Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Vooruitdenkers: 'Hoe kunnen we slimmer sparen voor de kinderen?'

Vooruitdenkers: 'Hoe kunnen we slimmer sparen voor de kinderen?'

12-04-2021

Wil je later niet inleveren op je huidige leefstijl? Eerder met pensioen? Of maak je je juist zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je financiën op orde te hebben. Voor nu en in de toekomst. Dus start vandaag nog met keuzes maken voor straks.

Vooruitdenkers

Hierbij kun je verschillende online tools gebruiken, zoals de FinSnap tool die in tien minuten je financiën van nu en later in kaart brengt en je zo helpt vooruit te kijken. In de serie Vooruitdenkers praten we met verschillende Nederlanders over hun financiële situatie. Dit keer kijken we vooruit met Puck en Richard die zich afvragen: hoe kun je het beste sparen voor je kinderen?

We praten met vooruitdenker:

Wie: Puck (30) en Richard (32)*
Verdient de kost als: marketeer bij een uitgeverij en als leraar op een basisschool
Woont:  in Nuland met hun 1-jarige zoon en een baby op komst
Vraag: hoe zet ik slim geld opzij voor de kinderen?

Opnieuw zwanger, gefeliciteerd! Zijn jullie al begonnen met het aanleggen van een spaarpotje?

"Daar is het nu nog een beetje te vroeg voor, ik ben pas in augustus uitgerekend. Maar inderdaad, zodra hij of zij geboren is, leggen we ook voor dit kind maandelijks 50 euro opzij. Voor onze zoon doen we dit al een jaar. Op hun 18e verjaardag kunnen beiden dan rekenen op iets meer dan 10.000 euro."

"De vraag is alleen of dat wel voldoende is. Een complete studie aan een hogeschool of universiteit kost zo’n 50.000 euro. Bijna vijf keer zoveel als wat we na al die jaren trouw sparen bij elkaar gescharreld krijgen."

"Dat de rente die banken over dat spaargeld uitkeren niet iets is om over naar huis te schrijven, helpt ook niet mee."

Op zoek naar slimmere manieren van sparen dus?

"Dat niet alleen. Met een tweede kind op komst wilden we nu wel eens inzicht krijgen in onze huidige en toekomstige financiële situatie. Daarom besloten we onlangs de FinSnap tool in te vullen en het gesprek met een van hun adviseurs aan te gaan."

"Een doordacht spaarplan hebben we nooit gehad. Ja, we leggen iedere maand wel iets opzij. Maar hoe we dat geld uitgeven varieert. Wat ooit bedoeld was als spaargeld kan net zo gemakkelijk voor een vakantie, verbouwing of nieuwe auto worden gebruikt. En hoe we er qua pensioen voor staan: niemand die het zich afvroeg."

Gratis in gesprek...

Wil jij ook je (financiële) wens vrijblijvend bespreken met een adviseur? Ga in gesprek met een adviseur en krijg in twintig minuten inzicht in je financiën.

Leven in het hier en nu versus sparen voor later?

"Dat is het kruispunt waar we nu op staan. Nog kinderloos leefden mijn vriend en ik vrij letterlijk bij de dag. Oké, ik wilde altijd al een buffer hebben voor onvoorziene uitgaven. Maar veel verder dan een kapotte wasmachine of reparatie in huis gingen die gedachten niet. Nu merk ik dat ik ineens wil weten hoe ons gezin er over 10, 20 of 30 jaar voorstaat."

Nog tips gekregen waar jullie iets mee kunnen?

"Volop ja. De belangrijkste les (of bevestiging) was misschien wel dat onze pensioenopbouw goed geregeld is. Zowel mijn vriend als ik hebben al ruim zeven jaar een vaste baan. Daarmee hebben we reeds de basis gelegd voor een goede oudedagsvoorziening."

"Een ander voordeel: onze hypotheek is ruim afbetaald voor onze pensioendatum. Daardoor hebben we nog een aantal jaren voor de boeg waarin we wel flink verdienen, maar amper vaste lasten hebben."

Welke inzichten hebben het gesprek jullie nog meer gegeven?

"Dat je met de huidige lage spaarrentes misschien beter kunt kijken naar mogelijkheden om te beleggen voor je kinderen. Beleggen is weliswaar onzekerder dan sparen, maar levert op de langere termijn meestal meer rendement op dan sparen. Iets om nog verder te onderzoeken dus."

"Een andere tip die we kregen, was om een testament op te laten stellen. Nu hebben we alleen een samenlevingscontract. Maar daarmee word je niet automatisch elkaars erfgenaam. Met een testament regel je deze zaken net iets beter."

Meer inzicht in je geldzaken

Wil jij ook meer inzicht in je geldzaken voor nu en in de toekomst? Ga met één van Aegon's (onafhankelijke) adviseurs in gesprek. Zij helpen je graag financieel vooruitdenken. Zodat je nu slimme keuzes maakt voor straks. Je kunt de online tool FinSnap natuurlijk ook zelf doorlopen, waarbij je inzicht krijgt in je financiële plaatje voor nu en voor later.

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd om privacyredenen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de commerciële redactie van NU.nl

Hoe sta jij er financieel voor?

Heb je een droom die je wilt najagen? Of maak je je zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je geldzaken op orde te hebben. Voor nu én in de toekomst. Online tool FinSnap helpt je om nú slimme keuzes te maken voor een financieel gezonde toekomst.

Gebruik FinSnap

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?