbrieven.

Lees meer over je belegde waarde of de eindwaarde van je polis bij De belegde waarde van je levensverzekering
 

Dat verschilt per persoon. Wil je weten wat je onder de streep overhoudt? Maak hieronder een berekening via de beveiligde website van Visma.
Op basis hiervan kun je de keuze maken om wel of niet af te kopen. De Belastingdienst rekent wel altijd na.
Na je belastingaangifte weet je of geld krijgt of nog moet nog moet bijbetalen.

Bereken het netto bedrag dat je overhoudt
 

Heb je een vrijkomende lijfrenteverzekering?
Dan heb je een wettelijke reactietermijn om de uitkering van je lijfrenteverzekering te regelen. Deze termijn loopt tot het eind van het jaar waarin je verzekering de einddatum bereikt, plús een jaar. Regel je de uitkering niet binnen deze termijn? Dan moet je belasting betalen over je uitkering.

Heb je een vrijkomende lijfrenterekening?
Dan heb je tot uiterlijk op 31 december van het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt plus 5 jaar, de tijd om een uitkerende lijfrente te openen.

Maak op tijd je keuze
Het is verstandig om al vóór het vrijkomen van je lijfrente een keuze te hebben gemaakt.
Je adviseur helpt je hierbij. Laat je gegevens achter op dit webformulier. Je eigen adviseur of een adviseur van Aegon neemt contact met je op. Heb je geen eigen onafhankelijk adviseur en gaat je voorkeur hier wel naar uit? Kies dan op het formulier voor de optie ‘Onafhankelijk adviseur’. 
 

De eindwaarde van je polis bepalen we op basis van de slotkoers van de laatste werkdag voor de einddatum van je verzekering
De slotkoers van de voorgaande werkdag is de beginkoers van de einddatum zelf. Valt de einddatum in het weekend of op een maandag? Dan houden we de slotkoers van de vrijdag daarvoor aan.

De getoonde koers op de pagina Fondsen en koersen is de slotkoers
Komt je verzekering tot uitkering? Dan kijk je naar de koers die vermeld staat bij de werkdag ervoor.

Je krijgt drie maanden voor de einddatum van je verzekering een brief van ons
In deze eindbrief vertellen we je over de berekening van je eindkapitaal. Ook geven wij aan wat we nodig hebben om de uitkering van je levensverzekering tijdig af te handelen.
 

Je kunt je opgebouwde kapitaal fiscaal geruisloos laten overboeken naar een andere financiële instelling
Met fiscaal geruisloos bedoelen we dat het nieuwe product een fiscale voortzetting is van je bestaande product. Daardoor hoef je tussentijds niet met de Belastingdienst af te rekenen.

Je regelt waardeoverdracht via je adviseur 
Hij of zij zorgt er voor dat we de juiste documenten hiervoor krijgen. Meer weten? Kijk dan voor de werkwijze bij Procedure fiscaal vriendelijke kapitaaloverdracht 

 

Fijn dat je ons op de hoogte stelt. Zo blijven we je uitkering uit Aegon Garantie Inkomen op het juiste rekeningnummer storten.
Je geeft je verzoek online aan ons door:

  • Zet hierin je naam, adres en woonplaats, polisnummer(s) en je oude en nieuwe rekeningnummer.
  • Stuur ook een kopie van je rekeningafschrift - niet ouder dan 3 maanden - van het nieuwe rekeningnummer mee. Het is belangrijk dat de naam van de begunstigde en het rekeningnummer hierop goed zichtbaar zijn. Bedragen mag je gerust onzichtbaar maken.
 

Stuur je ingescande verzoek, of een foto hiervan, in via dit webformulier  
We passen het rekeningnummer binnen tien werkdagen aan en je krijgt hier bevestiging van.

Een andere begunstigde op je levensverzekering kun je online aan ons doorgeven
Twee aandachtspunten:

  • Wijzigen van de begunstiging kan fiscale gevolgen hebben. Voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting, schenkbelasting en/of erfbelasting. Vraag hiernaar bij je adviseur.
  • Heb je je verzekering gekoppeld aan je hypotheek? Dan is je hypotheekverstrekker altijd de eerste begunstigde. De overige begunstigde(n) mag je altijd wijzigen. 

Doorgeven doe je met een formulier
Geef de nieuwe begunstigde door met het formulier 
Wijziging Begunstiging Levensverzekering 
Na het uitprinten, invullen en ondertekenen, stuur je dit formulier als bijlage naar ons toe via het webformulier Levensverzekeringdocumenten opsturen.

