Skip to main content

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Search form

U gaat binnenkort met pensioen

Met pensioen. Een nieuwe fase in uw leven. Gaat u reizen? Of niets doen? Wat uw plannen ook zijn, het begint met het regelen van uw pensioenuitkeringen. En daarvoor moet u een aantal keuzes maken. Welke? Dat hangt af van het soort pensioen dat u heeft opgebouwd. Moeilijk? Nee hoor, enige tijd voor uw pensioen ontvangt u een brief waarin dat allemaal uitgelegd staat. 

 

Wat voor pensioenregeling heeft u?   

Er zijn in Nederland twee soorten pensioenregelingen: 

  • een salaris/diensttijdregeling (ook wel bekend als eindloon- of middelloonregeling) 
  • of een beschikbare premieregeling.
     

Salaris/diensttijdregeling

Een salaris/diensttijdregeling is ook wel bekend als eindloon- of middelloonregeling. Bij zo’n regeling hoeft u ‘niets’ te doen. Vaak geeft u alleen aan op welke bankrekening u het pensioen wilt ontvangen. Het pensioen gaat vanzelf in op uw pensioendatum. 

Beschikbare premieregeling

Bij een beschikbare premieregeling betaalt uw werkgever iedere maand een premie. Met die premies bouwt u een pensioenkapitaal op. Op de pensioendatum komt het pensioenkapitaal beschikbaar. U moet met dit geld een levenslange pensioenuitkering aankopen. Wij regelen het aankopen van de levenslange pensioenuitkering graag voor u, maar u bent vrij in de keuze van de verzekeraar bij wie u dit wilt onderbrengen. 

 

Uw pensioenregeling bekijken

Wilt u weten of u een beschikbare premieregeling heeft of een salaris/diensttijdregeling? Doorloop de volgende stappen op Mijn Pensioenoverzicht van Stichting Pensioenregister nadat u bent ingelogd met uw DigiD.

U kunt uw pensioen ook gemakkelijk bekijken door in te loggen bij Mijn Aegon. Daar ziet u alleen het pensioen dat u bij Aegon heeft. Wel kunt u daar ook regelingen toevoegen die u bij andere verzekeraars heeft.

 

Uw mogelijkheden met een beschikbare premieregeling

Bestaat uw pensioen uit een beschikbare premieregeling? Dan is het belangrijk dat u met uw vrijkomend pensioen zelf een pensioenuitkering koopt. U bepaalt zelf welke pensioenverzekeraar uw pensioen uitkeert. 

U kiest zelf uw pensioenverzekeraar

Welke pensioenverzekeraar uw pensioen gaat uitkeren, kiest u zelf. Dat kan uw huidige verzekeraar of pensioenfonds zijn, of u kiest ervoor om over te stappen naar een andere pensioenverzekeraar. Wilt u uw pensioenuitkering door Aegon laten regelen? Dat kan, u stapt zo over met de Aegon Overstapservice.

Makkelijk overstappen met de Aegon Overstapservice

Heeft u pensioen opgebouwd bij meerdere werkgevers? Dan is het overzichtelijk en makkelijk om de verschillende pensioenkapitalen samen te voegen. Dan ontvangt u één pensioenuitkering in plaats van meerdere kleinere. En het kan ook geld opleveren. Door het samenvoegen betaalt u namelijk maar eenmaal kosten. En dat levert u een hoger pensioen op.

Het samenvoegen van verschillende pensioenkapitalen regelt u eenvoudig met de Aegon Overstapservice.

Hoe werkt de Overstapservice?

Producten

U heeft de keuze uit twee producten

Bij een beschikbare premieregeling heeft u één of meer pensioenkapitalen opgebouwd. U moet uw pensioenkapitaal omzetten naar een pensioenuitkering in termijnen, bijvoorbeeld per maand of per kwartaal. Om dit te regelen kunt u bij Aegon kiezen uit twee producten:

  • Aegon Uitkerend Garantiepensioen. We garanderen dat u elke maand hetzelfde pensioen krijgt en dat jaar-in-jaar-uit zolang u leeft.
  • Aegon Uitkerend Beleggingspensioen. U belegt uw pensioenkapitaal. U maakt daardoor kans op een hoger pensioen. U ontvangt elk jaar een ander pensioen.

