Welke woonverzekeringen heb ik nodig voor mijn koophuis?

Een koophuis, dat betekent vrijheid. Vrijheid om jouw huis zo in te delen als je zelf wilt. Je kunt verbouwen en schilderen naar hartenlust. Maar het betekent ook verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld voor je verzekeringen. Daarvoor kun je niet meer bij een huisbaas terecht. Welke verzekeringen je af moet sluiten voor jouw koophuis? Welke verzekeringen zijn verplicht, en welke alleen handig? Dat lees je hier.

Image
Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn koophuis?

Een woonhuisverzekering

Hiermee verzeker je jouw huis tegen schade door bijvoorbeeld brand, wateroverlast, vandalisme of inbraak. Wat er dan precies verzekerd is? Je huis zelf en alles wat daaraan vastzit. Je dak, het aanrecht, de garage. Zelfs inbouwapparatuur valt onder de woonhuisverzekering. Heb je een koopappartement en regelt de Vereniging van Eigenaren (VvE) je woonhuisverzekering? Controleer dan bij de VvE of je voldoende verzekerd bent!

Vaak verplicht: een overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering, wat heeft dat nu met een koophuis te maken? Heel eenvoudig: de hypotheekverstrekker wil zeker weten dat je jouw hypotheek afbetaalt. Ook als jij, of je partner, overlijdt. Daarom is deze verzekering vaak verplicht als je een hypotheek aangaat. Als je overlijdt, wordt de overlijdensrisicoverzekering gebruikt om de hypotheek af te lossen. Dat is fijn voor de hypotheekverstrekker, maar ook voor jouw nabestaanden. Want die hoeven dan niet te verhuizen.

Niet verplicht, wel handig

Je weet nu welke verzekeringen je (vaak) verplicht moet afsluiten bij een koophuis. Maar er zijn ook verzekeringen die niet verplicht zijn. Maar wél handig. Dit zijn de inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering. Wij zetten alle verzekeringen voor je huis op een rijtje.

Jouw spullen goed verzekerd met een inboedelverzekering

Je televisie, sieraden, meubels: het hoort allemaal bij je inboedel. Dit zijn spullen die niet vastzitten aan het huis. Je kunt ze bij een verhuizing oppakken en meenemen. Deze spullen kun je beschermen met een inboedelverzekering. Raken ze beschadigd door brand of waterschade? Of worden ze gestolen bij een inbraak? De inboedelverzekering keert een bedrag uit.

Schade aan andermans spullen verzekeren met de aansprakelijkheidsverzekering

Stel je je eens voor: tijdens de verhuizing beschadig je spullen van jouw kersverse nieuwe buren. Een dikke kras op hun auto, bijvoorbeeld. Ai, geen goed begin! Fijn om dan goed verzekerd te zijn. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt in zo’n geval uitkomst. Maak jij, je partner of een gezinslid per ongeluk iets van een ander stuk? Dan vergoedt een aansprakelijkheidsverzekering de schade.

Rechtsbijstandverzekering

Ruzie met je buren, de gemeente of een aannemer? Heel vervelend! Zeker als deze ruzie hoog oploopt. Zo hoog, dat je juridische hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld advies, of zelfs een advocaat. Dit kan aardig in de papieren lopen. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, hoef je deze kosten niet zelf te betalen. Een geruststellende gedachte!

Meer weten of direct afsluiten?

Ben je al goed verzekerd, of mis je nog iets? Bekijk onze verzekeringen en de aanvullende opties. Je kan jouw premie direct berekenen.

Inboedelverzekering
  • 24/7 praktische hulp van Aegon Schade Service
  • Keuze tussen basis en allrisk
Meer informatie
Woonhuisverzekering (Opstalverzekering)
  • Bijgebouwen tot een gezamenlijke oppervlakte van 50m2 standaard meeverzekerd
  • Keuze tussen basis en allrisk
Meer informatie
Rechtsbijstandverzekering
  • Meer dan 500 juristen staan voor je klaar
  • Ook juridisch advies als er nog geen conflict is
Meer informatie
Aansprakelijkheidsverzekering
  • Uitwonende, studerende kinderen standaard meeverzekerd als de gezinssamenstelling op jouw polis "met kinderen" is
  • Keuze uit twee verzekerde bedragen
Meer informatie