Je krijgt bericht als de begunstiging is gewijzigd.

 

Fijn dat je je huidige voor- of achternaam aan ons wilt doorgeven
Dit kan als je levensverzekering of je hypotheek op je eigen naam blijft staan. Dus bijvoorbeeld als je je naam wilt wijzigen na echtscheiding of een na een huwelijk. 

Je geeft je naamswijziging door via Mijn Aegon
Heb je een levensverzekering? Ga dan naar 'Overige wijzigingen'. 
Heb je een hypotheek? Geef het door via: Meer regelen 

Wij passen je naam binnen 10 werkdagen aan. Je krijgt een bevestiging!

Nog niet ingelogd?
Dat kan hier: Mijn Aegon 

Je kunt je polis inzien en downloaden via Mijn Aegon
Onder 'Productoverzicht' klik je op je verzekering waarvan je de gegevens wilt inzien. Daarna klik je op 'Documenten'. Hier kun je je polis bekijken, downloaden en eventueel uitprinten.
Geen polis? Geen probleem. Vraag deze aan via 'Overige wijzigingen'. Wij zorgen dat deze binnen enkele dagen in je Mijn Aegon account staat.

Nog niet ingelogd? Dat kan hier: Mijn Aegon
 

Ja, dat kan
Om je polis premievrij te maken, vraag je eerst de premievrije waarde aan. Zo krijg je een goed beeld van de waarde van je polis. Deze premievrije waarde vraag je aan via Mijn Aegon.
Je klikt op je product en gaat daarna naar 'Wijziging aanvragen'. Hier kun je kiezen voor 'Premie stopzetten aanvragen'. 

Je ontvangt de premievrije waarde en een akkoordverklaring
Hierin vermelden we alle informatie zodat je een goede keus kunt maken. Je kunt deze informatie doornemen en daarna besluiten wat je wilt doen. Als je deze akkoordverklaring niet terugstuurt, verandert er niks.

Nog niet ingelogd? Dan kan dat hier: Mijn Aegon


 

Met een garantie op einddatum in je beleggingsverzekering krijg je een gegarandeerd bedrag uitgekeerd
Ongeacht de beleggingsresultaten. Weten of jij een garantiebedrag hebt op de einddatum van je polis? Dit zie je terug in je jaarlijkse beleggingsinformatie en in Mijn Aegon

Een wijziging in je verzekering heeft invloed op het garantiebedrag
Wijzig je bijvoorbeeld je premiebedrag, dan berekenen we opnieuw het gegarandeerde bedrag. De garantie kan hoger of lager worden of helemaal komen te vervallen.

 

Het is afhankelijk van waar je woont of het mogelijk is om een nieuwe lijfrente aan te kopen
Als je binnen de Europese Economische ruimte (EER) woont, kun je vaak een nieuwe lijfrente aankopen. Buiten de EER is dat lastiger. Veel Nederlandse banken en verzekeraars sluiten op grond van Europese en internationale regelgeving geen nieuwe lijfrenten met mensen die buiten de EER wonen. Wij ook niet. En dat geldt bij ons ook als je binnen de EER woont.*

Als het niet mogelijk is om een lijfrente te kunnen aankopen, dan kun je het lijfrentekapitaal ineens laten uitkeren. Wij houden dan loonheffing in. Mocht je bij ineens uitkeren in totaal meer belasting betalen dan bij periodiek uitkeren, dan vergoeden wij dit verschil.  

Landen horende bij de Europese Economische Ruimte (EER)

*Lukt het je niet om een nieuwe lijfrente aan te kopen omdat je buiten de EER woont?
Neem dan contact met ons op.
 

Het ligt aan je product op welke wijze je kan betalen
Dit zie je in Mijn Aegon. Ook een wijziging in betalen geef je hier door: 
GegevensHier zie je ook precies welke betaalwijze voor jouw product mogelijk is.

  • Heb je een schadeverzekering? Dan kun je kiezen voor automatische afschrijving of betalen via een digitale betaallink. In dit laatste geval krijg je een e- mail met een betaallink vlak voordat je premie moet betalen.
  • Heb je een levensverzekering? Dan kun je naast automatische incasso en betalen via betaallink, ook kiezen voor een periodieke overboeking.
  • Heb je een hypotheek? De afschrijving van je hypotheekrente- en aflossing gaat altijd via automatische incasso rond de eerste van de maand. 

 

Staat je vraag er niet tussen?