Alles over de groene kaart

Als je een autoverzekering afsluit krijg je een Internationaal verzekeringsbewijs, ook bekend als de groene kaart. Zo kan je in het buitenland aantonen dat jouw auto of caravan verzekerd is.
Image
Alles over de groene kaart

Verplicht of niet?

In de meeste Europese landen is het niet meer verplicht een Internationaal verzekeringsbewijs bij je te hebben. Dit geldt voor alle landen van de Europese Unie, Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. De politie heeft in deze landen genoeg aan jouw kenteken.

Ga je met jouw auto naar één van de onderstaande landen? Dan is het verplicht om het papieren Internationaal verzekeringsbewijs bij je te hebben. Je kan deze printen, of je kan het papieren Internationaal verzekeringsbewijs opvragen via Mijn Aegon. Controleer of de kaart geldig is tot het einde van jouw vakantie.

 

 • Albanië
 • Bosnië en Herzegovina
 • Noord-Macedonië
 • Marokko
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Oekraïne
 • Tunesië
 • Turkije

Wil je de geprinte versie van het Internationaal verzekeringsbewijs meenemen? Deze kan je downloaden en printen via Mijn Aegon. Onder het tabblad ‘Correspondentie’ vind je de Groene kaart. De print moet duidelijk zijn, zonder vegen of vage tekst en moet recht, op kwalitatief goed papier, geprint zijn. Voor het printen moet papier gebruikt worden dat aan 2 kanten wit is.

Image
reisverzekering

Niet verplicht? Wel handig om mee te nemen

Veel mensen nemen het zekere voor het onzekere en gaan toch met het papieren Internationaal verzekeringsbewijs op reis. Hierop staat namelijk veel praktische informatie, waaronder:

 • het kenteken en merk van jouw auto;
 • tot wanneer jouw verzekering geldig is;
 • in welke landen jouw auto verzekerd is;
 • de contactgegevens van jouw verzekeraar;
 • jouw persoonlijke gegevens.

In landen waarbij je niet verplicht bent een Internationaal verzekeringsbewijs bij je te hebben, kan je deze ook op een smartphone of tablet meenemen. Je kan het Internationaal verzekeringsbewijs voor deze landen ook printen op wit papier.

Met caravan of aanhanger naar het buitenland

In de landen die op het Internationaal verzekeringsbewijs staan, zijn caravans en aanhangers meeverzekerd op de WA-dekking van de gekoppelde auto. Op het Internationaal verzekeringsbewijs van de auto is dit aangegeven met de code AF.

Is jouw caravan of aanhanger zwaarder dan 750 kg, dan heb je een apart Internationaal verzekeringsbewijs voor de caravan of aanhanger nodig. Dit kan je aanvragen bij de maatschappij waar de auto, die de caravan of aanhanger trekt, verzekerd is. Ook hiervoor is een digitale versie voldoende, tenzij je naar een land gaat waar een papieren Internationaal verzekeringsbewijs verplicht is.

Image
Veilig op en tijdens je vakantie

Op vakantie? Check je reisverzekering!

Ik ga op vakantie en neem mee… mijn duikbril, camera én een reisverzekering natuurlijk! Want als je pech hebt op vakantie, wil je in ieder geval geen zorgen over de kosten. Wil je weten wat onder een reisverzekering valt en welke dekking het beste bij je past? Of is er iets gebeurd en wil je weten of dat wordt vergoed met onze reisverzekering? Lees dan verder. Alle ins en outs over de doorlopende reisverzekering zetten we op een rij.

 

Lees alle ins and outs Direct een reisverzekering afsluiten

Waar vind ik mijn groene kaart?

Digitale groene kaart downloaden

Via Mijn Aegon kan je de groene kaart downloaden. Klik na het inloggen op jouw autoverzekering. Onder correspondentie vind je een bericht met de groene kaart.

Papieren groene kaart aanvragen

Via Mijn Aegon kan je de papieren groene kaart aanvragen. Klik na het inloggen op jouw autoverzekering. Klik vervolgens op 'opvragen document' en selecteer 'groene kaart'.

Via jouw adviseur

Heb je een adviseur? Dan kan je de groene kaart ook bij jouw adviseur aanvragen.