Je lijfrente komt vrij

Er komt een bedrag vrij, maar je kunt dat bedrag niet zo opnemen. Je hebt een nieuw product nodig. Hiervoor koop je je aanvulling op het pensioen. Dat is een lijfrente.

Image
Gezin in de keuken

We helpen je graag verder

Met je lijfrenteverzekering of lijfrenterekening heb je een kapitaal opgebouwd. Dit kapitaal kun je als aanvulling op je pensioen gebruiken. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de besteding van je lijfrentekapitaal. Wij helpen je graag

Image
Wanneer wil je je uitkering?

Bepaal wanneer je je uitkering wilt

Beslis of je de aanvulling nu nodig hebt of later. Denk hierbij ook aan wanneer je met pensioen gaat. Bekijk deze stappenplannen:

Nu de uitkering starten

De uitkering  uitstellen

Image
Vraag advies

Vraag advies

Weet je niet precies welke keuze je wilt maken? Wij helpen je graag op weg! Of je regelt het zelf. Bekijk hier welke opties je hebt.

Bekijk je adviesmogelijkheden
Image
Keuze gemaakt?

Keuze gemaakt?

Dan kun je je verzoek veilig en snel insturen via Mijn Aegon of via ons webformulier. Vergeet niet je polisnummer en de naam van de verzekeringnemer te vermelden.

Image
Reageer op tijd

Reageer je niet op tijd?

Dan betaal je in één keer belasting over de uitkering. En je kunt ook nog een boete krijgen. Regel het daarom meteen.

Wat is de bedenktijd bij mijn vrijkomende lijfrenteverzekering?
Image
In de tuin werken

Persoonlijk pensioen van a.s.r. Vooruit

Bovenstaand stappenplan heeft je hopelijk op weg geholpen bij het maken van een bewuste keus. Ook nieuwsgierig naar wat a.s.r te bieden heeft als je je lijfrente wilt uitstellen? Kijk dan eens naar Persoonlijk pensioen van a.s.r. Vooruit. Hiermee kies je ervoor om je lijfrentekapitaal zelf verder te beleggen via een lijfrentebeleggingsrekening. 

Ik neem een kijkje
Image
Regel het via Mijn Aegon

Bekijk je lijfrente

Je vindt in Mijn Aegon onder andere:

  • de actuele belegde waarde
  • de gegevens en kenmerken van je verzekering
  • de gegevens van je adviseur
Je lijfrente in Mijn Aegon

Veelgestelde vragen

Het is afhankelijk van waar je woont of het mogelijk is om een nieuwe lijfrente aan te kopen
Als je binnen de Europese Economische ruimte (EER) woont, kun je vaak een nieuwe lijfrente aankopen. Buiten de EER is dat lastiger. Veel Nederlandse banken en verzekeraars sluiten op grond van Europese en internationale regelgeving geen nieuwe lijfrenten met mensen die buiten de EER wonen. Wij ook niet. En dat geldt bij ons ook als je binnen de EER woont.*

Als het niet mogelijk is om een lijfrente te kunnen aankopen, dan kun je het lijfrentekapitaal ineens laten uitkeren. Wij houden dan loonheffing in. Mocht je bij ineens uitkeren in totaal meer belasting betalen dan bij periodiek uitkeren, dan vergoeden wij dit verschil.  

Landen horende bij de Europese Economische Ruimte (EER)

*Lukt het je niet om een nieuwe lijfrente aan te kopen omdat je buiten de EER woont?
Neem dan contact met ons op.
 

We identificeren omdat we zeker willen weten dat we naar de juiste persoon uitkeren
Daarnaast is het een verplichting van de Nederlandse Bank. De gegevens bewaren wij
in het klantdossier. Voert een toezichthouder een controle bij ons uit? Dan kunnen wij laten zien dat we de uitkering overmaken naar de juiste persoon. Dit staat in de Sanctiewet en de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme (WWFT).

Stuur ons een kopie van de voorkant van je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs en een kopie van je rekeningafschrift
Hiermee identificeren we je. En de kopie rekeningafschrift gebruiken we om bij het overmaken van de uitkering, je naam en rekeningnummer te checken.

