Pensioen

Vast pensioen of variabel pensioen: wat is het verschil?

Je pensioenkapitaal komt vrij. En daarmee wil je een pensioen kopen. Je kunt dan kiezen voor een vast pensioen of een variabel pensioen. Maar wat zijn dat? En hoe verschillen ze van elkaar? Je leest het hieronder.

Image
Zo berekenen we elk jaar je variabele pensioen

De belangrijkste verschillen tussen een vast en een variabel pensioen

Een vast pensioen? Of toch een variabel pensioen? Voor sommige mensen een moeilijke keuze. Met een vast pensioen kies je voor zekerheid. Je weet namelijk van tevoren hoeveel je krijgt. Maar ja, dat is door de lage rente misschien minder dan je had gehoopt. Met een variabel pensioen heb je kans op een hoger pensioen. Maar je pensioen kan ook lager worden.

Aegon Uitkerend Garantiepensioen
Aegon Uitkerend Beleggingspensioen

Soort pensioen

Vast pensioen

Variabel pensioen

De hoogte van je pensioen

De hoogte van je pensioen verandert niet. Je krijgt de rest van je leven hetzelfde bedrag.

De hoogte van je pensioen verandert wel. Dat gebeurt één keer per jaar in januari.

De marktrente als je pensioen begint

Je zit vast aan de huidige marktrente. De rente van nu bepaalt namelijk hoeveel pensioen je de rest van je leven krijgt. Maar de rente staat op dit moment erg laag. Daardoor krijg je minder pensioen dan je misschien had verwacht.

Je zit niet vast aan de huidige marktrente. We berekenen je pensioen namelijk elk jaar opnieuw. Daarbij kijken we ook naar de rente die dan geldt. Daardoor is de rente van vandaag minder bepalend voor de hoogte van je pensioen. En zit je er niet voor de rest van je leven aan vast.

De marktrente daarna

Je pensioen verandert niet als de marktrente stijgt of daalt.

Je pensioen verandert als de marktrente stijgt of daalt. Is de rente gestegen? Dan heeft dat een positief effect op de hoogte van je pensioen. Is de rente gedaald? Dan heeft dat een negatief effect op de hoogte van je pensioen.

Beleggingen

Je pensioenkapitaal wordt niet belegd. Je pensioen stijgt dus niet als het goed gaat met de beurs. En je pensioen daalt niet als het slecht gaat met de beurs.

Je pensioenkapitaal wordt belegd. Doen je beleggingen het beter dan verwacht? Dan heeft dat een positief effect op de hoogte van je pensioen. Doen ze het slechter dan verwacht? Dan heeft dat een negatief effect op de hoogte van je pensioen.

Vaste daling

Dit pensioen blijft gelijk. Behalve als je zelf kiest voor een hoog-laagpensioen. Je krijgt dan bijvoorbeeld de eerste 5 jaar een hoger pensioen. En daarna een lager pensioen.

Dit pensioen heeft een vaste daling. De hoogte van deze daling hangt af van je beleggingsprofiel.

Gemiddelde levensverwachting

Je pensioen verandert niet als de gemiddelde levensverwachting zich anders ontwikkelt dan verwacht.

Je pensioen verandert als de gemiddelde levensverwachting zich anders ontwikkelt dan verwacht. Stijgt de gemiddelde levensverwachting van iemand van jouw leeftijd sneller dan verwacht? Dan heeft dat een negatief effect op de hoogte van je pensioen. Blijft de levensverwachting achter op onze eerdere verwachting? Dan heeft dat een positief effect op de hoogte van je pensioen.

Inflatie

De dagelijkse boodschappen worden vrijwel elk jaar duurder. Dat komt door inflatie. Stijgende prijzen zijn niet erg zolang ook je inkomen stijgt. Maar dit pensioen blijft gelijk. Over 20 jaar kun je met dit bedrag waarschijnlijk minder doen dan vandaag.

De dagelijkse boodschappen worden vrijwel elk jaar duurder. Dat komt door inflatie. Stijgende prijzen zijn niet erg zolang ook je inkomen stijgt. Maar met dit pensioen is dat niet zeker. De hoogte van dit pensioen staat namelijk niet vast. Stijgt je pensioen? Dan merk je weinig van de inflatie. Daalt je pensioen? Dan krijg je én een lager bedrag én kun je daar minder mee doen.

Meer informatie

Lees verder over het Aegon Uitkerend Garantiepensioen.

Lees verder over het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen.

Vergelijk de pensioenen van verschillende aanbieders

De vaste en variabele pensioenen van verschillende pensioenuitvoerders vergelijken? Dat doe je met het ‘Standaardmodel vast-variabel pensioen’. Het Standaardmodel kent bij elke pensioenuitvoerder dezelfde opzet. Dat maakt vergelijken eenvoudig. Vul je gegevens in en klik op de knop 'Ga verder'. Kies onderaan de pagina onder het kopje Vergelijk aanbieders voor ‘Download Standaardmodel’. Je krijgt dan een persoonlijke schatting van je pensioen in de komende twintig jaar.

Naar berekenen en vergelijken