Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Particulier Verzekeren Schade, wat nu? Alles over de groene kaart

Alles over de groene kaart

Als u een autoverzekering afsluit krijgt u een Internationaal verzekeringsbewijs, ook bekend als groene kaart. Zo kunt u in het buitenland aantonen dat uw auto of caravan verzekerd is.

Verplicht of niet?

In de meeste Europese landen is het niet meer verplicht een Internationaal verzekeringsbewijs bij u te hebben. Dit geldt voor alle landen van de Europese Unie, Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. De politie heeft in deze landen genoeg aan uw kenteken.

Gaat u met uw auto naar één van de onderstaande landen? Dan is het verplicht om het papieren Internationaal verzekeringsbewijs bij u te hebben. U kunt deze printen, of u kunt het papieren Internationaal verzekeringsbewijs opvragen via Mijn Aegon. Controleer of de kaart geldig is tot het einde van uw vakantie.

In deze landen heeft u een papieren Internationaal verzekeringsbewijs nodig
Heb ik een groene kaart nodig

Niet verplicht? Wel handig om mee te nemen

Veel mensen nemen het zekere voor het onzekere en gaan toch met het Internationaal verzekeringsbewijs op reis. Hierop staat namelijk veel praktische informatie, waaronder:

  • het kenteken en merk van uw auto;
  • tot wanneer uw verzekering geldig is;
  • in welke landen uw auto verzekerd is;
  • de contactgegevens van uw verzekeraar;
  • uw persoonlijke gegevens.

In landen waarbij u niet verplicht bent een Internationaal verzekeringsbewijs bij u te hebben, kunt u deze ook op een smartphone of tablet meenemen. U kunt het Internationaal verzekeringsbewijs voor deze landen ook printen op wit papier.

Met caravan of aanhanger naar het buitenland

In de landen die op het Internationaal verzekeringsbewijs staan, zijn caravans en aanhangers meeverzekerd op de WA-dekking van de gekoppelde auto. Het Internationaal verzekeringsbewijs van de auto is in deze landen voldoende. Dit geldt niet voor de onderstaande uitzonderingen:

  • Uw caravan of aanhanger is zwaarder dan 750 kg.
  • In Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje.

Voor deze uitzonderingen heeft u een apart Internationaal verzekeringsbewijs voor de caravan of aanhanger nodig. Dit geldt ook als u alleen door deze landen rijdt. Dit Internationaal verzekeringsbewijs kan worden aangevraagd bij de maatschappij waar de auto, die de caravan of aanhanger trekt, verzekerd is. Ook hiervoor is een digitale versie voldoende.

Waar vind ik mijn groene kaart?

U ontvangt jaarlijks een nieuwe groene kaart per e-mail. Heeft u een adviseur? Dan kunt u de groene kaart ook bij uw adviseur aanvragen.

Digitale groene kaart downloaden

Via Mijn Aegon kunt u de groene kaart downloaden. Klik na het inloggen op uw autoverzekering. Onder correspondentie vindt u een bericht met de groene kaart.

Papieren groene kaart aanvragen

Via Mijn Aegon kunt u de papieren groene kaart aanvragen. Klik na het inloggen op uw autoverzekering. Klik vervolgens op 'opvragen document' en selecteer 'groene kaart'.