Let je op het volgende?
- Zorg dat de kopie van je geldige identiteitsbewijs goed leesbaar is. Je pasfoto mag je vervagen of zwart maken. Tip: Gebruik de Kopie ID app van de Rijksoverheid.
- Je rekeningafschrift is niet ouder dan drie maanden en mag ook een uitdraai van internetbankieren zijn of een goed leesbare foto hiervan.
- Zorg dat je naam, datum en het rekeningnummer goed leesbaar zijn. Andere gegevens mag je gerust onleesbaar maken.
 
Belastingplichtig in een ander land dan Nederland?
Woon je in het buitenland of ben je (ook) fiscaal inwoner van een ander land dan Nederland, dan vragen we je het formulier Bepalen fiscaal inwonerschap in te vullen.

Stuur deze documenten digitaal naar ons toe
Je uploadt de documenten in Mijn Aegon of je stuurt de ingescande documenten of een goed leesbare foto naar ons toe via dit webformulier

Meer weten? Kijk op rijksoverheid en op Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme
De eindwaarde van je polis bepalen we op basis van de slotkoers van de laatste werkdag voor de einddatum van je verzekering
De slotkoers van de voorgaande werkdag is de beginkoers van de einddatum zelf. Valt de einddatum in het weekend of op een maandag? Dan houden we de slotkoers van de vrijdag daarvoor aan.

De getoonde koers op de pagina Fondsen en koersen is de slotkoers
Komt je verzekering tot uitkering? Dan kijk je naar de koers die vermeld staat bij de werkdag ervoor.

Je krijgt drie maanden voor de einddatum van je verzekering een brief van ons
In deze eindbrief vertellen we je over de berekening van je eindkapitaal. Ook geven wij aan wat we nodig hebben om de uitkering van je levensverzekering tijdig af te handelen.
 
Dit komt omdat je verzekering de einddatum bereikt heeft. Er is dan geen sprake van verdere waardeontwikkeling. Mijn Aegon toont daarom geen belegde waarde meer. Dit kan ook voorkomen als je uitkering nog niet is afgehandeld. Wees gerust, dit betekent niet dat je uitkering verdwenen is!

Meer over de belegde waarde van je levensverzekering

Heb je een vrijkomende lijfrenteverzekering?
Dan heb je een wettelijke reactietermijn om de uitkering van je lijfrenteverzekering te regelen. Deze termijn loopt tot het eind van het jaar waarin je verzekering de einddatum bereikt, plús een jaar. Regel je de uitkering niet binnen deze termijn? Dan moet je belasting betalen over je uitkering.

Heb je een vrijkomende lijfrenterekening?
Dan heb je tot uiterlijk op 31 december van het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt plus 5 jaar, de tijd om een uitkerende lijfrente te openen.

Maak op tijd je keuze
Het is verstandig om al vóór het vrijkomen van je lijfrente een keuze te hebben gemaakt.
Je adviseur helpt je hierbij. Laat je gegevens achter op dit webformulier. Je eigen adviseur of een adviseur van Aegon neemt contact met je op. Heb je geen eigen onafhankelijk adviseur en gaat je voorkeur hier wel naar uit? Kies dan op het formulier voor de optie ‘Onafhankelijk adviseur’. 
 

Met de 'Verklaring niet-afgetrokken premies of bedragen', ook wel saldoverklaring genoemd, kun je ons laten weten hoe hoog het bedrag is van de premies of bedragen die je niet hebt afgetrokken. Over dat deel hoeft dan geen belasting worden ingehouden.

Deze vraag je op bij de Belastingdienst 
Stuur hem daarna digitaal naar ons toe. Dan houden we bij de berekening van de loonheffing rekening met de niet-afgetrokken premies. De gegevens van je jaaroverzicht kun je overnemen in je aangifte inkomstenbelasting.

Postadres Belastingdienst voor de aanvraag

Meer over de saldoverklaring (Belastingdienst)

Heb je de verklaring binnen? Stuur deze dan veilig via een webformulier naar ons toe. 
Verlengen is mogelijk als dit specifiek in je voorwaarden vermeld staat
Soms is niet ook mogelijk. Of is het juist niet rendabel om te verlengen. Neem daarom minimaal twee maanden voor de einddatum van je polis contact met ons op als je je polis wilt verlengen. Of bespreek je wensen met je financieel adviseur. Hij of zij denkt kijkt graag met je mee.