Koopappartement? Voorkom dat je onderverzekerd bent!

Het is een groot voordeel van een koophuis: je kan het helemaal naar je eigen smaak inrichten en verbouwen. Dus vind je de standaardkeuken niets? Dan laat je er een mooie nieuwe keuken in zetten, voorzien van alle gemakken. En bij een appartement heeft je vaak nóg een voordeel: de Vereniging van Eigenaren (VvE). Die regelt allerlei zaken voor je, zoals een opstalverzekering. Daarmee is jouw appartement verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld water, brand of storm. Maar ben je daarmee wel voldoende verzekerd?

Een opstalverzekering vergoedt schade aan jouw huis zelf

Met de opstalverzekering verzeker je je woonhuis bij schade door onder andere water, brand of storm. Vaak wordt deze verzekering verward met de inboedelverzekering. Heel begrijpelijk, want het zijn allebei verzekeringen voor jouw woonhuis. Een handig geheugensteuntje: de inboedelverzekering verzekert spullen ín jouw huis. De opstal verzekert alles wat vastzit áán jouw huis. Zoals de vloer, de badkamer én die mooie nieuwe keuken. Lees meer over de verschillen tussen de inboedel- en opstalverzekering.

Appartement gekocht? In veel gevallen regelt de VvE de woonhuisverzekering

Als je een appartement hebt gekocht, dan hoef je vaak zelf geen woonhuisverzekering af te sluiten. Want deze verzekering is al afgesloten door de VvE. In zo’n VvE zijn alle eigenaren van woningen in een appartementencomplex verenigd. Samen zorgen zij voor het onderhoud van het appartementencomplex. Sommige VvE’s zijn heel actief. Andere VvE’s doen alleen het hoognodige. En sommige VvE’s hebben zelfs helemaal geen opstalverzekering. Controleer bij de VvE of je voldoende verzekerd bent. Heeft je VvE geen opstalverzekering, dan kan je deze bij ons afsluiten.

Een taxateur bekijkt het complex en niet joúw appartement

Een VvE regelt een opstalverzekering die het appartementencomplex verzekert tegen de ‘herbouwwaarde’. Dat is het bedrag dat nodig is om het hele pand opnieuw te bouwen. Bijvoorbeeld als het verwoest is door een brand. Deze herbouwwaarde wordt beoordeeld door bijvoorbeeld een taxateur. Maar hij of zij kijkt daarbij niet naar élk appartement. Daardoor kan bij schade de vergoeding voor je keuken of badkamer flink tegenvallen. Ben je benieuwd of de opstalverzekering van je VvE voldoende dekt, bekijk dan de polisvoorwaarden. Die kan je opvragen bij het bestuur of de administrateur van de VvE.

De oplossing: een dekking voor eigenarenbelang

Wat nu als de opstalverzekering van de VvE niet voldoende dekking biedt voor zaken die je aan je woning verandert of toevoegt? Dan kan je het ‘eigenarenbelang’ verzekeren. Met eigenarenbelang worden alle verbeteringen bedoeld die je zelf aan je woning hebt aangebracht. Die dure keuken bijvoorbeeld. Bij Aegon verzeker je je eigenarenbelang met een extra dekking van de inboedelverzekering. Die kan je afsluiten als je ook een inboedelverzekering bij ons heeft. Want de dekking kan je niet los afsluiten.

Zó sluit je een dekking voor eigenarenbelang af

Voor welk bedrag je zo’n dekking voor eigenarenbelang afsluit? Dat bepaal je zelf. De hoogte bepaal je door de waarde van bijvoorbeeld de vloeren en de keuken bij elkaar op te tellen. Je kan de aanschafprijs van bijvoorbeeld jouw keuken opgeven als ‘verzekerd bedrag’. Weet je niet wat de aanschafprijs was, probeer dan een schatting te maken. Lastig? Je kan jouw tussenpersoon vragen om je te helpen bij het afsluiten van de extra dekking. Die berekent dan voor jou wat het verzekerd bedrag wordt. Bekijk direct onze inboedelverzekering of neem contact op met een adviseur bij jou in de buurt.

 

Image
Opstalverzekering

Opstalverzekering

Met onze opstalverzekering is jouw woonhuis verzekerd voor schade door onder andere water, brand, of inbraak.

Bereken mijn premie