 

Wij helpen u bij uw keuze tussen het Uitkerend Garantiepensioen en het Uitkerend Beleggingspensioen

We begrijpen dat dit een lastige keuze is. U wilt zekerheid. Maar u wilt ook een goed pensioen. Door de lage rente is het gegarandeerde pensioen dat u krijgt misschien lager dan u gehoopt had. Met beleggen heeft u kans op een hoger pensioen. Maar durft u dat risico te nemen? U weet dat ‘in het verleden behaalde rendementen geen garantie voor de toekomst geven’. En ook wij kunnen niet in de toekomst kijken. Onderstaand overzicht helpt u bij de juiste keuze.

U kunt alleen op de pensioendatum kiezen tussen deze twee producten. Eenmaal gekozen kunt u dit niet terugdraaien of later een andere keuze maken.

Verschillen tussen een Uitkerend Garantiepensioen en een Uitkerend Beleggingspensioen

Uitkerend Garantiepensioen Uitkerend Beleggingspensioen
De hoogte van de pensioenuitkering staat gedurende uw hele leven vast. Uw pensioenuitkering kan jaarlijks stijgen of dalen:
  • door de beleggingsresultaten,
  • vanwege stijging of daling van de rente, en/of
  • doordat inwoners van Nederland gemiddeld steeds ouder worden.
Als de rente op de pensioendatum laag is, zit u vast aan een relatief laag pensioen. Als de rente op de pensioendatum laag is, zit u niet vast aan een relatief laag pensioen. U maakt kans op een hoger pensioen door te beleggen.
Het pensioen stijgt niet als het goed gaat met de beurs. Het pensioen daalt niet als de beurskoersen zakken. De hoogte van uw pensioen is afhankelijk van beleggingen. Het kan stijgen of dalen.
Het pensioen stijgt niet als de marktrente tussentijds stijgt. Het pensioen kan stijgen als de marktrente stijgt. Andersom geldt ook: een dalende marktrente kan zorgen voor een lager pensioen.
Het maakt niet uit hoe oud inwoners van Nederland gemiddeld worden, u krijgt tijdens uw hele leven hetzelfde bedrag. Het maakt wel uit hoe oud inwoners van Nederland gemiddeld worden. Gaat de gemiddelde leeftijd omhoog? Dan kunt u minder pensioen krijgen.

 

Doe de test: wat past bij u?

Weten welk pensioen bij u past? Vul dan de ‘Profielwijzer’ in. Daarmee ontdekt u in een paar minuten hoe u aankijkt tegen het nemen van financiële risico’s.

Naar de profielwijzer

Bereken hoeveel pensioen u krijgt

U kunt op onze rekentool eenvoudig berekenen hoeveel pensioen u kunt krijgen. Wij laten de pensioenuitkeringen van het Uitkerend Garantiepensioen en het Uitkerend Beleggingspensioen naast elkaar zien. Zo kunt u beide producten nog beter met elkaar vergelijken.

Bereken hoeveel pensioen u krijgt

Meer informatie over beide producten

Wilt u meer weten over de producten? Hieronder vindt u meer informatie over beide producten.

Uitkerend Garantiepensioen
Voor u. Of voor u en uw partner

Naar keuze de eerste jaren een hoger pensioen

Een gegarandeerde pensioenuitkering zolang u leeft
Uitkerend Beleggingspensioen
Na de pensioendatum beleggen met uw pensioenkapitaal

Kans op hoger pensioen door te beleggen

Keuze tussen gegarandeerd en variabel partnerpensioen

Advies over uw pensioen

Een adviseur geeft persoonlijk en professioneel advies over uw pensioen. Kies voor een adviseur van Aegon of een onafhankelijk adviseur.

Vraag een adviesgesprek aan

Heeft u nog geen adviseur? Vind een adviseur bij u in de buurt.