Kindje op komst: financiële toekomst en toeslagen

Elke ouder kan erover meepraten: de opvoeding van kinderen kost geld. Het is daarom logisch dat je als vader of moeder je meer zorgen maakt over geld. Je wilt je kleintje een mooie start geven, ook financieel. Gelukkig heb je als ouder ook recht op een aantal financiële toeslagen van de overheid.

Een mooi bedrag opbouwen voor je kleintje

De meeste ouders zetten maandelijks een bedrag weg voor hun kind. Zo bouwen zij gedurende een aantal jaren een mooi bedrag op voor wanneer de kleine spruit een stuk ouder is. Bijvoorbeeld voor rijlessen, een studie of een mooi startkapitaal voor een eigen bedrijf. Tip: Begin vroeg. Dan hoef je per maand maar een klein bedrag opzij te zetten. En heeft je geld de tijd om te groeien.

Sparen

Er zijn verschillende mogelijkheden om te sparen. Zet je het spaargeld voor een langere tijd vast, dan ontvang je een vaste hoge rente.

Alles over sparen 

Beleggen

Wil je liever een bedrag voor je kind opbouwen door te beleggen, maar vind je zelf beleggen te spannend? Dan kun je ook ‘laten beleggen’. De experts beleggen dan in overleg met jou.

Alles over beleggen

Image

Houd rekening met de belastingen!

Of je nou kiest voor sparen of beleggen, houd rekening met deze belastingen:

Financiële toeslagen van de overheid

Je ontvangt elk kwartaal kinderbijslag.

 • Bij een 1ste kindje
  Je ontvangt een brief van de Sociale Verzekeringsbank. Dat gebeurt drie tot zes weken na de aangifte van de geboorte. Met deze brief kun je de kinderbijslag aanvragen.
 • Bij een volgend kindje
  Ontvang je al kinderbijslag voor je eerste kind? Dan wordt de kinderbijslag voor je volgende kinderen automatisch geregeld na aangifte van de geboorte. Je hoeft hier verder niets voor te doen.
 • Hoeveel kinderbeslag krijg je?
  De hoogte van de kinderbijslag hangt af van de leeftijd van het kind. Je vindt alle bedragen op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

 

Het kindgebonden budget is een maandelijkse aanvulling naast de kinderbijslag.

Krijg je huur- of zorgtoeslag? Dan heb je mogelijk recht op het kindgebonden budget.

 • Voorwaarden
  Er is wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Je hoeft het kindgebonden budget niet zelf aan te vragen, Je krijgt vanzelf bericht als je er recht op hebt.
 • Wil je weten hoeveel het kindgebonden budget in jouw situatie is?
  Op de website van de belastingdienst kun je een proefberekening maken.

De kosten van de kinderopvang kunnen snel oplopen. Met de kinderopvangtoeslag krijg je een deel van deze kosten vergoed.

 • Voorwaarden
  Er is een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen.
 • Aanvragen
  Je moet de kinderopvangtoeslag aanvragen binnen 3 maanden nadat je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Wacht je te lang met de aanvraag? Dan loop je deze toeslag mis.
 • Wil je weten hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt in jouw situatie?
  Dat hangt af van je inkomen en de kosten die je maakt voor de opvang. Je moet altijd een deel zelf betalen.
  Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken. Je kunt daar ook het aantal uren bereken waarvoor je kinderopvangtoeslag kunt aanvragen. 

Piekeren over geld?

Niet leuk om te horen, wel waar: kinderen zijn duur. Heel duur zelfs. Niet zo vreemd dat je vaker over geld piekert. We hebben 5 handige tips op een rij gezet, zodat peinzen niet meer nodig is.

Bekijk onze tips

Geld besparen met kinderen

Natuurlijk wil je het beste voor je kleintje. Maar dat hoeft niet altijd het duurste te betekenen. Wij hebben 8 budgettips voor je verzameld, waarmee je geld kunt besparen. Ken jij ze al?

Lees er hier meer over Bekijk onze budgettips

Beleggen voor je kind

Marieke en Douwe wilden graag een gedeelte van hun spaargeld beleggen voor hun twee kinderen. Samen met de beleggingsexperts bepaalden zij de inleg, welke risico's zij wilden en konden lopen en welke kosten aan het laten beleggen waren verbonden.

Lees hun ervaring